Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-mars-15 » Kame-hjälp för en som inte fattar.  

Författare Meddelande
Annettek.
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 17 februari 2011 - 18.37:   

Hjälp mej tyda vad det står på baksidan av den här vackra kamen. Är det signatur på den som skurit den eller vad? Ålder? Kvalite?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1195
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 17 februari 2011 - 23.22:   

För mig ser den också tilltalande ut. Om vi bortser från att kamén är smutsig och att infattningen är oputsad, så skulle jag vilja sätta tiden till någon eller några av de första årtiondena på 1900-talet. Jag har sällan sett kaméer som signerats senare än runt 1920. Det var vanligare från mitten till senare delen av 1800-talet. Den här verkar vara handskuren och inte maskinellt utfräst som senare tiders kaméer, men en bild som ovan kan inte återge de detaljer som man vill se på en handskuren kamé.
Vad gäller signaturer, så har jag bara i få fall lyckats läsa vad det står och alltid antagit att det varit snidarens signatur. Emellertid har jag en kamé där inskriptionen tycks uppta namnet på reliefen, tydligen en gudinna från antiken.
Frågan är intressant och har mig veterligen inte luftats på Ap förr. Är det snidarens signatur eller namnet på reliefen? Kaméerna såldes oinfattade till bl.a. Sverige där guldsmeder sedan gjorde infattningen. Jag har försökt att göra signaturen tydligare, kanske kommer det förslag på vad där står.........
Signatur
Annettek
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 17 februari 2011 - 23.47:   

Den har inga stämplar men ett nummer: 800. Det är väl silverhalten om jag förstått rätt.
Vågar jag putsa den? Och i såfall med vad?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1196
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 0.17:   

Det första jag skulle gjort är att lägga den i ett glas vatten med några droppar diskmedel över natten. Sedan skulle jag tagit en mjuk, gärna använd, men ren tandborste med tvål på och försiktigt gnuggat hela kamén, också fattningen. Skölj och torka. Finns det smuts kvar i vrårna, så borsta igen medan det fortfarande är uppblött. Nu är skicket säkert bättre och du kan putsa infattningen med ett milt silverputsmedel, typ silverskum. Det finns flera fabrikat.
Talet 800 tyder på den inte är svensk, men kanske tysk. Den verkar inte att vara förgylld, vilket var vanligt, men putsa ändå försiktigt om du ser något gult. När den är skinande blank, så sköljer du av ev. putsrester och torkar samt efterputsar. Visa den sedan gärna i Ap igen!
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 1319
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 7.15:   

800 flytter den hen omkring 1900