Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-mars-15 » Små silverorter?  

Författare Meddelande
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1165
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 17.23:   

Sitter här i kölden och undrar. Hur kan det komma sig att mycket små orter i Sverige har haft en relativt betydande silverproduktion. Här kommer några exempel.
Askersund, Kristianopel, Hjo, Malmköping. Gränna, Kungsbacka, Laholm, Marstrand(???), Säter, Trosa osv. Orterna finns ju knappast ens på kartan? Åtmisntone fick jag söka dem ordentligt...:-O
byby
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 17.42:   

Vet inte svaret? En enkel fråga borde en expert kunna svara på!
Åtmisntone vad betyder det?...
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 316
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 18.38:   

Nu är signaturen "Qrts" undran inte alls så enkel som man först kan tro.
Var och en av de uppräknade städerna har haft sin historia och också sin "högkonjuktur" vid olika tillfällen. Kristianopel t.ex blev stad 1622 och en viktig gränsbefästning mellan Danmark och Sverige.Staden miste sina rättigheter på 1670-talet, staden skulle rivas och befolkningen flyttas till Roneby, Växjö och Karlshamn. Idag är Konstatinopel ett litet idyllisk samhälle med få invånare. Marstrand, som också nämns, har idag ungefär samma befolkningsmängd som för 200 år sedan (1327 år 1815 mot 1432 år 2005), medan idag stora städer som Malmö, Norrköping eller Halmstad har ökat sin befolkningsnämd avsevärt.
Andra städer, som ovan nämns, var för 200 år sedan viktiga handelsorter i rika och bördiga trakter där befolkningen främst bodde på landsbygden, men där staden samlade hanverkare och borgare. Vi får inte glömma att för 150-200 år sedan bodde den absoluta majoriteten av befolkningen på landbygden och städerna generellt var ganska små. Efter Industrialismens intåg, järnvägarnas införande och inte minst skråordningens upphörande, förändrades bilden av Sverige ganska dramatiskt. Tidigare viktiga centran "föll i glömska" medan nya orter/städer tillkom och växte fram. Jag förmodar att samma utveckling skedde i Finland.
Så, många av de små orter, som idag knappt kan hittas på kartan var en gång viktiga handels- och hantverksstäder, med stora återkommande marknader och med ett rikt "uppland".
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1166
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 18 februari 2011 - 19.19:   

Tack för det Kha, svenska orter är inte riktigt min starka sida. Fast visst hittade jag bra till mässan i Älvsjö igår :-O:-O:-O. Vad gäller Finland är det kanske inte riktigt lika som i Sverige. Kollade flyktigt situationen och vissa små likheter kan skönjas. Ingen av orterna är eller har varit så små som vissa svenska orter som nu t.ex. Marstrand och Kristianopel och Lyckå som inte ens finns mera utan är numera närmast Lyckeby.