Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-mars-15 » Renovera bestick?  

Författare Meddelande
Silvermorfar
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 6 februari 2011 - 0.11:   

Jag ska ge bort några begagnade slevar i stämplat silver till en nära släkting. En har ett monogram på skaftet som jag skulle vilja ha bort och är tunt förgylld i skopan, en annan är lite väl nött och skulle behöva ett nytt och blankt silverskikt. Finns duktigt folk som kan göra sånt? Och kan man försilvra bara en del av föremålet? (Tänkte på sleven med tunn förgyllning i skopan, den delen är bra som den är.) Är det förkastligt på något vis? Modellen är Svensk spetsig så nya finns inte att köpa.
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 1276
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 6 februari 2011 - 8.23:   

forgyldte ting skal man holde sig fra at forsølve.
Monogrammer er en del af tingens historie. Dermed kulturværdi. Modtageren ved godt at bestik er brugt. Jeg synes at du skal give det som det er. Flere vil sikkert skrive som jeg gør. Du kan skrive denne tråd ud og give sammen med skeerne, så kan modtager se dine overvejelser. Og dermed forstå hvorfor du gør som du gør.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1131
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 6 februari 2011 - 9.03:   

Jag håller med Hose att man inte skall göra just något med gamla saker. Det skall se ut som de gör av nämnda orsaker. Polera upp dem skall du naturligtvis göra eller låta någon göra.

Beträffande graveringar anser jag som sagt att låta dem vara som den del av föremålets histora. Det finns dock vissa "men":

1) Att avlägsna en gravering är inte varken lätt eller billigt. Dessutom kan det te sig svårt eller rentav omöjligt om den är mycket djup
2) Graveringen skall vara tidsenlig, om den inte är det utan gjord mycket senare, kan man överväga att avlägsna den
3) Graveringen skall vara vackert gjord och i samma stil med föremålets stil.
4) Om graveringen innehåller någon crazy text eller annat löjligt kan den avlägsnas
5) Risken att föremålet kan bli förstört kan inte bortses

Som du nu ser är saken inte helt entydig utan har sina sidor både goda och dåliga. Vad du slutligen gör är naturligtvis din ensak, men försök låta det vara som som det är om bara möjligt.
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 6 februari 2011 - 13.15:   

Dessutom undrar man vad det är för sorts silver som "behöver ett nytt och blankt silverskikt"?
Visserligen är alla moderna silverbestick ytterst försilvrade med ett rent silverskikt, för att det ska vara blankare och så - men inte brukar man omförsilvra äldre silversaker? Möjligen "nysilver"-saker som tappat ytskiktet = silvret.
Om det gamla silvret är matt, så bör det gå att polera upp det. Då menar jag inte putsa, utan verkligen polera. Om det är repigt, så kommer reporna att vara synliga även vid en försilvring, även om det givetvis blir blankt "som nytt". Skiktet blir så tunt.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1133
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 6 februari 2011 - 13.26:   

Vad är det du säger bästa SStempeln. Jag är inte med på kärran.

"Visserligen är alla moderna silverbestick ytterst försilvrade med ett rent silverskikt"...

I alla tider har man ju vitkokat silvret för att få denna "rena" silveryta som inte innehåller koppar, så alltså???
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1153
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 6 februari 2011 - 14.14:   

Jag vill helt bortse från förändringar av föremål man vill ge bort. Självklart är att man diskar och putsar dem ordentligt med ett bra putsmedel och sköljer bort putsrester ordentligt. När man ger bort begagnade föremål, antingen de är köpta på loppis eller ens egna, så tar man reda på så mycket som möjligt om dem. Har de gått i arv, vem har haft dem, när och var är de anskaffade, vem har stämplat dem. Kanske kan man betätta lite om vem silversmeden var, om han hade anknytning till orten man bor i, vilken kung som regerade då och lite om händelser i världen vid den tid föremålen blev stämplade. Sådan uppgifter blir till en liten historia som bortser från ev. monogram som kan vara svåra att härleda. Vet man vems monogrammet är, blir ju historien ännu mera spännande.
Jag har gett bort många föremål ihop med en liten historia och det har alltid varit uppskattat. Däremot har jag aldrig förändrat något på föremålet!
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 1277
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 6 februari 2011 - 15.08:   

Jeg har en smuk sølv skål med løve maskeroner. Den er fra 1911 og stemplet. I 1930erne blev den give til en kvinde - og der blev sat en inskription til som vidnede om anledning.
Jeg så sukkerskålen med den gravering, men fandt at prisen var for stor. ½ år senere havde butik udsalg (rea) og jeg fik 50% rabat.
Second hand butiken har en sølvsmed - han havde fjernet graveringen (og en god del af sølvet, men det skulle jeg ikke være ked af - det manglende sølv lavede han ringe af som de solgte. I second hand butiken).
Begrundelsen var at ingen ville købe når det var graveret. Jeg savner den gravering og den kvinde som i 1930erne fik den for lang og tro tjeneste - hvem hun så ned var?

