Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-februari-3 » Rysk silverslev??  

Författare Meddelande
Fundera
Medlem
Användarnamn: Fundera

Meddelande nummer: 2
Registrerat: 1-2011
Skickat måndag den 31 januari 2011 - 21.08:   

Hej, jag har en slev som kanske är gjord av silver. Och jag vet inte från vilket land. Den är stor och tung, 227 gram. Bifogar bild på stämplar. Vet någon om detta är äkta silver och från vilket land mm?Silverstämplar
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1121
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 31 januari 2011 - 21.25:   

Fint att du började en egen tråd.

Din slev är engelsk och gjord av Elkington & Co i Birminghamn under senare hälften av 1800-talet.
Den är inte i silver utan den är elektrolytiskt försilvrad med en tunn silveryta.

"Nysilver" som det kallas i Sverige, men som är helt galet och fel. Det har egentligen ingenting med silver att göra,
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1133
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 31 januari 2011 - 22.54:   

Jag tror t.o.m. att den är stämplad av Elkington, Mason & Co i Birmingham i ett av de invecklade samarbetena som pågick på den tiden.
Elkingtons stämpelrader slutade ofta på bokstäver omslutna av olika ramar. Här ett P i hexagonal ram. Bokstäverna förekom tydligen när firmorna var Limited, men någon närmare förklaring har jag inte sett.
Fundera
Medlem
Användarnamn: Fundera

Meddelande nummer: 3
Registrerat: 1-2011
Skickat tisdag den 1 februari 2011 - 22.04:   

Tack Qrts och Les för informationen. Kan det vara något värde i sleven? Den är välbevarad och ju lite gammal trots allt. Samt tung, 227 gram.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1140
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 2 februari 2011 - 0.12:   

Tyngden har kanske i sig ingen betydelse eftersom den inte innehåller silver, men det ger ju en viss idé om längden och stora slevar eller raguskedar med lite ålder och i gott skick bör ge några hundralappar, kanske fyra, knappast mer.
Fundera
Medlem
Användarnamn: Fundera

Meddelande nummer: 5
Registrerat: 1-2011
Skickat onsdag den 2 februari 2011 - 7.53:   

Tack Les,

sleven är som sagt var stor och tung.
Totala längden är 33 cm. Själva "skopan" är oval till formen och är 10 x 8 cm samt 3 cm djup. Vg se bild. Jag gav 300 kr för den på loppis mest pga skicket och tyngden.Engelsk slev
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 2 februari 2011 - 21.38:   

Tillverkaren är ju helt klarlagd, men kanske inte resten ...
Vad 2:an och krysset står för vet jag inte. Det är sannolikt några interna beteckningar, som vi får rätt svårt att reda ut.
Det som däremot är helt klart är vad P:et är för något. Det är en årsbokstav.
Elkingtons är en av få firmor som använt sådana på sina föremål i kategorin "electroplate".

Trots att man alldeles säkert vet att dessa årsbokstäver existerar, så finns det olika tolkningar av dem.
Det knepigaste tycker jag är att själva ramen ofta inte i verkligheten ser ut som den enligt tabellerna ska göra. Det finns romb- eller romboidformade, rektanglar med avhuggna hörn, mer eller mindre 8-kantiga, o.s.v. - men just den här sexkantiga ramen borde inte existera alls. Likafullt gör den det.

Det första hjälpmedlet för tidsbestämning brukar sägas vara de övriga stämplarnas utformning. Eftersom Mason kom in i bilden 1842 och lämnade företaget c:a 1859, borde inte hans "M" finnas med senare. Det tycks det ändå göra.
En lista säger att M:et försvann 1864. Andra uppgifter "bevisar" (med hjälp av årsbokstäverna) att M:et finns ännu senare.

Under perioden 1842-1864 finns det också stämplar där M:et saknas.
Det enda riktigt säkra tycks vara att kronan (som här finns i den sköldformade stämpeln t.h.) försvinner från 1897. Det gör den för alla företag, eftersom det blev förbjudet att använda den därefter.

Rätt klart verkar det också vara att man först hade årssiffror, 1-8. Det sägs ha startat 1842, och pågick till 1848. Fast en annan uppgift säger fr.o.m. 1841. Det är bara att räkna hur många siffror som går åt ...
Kanske bytte man under själva året 1849, vilket är det år då bokstäverna ska startat.

Nu kommer nästa del.
Jag har aldrig sett någon av Elkington "sanktionerad" lista, med de olika bokstäverna placerade på rätt årtal. Bara olika tolkningar.

Det finns en uppgift som säger att årsbokstäverna går från K till Z, 1849-1864. A-I är inte använda - antagligen för att man ville räkna seriens start från 1841/42, och i stället hade använt siffrorna.
Denna serie ska vara i en rektangel, ställd på kant, som ett ruter alltså.

Följande serie ska löpa från 1865 till 1885, och ha en ram som är fyrkantig med något avhuggna hörn. I denna serie finns inget B, C eller J. Bokstaven Q sägs inte ha använts av en viss avdelning, vilket föranleder frågan om just den avdelningen inte tillverkade något eller om man helt enkelt struntade i själva årsstämpeln det året - eller om andra avdelningar använde två bokstäver samma år?
Räknar man efter, så inser man att det fattas ännu en bokstav. Enligt en lista så är även I överhoppat, och i så fall stämmer antalet.
Frågan är om man i verkligheten har sett alla bokstäver stämplade på olika föremål, så man kan gå efter uteslutningsmetoden.

Andra tvetydigheter finns också i systemet.
Det kan kanske kvitta, så länge det går att göra en någorlunda tidsbestämning i alla fall.
Trots ramens något udda form på denna slev, så skulle jag vilja placera P:et till år 1854.
Detta därför att ramformen P för 1876 är ännu mera "fel" och att dessutom M:et är alltför osannolikt då.
Det sägs visserligen finnas årsstämplar för vissa år in på 1880-talet med M:et för Mason. Frågan år om de tillskrivs denna period p.g.a. årsbokstävernas ramform - som ju uppenbarligen kan vara svårtolkad.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1123
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 2 februari 2011 - 22.15:   

En regning dag för nästan 100 år sedan roade jag mig med att bygga upp Elkingtons årstabell med att plocka ihop från olika källora allt jag hittade. Så blev den. Inga garantier ges

elk
Fundera
Medlem
Användarnamn: Fundera

Meddelande nummer: 7
Registrerat: 1-2011
Skickat onsdag den 2 februari 2011 - 23.05:   

Fantastiskt vilken kunskap det finns här!. Stort tack till SStempeln för lektionen och till Qrts för årstabellen. Plötsligt har den för mig helt anonyma sleven fått en historisk bakgrund.

Har ni någon uppfattning om vad jag bör sätta för utgångspris på en sådan här tung och gedigen gammal slev? Den är väl inte helt lätt att hitta?

Om jag nu vill sälja den efter den nyvunna kunskapen......