Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-mars-15 » Putsa eller ej?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2011-februari-27Agneta_w27-2-11  16:06 
Arkivera tills 2011-februari-27Johanståhl27-2-11  19:24 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1206
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 27 februari 2011 - 19.50:   

Vet inte vad är vad mera, men ordningen är fel i Wikis silverputsinstruktion.
werf
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 27 februari 2011 - 19.51:   

Kolsyran bildar två olika salt med natrium, natriumkarbonat och natriumvätekarbonat. I handeln kallas de vanligen soda respektive bikarbonat. Förväxla dock inte soda med kaustiksoda, som är natriumhydroxid. Alla används i hushållen för olika ändamål.
råttan
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 27 februari 2011 - 19.52:   

Det ordnar sig Q, bara att putsa på staken tills den glänser.:-)
Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 43
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 27 februari 2011 - 20.20:   

Använd inte salt (NaCl) fast det fungerar även med det därför att det är en klorid och för stark medel för att putsa silver, man kan lätt göra skada på silver föremål med det. Det som skall användas är soda som nämnts.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1250
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 27 februari 2011 - 20.31:   

Din skål har ju varit med ett tag, 1896 tillverkade AG Dufva skålen och han var känd för att försilvra ordentligt. Efter att ha blivit putsad i 115 år kan dock försilvringen ha blivit sliten här och var, oftast där det var lättast att putsa. Där syns tyvärr mässingen också mest, som ett gult skimmer efter putsningen.

Hur man än vänder på saken, så är det ett arbete att få tillbaka en ståndsmässig skål. Då gäller det att förenkla arbetet så mycket som möjligt. Överdriven putsning med putsmedel kommer obönhörligen att slita på silverskiktet.

Beskrivningen nedan verkar kanske lång, men det brukar gå som en dans.

Jag hade gjort som du själv föreslog, lagt den i blöt ett dygn eller två för att mjuka upp resterna av gammalt putsmedel. Tag sedan såpa eller tvål på en mjuk använd tandborste och borsta bort alla putsrester. Kring handtag kan det sitta riktigt ordentligt. Där kan du ta en tandsticka av trä och peta bort resterna.

Sedan är mitt förslag att du, efter att diskat skålen ordentligt, använder aluminium-soda-metoden för att få bort beläggningen i alla skrymslen och vrår.
Det tillgår så att du letar rätt på ett kärl av plast eller emaljerat, där hela, eller ev halva, skålen får plats. I det senare fallet får du vända skålen efter ett tag.
Det är viktigt att kärlet inte är ledande (metalliskt). Mät upp hur mycket vatten det går i kärlet, för du skall senare till varje liter vatten tillsätta en matsked soda, målarsoda (natriumkarbonat).
Nu lägger du aluminiumfolie i botten på kärlet. Det går också med tillplattade diskade aluformar man haft kakor eller annan mat i.

Nu värmer du vattnet till dess det kokar; du kan använda flera grytor. Under tiden häller du det antal matskedar soda på aluminiumet som liter vatten du kokar upp. Häll det kokande vattnet i kärlet och sänk sedan ned skålen så att den har kontakt med aluminiumet i en eller flera punkter.
Det kan vara bra att ha grytvantar så att man inte bränner sig. Det bör nu skumma rejält. Efter ett par minuter vänder du skålen och ser hela tiden till att du har kontakt med aluminiumet. För att inte få ränder, så vänder du skålen flera gånger.
När du tror att alla svarta partier på skålen är upplösta, så tar du upp och sköljer av skålen. Den svarta beläggningen är upplöst, men kan sitta kvar och är lätt att diska bort med en mjuk svamp eller borste och lite diskmedel.
Tycker du inte att allt svart är borta, så får du kanske ge skålen en behandling till. Vattnet kan du värma med sodan i om det blivit för kallt. Ev får du lägga i nytt aluminium om det förbrukats.

