Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-mars-15 » Ryggmärgskänslan  

Författare Meddelande
ev spekulant
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 17 februari 2011 - 21.59:   

säger mig att de här ryska föremålen som säljs är suspekta. Rätt eller fel? Rätt att lägga ett bud?

http://www.tradera.com/Antikviteter-c3_2002?ftgnr=2742292
werf
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 0.29:   

Om du misstänker att det är något suspekt ska du naturligtvis inte lägga bud. Fast då kanske du lurar dig själv - eller kanske inte.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1163
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 11.01:   

Om jag vore du skulle jag inte ens bry mig om att se på föremålen. Gör som werf säger är även mitt råd.
EGB
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 14.46:   

Jag skulle inte heller köpa dem. Men - för ordningens skull - vad får er att tro att de är suspekta? (Jag vill LÄRA!)
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1164
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 16.01:   

Det behövs lite mera än ett inlägg här för att lära sig kejserlig rysk stämpling. Du kan ju börja med att läsa vad som skrivits här om ämnet. Så kan du titta in på 925-1000.com under Russian Silver.

Men för ordningens skull, här kommer det mycket kort.
Ryska stämplingen har mycket strikta regler. Det skall alltid finnas hallstämpel och mästarstämpeln på föremålet och alla dess löstagbara och/eller hoplödda delar. Hur hallstämpeln ser ut i olika tidskeden kan inte beskrivas här p.gr.av utrymmesbrist. Så måste man veta var och när probermästaren verkat som stämplat föremålet. Samma sak gäller mästarstämpeln. När detta är klargjort måste man kolla att probermästarens verksamhetstid jämfört med mästarens motsvarande tid stämmer överens. Så skall föremålet granskas, hur det är gjort och stämmer stilen med smedens verksamhetstid osv. Man måste även kolla att stämplarna sitter var de skall sitta. Man fick inte stämpla vart som helst på föremålet utan olika föremål stämplades på vissa olika ställen. Efter det kan du börja dra slutsatser.

Så kommer fallgroparna som är mer än oändligt många. Trots att allt stämmer kan stämplarna vara förfalskade eller sitta på fel ställe. En förfalskare kan även ha stämplat riktiga stämplar på ett "falskt" föremål som kan t.ex vara nytillverkat. Du kan ju fråga dig att "Vad hände med de ryska (hall-)stämplarna efter 1917?" Det vet kanppast någon, men någonstans är åtminstone en del av dem.

Jag börjar ogärna här förklara allför ingående ifrågavarande föremåls brister men så mycket kan sägas att silverdosans stämplar är mer än dubiska, vem är mästaren? Klockans stämplar visas inte alls och att det skulle vara Pavel Bure...jaha, varför då...?
Salt&Peppar är sannolikt nytillverkningar, cigarrettetuiets kvalitet är vad det är och det finns inga mästarstämplar här heller osv.

Märk även att vissa probermästare förkommer väldigt ofta på föremål med dubiskt ursprung. Det är sådana mästare vars bakgrund inte kunnat fullt utredas. Som ett litet tips hör kombinationen BC till dem. Även AK med årstämpel närmare slutet av 1800-talet hör även hit. Det finns andra och annat att beakta....

Men tillåt mig fråga dig EGB, för du säger att du inte heller skulle köpa dem, hur så, undrar jag å min sida?
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 1321
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 18.32:   

jeg har intet russisk sølv, og jeg holder mig væk fra alt russisk sølv. Årsag jeg samler på så meget, at jeg hellere må holde mig væk.

Der er en ting til her - sælger har ingen omdømme. Hvad betyder det?
Lila D
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 19.50:   

Man måste ställa in sig och det har du Hose gjort.
Hur lyckades du? Var det en avancerad grej?
För min del är jag inne på "märkt" såsom Crown i nuläget.
EGB
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 19 februari 2011 - 10.56:   

Av allt jag läst här på AP, har jag fått en skeptisk inställning till ryskt silver. Det verkar så oerhört komplicerat och dessutom lätt att förfalska.Det finns så mycket annat som intresserar mig mer och är lättare att överblicka.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1168
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 19 februari 2011 - 11.23:   

Allt verkar vara komplicerat och svårt om man inte lägger sig in i saken. Här kan man ju se synnerligen enkla frågor ställda av en lekman gällande svenskt silver. Om man inte vet, verkar det se svårt ut. Det är samma sak med ryskt, så svårt är det inte alls.

Däremot har du helt rätt gällande förfalskningar. Det är det ryska silvrets största problem inte stämpelsystemet. Jag kan garantera dig bästa EGB att om du finner intresse i att lägga dig in i ryska silverstämplarnas värld, kommer en helt ny stämpeldimension att öppnas för dig.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1169
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 19 februari 2011 - 11.31:   

Kom inte att nämna nyss. Det är inte lätt att förfalska ryska stämplar. Det är verkligen svårt. Men som du måste ha sett är det relativt lätt att avslöja falska stämplar om man igen vet vad man skall leta efter och även vet hur det skall se ut eller egentligen hur det inte skall se ut. Det är just där som förfalskarna ballar bort sig. Det har inte bemödat sig att ta reda på hur det skall se ut!
EGB
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 19 februari 2011 - 11.33:   

Vill passa på att tacka Qrts för det LILLA jag ändock vet om ryskt silver.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1170
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 19 februari 2011 - 11.46:   

Välbekommet och tack, men nog finns här många andra som vet en hel del om ett och annat och inte bara om ryska stämplar :-).