Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-mars-15 » Jönköpings BrittaniaMetall-Fabrik  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2011-februari-13Les13-2-11  0:45 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1193
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 16 februari 2011 - 0.04:   

Jag har fått en bild av ljusstaken från CLP som jag lägger in. Fokus ligger inte på staken, den är lite suddig, men ger ändå en idé av hur den ser ut.
Det kommer kanske bätte bilder och en bild av fotens inskription kunde vara intressant.

Britannialjusstake
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1197
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 0.24:   

Jag har fått skarpa bilder av CLP som jag har anpassat till Ap.

Britanniastake
Britanniafabrik
Jöns
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 8.26:   

Under "Koppar & mässing" har Jönköpings metallfabrik dykt upp tidigare, och de här ljusstakarna kan gott vara före ägarbytet 1849

http://www.antikviteter.net/antikprat/messages/179/268019.html
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1198
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 11.17:   

Jag antar att Jöns med "de här", menar mässingsstakarna. Britanniastaken borde kunna dateras efter 1849. Nu vet vi inte om det är samma fabrik i Jönköping, men hur många kunde det finnas?
Jöns
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 13.05:   

Jo jag var lite oklar där, sorry. Menar naturligtvis mässingstakarna.
Ska maila Jönköpings stadsarkiv och fråga angående fabriken eller fabrikerna och hoppas att de kan svara på det. Jönköping ligger lite långt bort för mig för att jag själv ska leta i arkivet
CLP
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 15.43:   

Känns angeläget att meddela Jöns att ämnet gäller Jönköpings BritanniaMetallFabrik och inget annat.
Det var jag som tog upp detta ämne 12 febr.
Känner någon till denna fabrik med text enl undersidan från bild via Les tagen av mig,CLP?
Har idag skickat frågan till Jönköpings Museum -men kan någon annan komma med adekvat svar på min fråga så är det naturligtvis OK.
Tackar f ö Les för bl a hjälp med de två bilderna på brittanniametalljustaken och tackar även Jöns och werf för deras ambitioner att hjälpa till.
Jöns
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 21 februari 2011 - 13.33:   

Hjälper gärna till :-) Och jag har fått ett svar från Jönköpings stadsarkiv, tack Jon och jag citerar: Vad gäller annonsen i Jönköpingsbladet 6 november 1849 så nämns visserligen ett övertagande av Jönköpings Metallfabrik, men inget om att någon ska kunna arbeta med britanniametall. Jönköpings Metallfabrik verkar ha anlagts 1844 av Johan Sandwall och Carl Frans Lundström. Cirka 1847 lämnar Lundström, och 1849 köper Carl Wilhelm Hammarsköld fabriken. Denna hamnar dock på obestånd redan året efter. Han anges i Jönköpings stads historia som den siste ägaren.
Min gissning är att Jönköpings BritanniaMetallFabrik och Jönköpings MetallFabrik är samma företag, men med olika stämplar beroende på vad godset bestod av. Hur som helst så var företaget väldigt kortlivat, så föremål därifrån är nog inte så vanliga.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1222
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 21 februari 2011 - 14.34:   

Med hjälp av Jöns inlägg börjar man förstå att det är en tämligen ovanlig ljusstake CLP har. Staken är alltså från 1850 eller troligen tidigare, eftersom Hammarsköld tydligen inte fick snurr på affärerna. Den måste i varje fall ha tillverkats någon gång mellan 1844-1850. Det var också, som jag misstänkte, samma fabrik, men inte succesivt utan samtidigt.
Tack Jöns för engagemanget, det är det fina med Ap att samverkan ger resultat :-)
CLP
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 7 mars 2011 - 18.57:   

Har nu fått kompletterande information om Jönköpings BritanniaMetall-Fabrik, via min kontakt med länsantikvarien på Länstyrelsen i Jönköpings Län, som i sin tur haft kontakt med antikvarie på Jönköpings Länsmuseum, som i sin tur hämtat uppgifter från Kungl. Bibl.
I priskurant från 1897 finns bevis för att Jönköpings BritanniaMetall-Fabrik även kallades Sjöstedts Metall- och Britanniafabrik. Fabriken var sveriges äldsta i denna bransch med tillverkning av Britannia & aluminiumartiklar, bestick etc. Den låg i Dunkehallaravinen. Placering har inte kunnat bestämmas exakt - men den låg någonstans i området där Dunkehallavägen och Hallmansvägen korsar varandra. Den hade ett 25-tal anställda, varav en del specialkunniga tyska arbetare. Det finns ingen uppgift på fabrikens startår eller slutår. Dock enl ovan äldre än föjande två konkurrenter:
-I Norrahammar fanns fabriken Brittania, som skall ha startats i början av 1890-talet och drevs till 1933.Brittania var underavdelning till Norrahammars Bruk.
-En fabrik för britanniaprodukter har även funnits i Stenkullen i Göteborg. Den startades av inflyttade företagare fr Tyskland likaså på 1890-talet.
Enl uppgift på internet så hade britanniaprodutionen på Norrahammars Bruk även förnickling. Får anta att fabriken i Dunkehallaravinen även förnicklade sina ljusstakar. Annars är ju britanniametallens yta gråmatt som på t ex besticken etc. Finns även exempel på försilvrad britannianetall från t ex England.Apropå min lilla ljusstake som är förnicklad alltså.
Ja, exakt startår resp slutår på Jönköpings BritanniaMetall-Fabrik alias Sjöstedts Metall- och Britanniafabrik kvarstår.
Jöns
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 8 mars 2011 - 11.35:   

Då var min gissning fel om att Jönköpings BritanniaMetallFabrik och Jönköpings MetallFabrik var samma företag. Förutom fabriken i Stenkullen så hittar jag ingen av ovanstående i aktiebolagsdatabasen http://www.svar.ra.se/ år 1906 som är det första utgivningsåret. Men det kan ju ha fler orsaker och behöver inte betyda att de inte var verksamma då.
Kul iaf att hjälpsamheten hos antikvarier och personalen i våra arkiv och museum är så stor :-)
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1289
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 8 mars 2011 - 19.45:   

Ja, det blev inte helt rätt från början, men antagande baserade på det man vet, brukar ändå efter lite zig-zagande leda rätt. Vi vet fortfarande inte när ljusstaken gjutits, det kan ju ha varit före 1897 om ljusstaken fanns med i den priskuranten. Vi vet ju inte heller när fabriken startade.
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 10 mars 2011 - 17.10:   

Mycket intressant om nämnda fabriker. Tack alla inblandade!

Beträffande fabriken i Stenkullen, så har jag gjort en ny tråd om den!