När du fått bort allt svart, så är ytan fortfarande lite matt och för att få upp glansen skall du använda ett milt putsmedel, silverskum med en skumgummisvamp, typ Brasso, och putsa hela skålen med roterande rörelser. I putsmedlet finns ett vax som täpper till porer i metallen och hindrar att ytan återoxiderar alltför snabbt. När du gått över hela skålen, så sköljer du av den så att alla putsmedelsrester försvinner och torkar skålen torr. Slöjor av vax kan finnas kvar på ytan och det efterputsar du med en torr mjuk handduk eller en bit kasserat lakan.

Nu har du en skål som ser ut som vore den ny! Med lite tur ser du ingen mässing någonstans, silverskiktet har motstått tidens tand.
Väljer du att bara putsa direkt med ett putsmedel, så måste du gnida till du blir trött i armarna och risken för slitage ökar avsevärt.

Jag hoppas att du inte blivit skrämd av den långa berättelsen, utan visar upp skålen nyputsad och fin inom kort :-)
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1251
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 27 februari 2011 - 20.42:   

Som alla förstår har min långa berättelse filats på under tiden det tillkommit åtskilliga inlägg.
Visst går det att använda bikarbonat, det blir bara så dyrt, och brukar finnas i så små påsar. Är det kris lär koksalt gå att använda, man måste bara skölja extra väl eftersom koksalt angriper silver om det utsätt under längre tid. Saltkar av silver måste tömmas på salt efter varje fin middag. Själv använder jag alltid målarsoda!
Beskrivningen är den jag alltid använder och om man vill lägga ned föremålet först eller sedan man hällt på vatten är egalt, men man ser bättre om det finns kontakt med aluminiumet om man häller på vatten sist.
Johanståhl
Medlem
Användarnamn: Johanståhl

Meddelande nummer: 5
Registrerat: 2-2011
Skickat söndag den 27 februari 2011 - 21.07:   

Jag ska testa ditt recept Les, ska bara fixa målarsoda. Min lilla påse bikarbonat lär inte räcka så långt.

Tack alla som tyckt till!
JS

PS.
Ska lägga upp en bild här sen så får vi se hur det blev.
Inget krångel
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 28 februari 2011 - 0.29:   

Jag begriper inte varför man ska krångla till något som tar några sekunder med moderna medel.
Inte konstigt att folk har en massa s k i t i g t silver och drar sig
för att köpa silver pga att de blivit skrämda av de gamla metoderna.

Flytande silverputsmedel och putsduk finns att köpa i vilken guldsmedsaffär som helst och kostar runt hundralappen.
Det är bara att doppa föremålen i medlet och därefter skölja under ljummet vatten. Klart :-)

Fungerar lika bra till nysilver och guld m.m.
... och ädelstenar återfår sina vackra glans.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1255
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 28 februari 2011 - 1.28:   

Med aluminium-sodametoden återgår silversulfiden till silver. Speciellt viktigt när ett föremål har sliten försilvring.
Med det flytande silverputsmedlet löses silversulfiden upp och det blir en silverförlust. Det är dessutom cancerframkallande och den aktiva substansen, tiourea, var länge förbjuden. Nu ingår den med mindre än 1 % i det flytande putsmedlet och behöver då inte deklareras i innehållsförteckningen.
Man kan använda vätskan på mindre föremål av gediget silver såsom smycken och svarta gaffeltår, men att doppa en hel 40 cm hög skål i vätskan låter sig svårligen göras. Det blir många, många hundralappar för så mycket vätska. Man skulle kunna badda med en svamp eller ett stycke tyg och försöka att undvika att få vätska på händer och att andas in den genom att ha gummihandskar och andningsskydd och helst stå utomhus. Det blir en massa söl!
Efter badet ligger silvret bart och behöver ett vaxskikt från t.ex. Brasso.
Att medlet inte är helt ofarligt ser man om man råkar spilla på den rostfria diskbänken. Fläckarna är minst sagt svåra att ta bort.
Jag fortsätter med den "gamla metoden" :-O
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1256
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 28 februari 2011 - 1.44:   

V A R N I N G !
Ädelstenar, utom diamanter, skall man undvika att doppa i medlet som är synnerligen aggresivt mot olika mineraler.