Men sukker skålen står nu smuk og anonym.
Silvermorfar
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 7 februari 2011 - 0.19:   

Tack för svar och engagemang!
Förstår absolut synpunkten om tingens historia och även jag värdesätter viss typ av graveringar. Men jag vet också att det finns undantag från regler. Vad jag läst är det renare silver på ytan på vårt silver, så det känns inte långsökt att försilvra där ytskiktet är slitet. I detta fall handlar det om bruksföremål från 20-talet och inte antikviteter i första hand, så som jag ser det. Vårt fattiga kopparsilver kan må bra av rent silver på ytan!
Ska fundera på saken, men undrar ändå om det kan låta sig göras av någon om man vill?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1166
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 7 februari 2011 - 1.57:   

Man kan allt man vill! Det gäller bara att finna någon i din närhet som är villig att slipa bort graveringen. Godset måste ha en viss tjocklek för att inte bli papperstunnt och speciellt där gravören har avslutat svängarna, brukar det sticka extra djupt. Det kan synas som punkter där efter slipningen, därför att man inte kan slippa djupt nog. Skall sleven omförsilvras ändå, så bör inte slipningen synas om man inte vet var man skall titta.
Förr vitkokte man silverföremål, d.v.s. man använde svavelsyra för att få bort kopparn i det legerade ytskiktet, varefter man polerade med blodsten. Då hade man rent silver på ytan som bättre motstod oxidation. Det var tidsödande och dyrt! Därför ersattes det förfarandet med en elektrolytiskt pålagd silveryta, vilket blev betydligt billigare och enklare. Ytskiktet blev dock tunnare och mindre hållbar. På ett föremål med sådan intakt silveryta kommer ett nedslipat ställe att se gulare ut och man måste omförsilvra.
Vad gäller den andra sleven; man kan inte försilvra direkt på en repig yta, man kan inte försilvra ett litet parti, man måste först polera hela sleven och med det sagt undrar jag om man inte skall spara pengar på omförsilvringen och nöja sig med poleringen. Visserligen blir inte ytan lika motståndskraftig mot oxidation, men om man måste putsa två gånger per år istället för en så.......
Som sagt, finn en silversmed som är villig att åta sig arbetet, men gör för allt i världen upp om priset först. Fråga inte i en kedjeguldsmedsbutik, det blir bara en dyr omväg.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1135
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 7 februari 2011 - 15.27:   

Hmmmmm...nu är vi inte riktigt ense bästa Les, att man skulle slutat vitkoka och ersatt det med elektrolytisk försilvring låter underligt, menar du allvar?

Visst vitkokar man fortfarande, men det behöver inte nödvändigtvis göras i en lösning med svavelsyra. Man kan använda citronsyra och jag har hört att lär kunna använda även rönnbärsextrakt.

Hur som helst så är silverytan ganska porös efter vitkokningen, så den måste poleras med blodsten, agat eller stålstift. Resultatet blir en utjämnad högglansig yta. Men som sagt ett tidsödande och dyrt arbetsskede. Personarbete kostar. Nuförtiden används även mekanisk polertrissa av tyg.

Förvisso kan man elektrolytiskt försilvra ytan men vad jag nu förstått blir ytan lite ojämn samt svartnar ganska snabbt och är lättrepad.
Det finns även andra slip-/och polermetoder men det är onödigt att gå in på dem här.

Det stämmer att en försilvring av ett mattat och repat föremål inte gör saken alls bättre. Ett bättre resultat uppnås med att slipa och polera den gamla ytan.

Ännu en sak, om silvret är 916/1000 eller i ännu högre halt behövs ingen vitkokning/"försilvring", bara polering. Samma sak gäller om man lött i skyddsgas, det är bara att efterpolera.

Så lär det gå till nuförtiden. I övrigt som du säger.
Silvermorfar
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 8 februari 2011 - 23.27:   

Har nu läst på olika ställen och tydligen försilvras nya 83%-silverbestick elektrolytiskt här i landet, men det framgår inte om det är ett undantag eller det vanliga. Det låter ju som ett snabbare sätt. Är det sedan inte lika bra som vitkokning är det ju illa.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1144
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 9 februari 2011 - 8.55:   

Ja, det är inte riktigt bra det. Men orsaken kan naturligtvis vara en ren kostnadsfråga. Förut kostade materialet men inte arbetskraften. Nuförtiden kostar arbetskraften men inte materialet. Att polera ett vitkokat silverföremål är person-/handarbete. Det är kostbart och påverkar priset. Om man försilvrar eletrolytiskt är det bara att "kasta byttorna i baljan" och sedan plocka upp dem. Det kan en maskin/robot göra och den kräver ingen "mat".

Men som sagt resultatet är inte det samma.