Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-april-2 » Britanniafabriks Aktiebolaget i Stenkullen  

Författare Meddelande
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 10 mars 2011 - 17.11:   

På tal om Stenkullen, och Britanniafabriks Aktiebolaget (som de själva skrev det) ...
Jag har en bok, som gavs ut i samband med denna fabriks 100-åriga historia. De startade 1893, och fabriken förlades redan från start i Stenkullen, som ligger nära Lerum, d.v.s. strax öster om Göteborg.

Tillverkningen var från början inriktad på tillverkning av matbestick i britanniametall. Denna tillverkning var ett komplement till den produktion som bedrevs vid Colsman & Co:s fabrik i Werdohl (Tyskland). Man hade en tät kontakt med Colsmans, och egentligen var det J F Colsman som grundade den svenska fabriken.

Här kan man även passa på att bekräfta att man alltså verkligen gjorde bestick i denna legering, som huvudsakligen består av tenn (med tillsats av koppar och antimon). Qrts funderade ju över detta i en annan tråd här.

Besticken i britanniametall förekommer (enligt boken, och alltså åtminstone i Stenkullen) som försilvrade eller förnicklade - inte obehandlade.

Ganska snart blev det även bestick i aluminium och nysilver. De sysslade också med rostfritt, men då inköpt i halvfabrikat från annat håll.

Bestick var vad man i huvudsak sysslade med tills denna tillverkning upphörde på 1960-talet.
Fast annat förekom också, bl.a. tennljusstakar på 1930-talet.

Det sägs inte rent ut huruvida nysilvret var försilvrat eller o-dito från början. Man får förmoda att det var försilvrat (enligt den vanliga svenska "språkförbistringen"), eftersom det sedan sägs att "Försilvringen skedde till en början vid Britanniafabriken, men senare anlitades företag i Lidköping (Br. Walin) och Göteborg (Aurora).

Tyvärr finns det inte ett enda exempel på hur man eventuellt stämplade föremålen. Antagligen levererades mycket till andra företag, och har då kanske sålts med deras märkning.
Bestick från Br. Wallin och Aurora dyker upp titt som tätt, med deras respektive märkning. Det kan då alltså även handla om sådant som egentligen tillverkats i Stenkullen.

Jag har aldrig någonsin sett en stämpel eller liknande som innehåller "Britanniafabriken", eller något annat som kan tillskrivas dem.
I boken sägs dock: "In på sextiotalet förekom fortfarande en del verksamhet med bestick, men på det sättet att färdiga bestick köptes in, stämplades med Britanniafabrikens emblem, förpackades och såldes".
Det hade inte skadat om man sagt vad emblemet bestod av, eller ännu hellre visat det - även om det bara handlar om en sentida stämpel!

Om någon vet något så är jag ytterst tacksam för en notis. Det tycks inte finnas så många av fabrikens anställda kvar att fråga heller.
ML
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 18 mars 2011 - 9.41:   

Den siste som var med och drev Brittaniafabriken bor vad jag vet fortfarande kvar i Stenkullen
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1317
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 18 mars 2011 - 11.34:   

Om ML vet vem det är, men inte vill nämna personen här, så går det bra att mejla mig med den upplysningen. Kanske kan en kontakt med personen ifråga klarlägga vilket emblem fabriken hade.
Jag har en känsla av att det annars kan vara för sent.
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 23 mars 2011 - 20.29:   

Ja, det skulle vara jattefint om KH kunde meddela ett namn, sa att vi kan komma vidare med denna fraga.
Jag noterar att ML skriver har i flera tradar, sa kanske detta kan fungera som en #paminnelse#.
Meddela garna Les! Sjalv befinner jag mig utomlands, och kan inte ta emot nagra meddelanden.
Jag har idag jagat en bok som jag forstar att Les inte har - men den verkar omojlig att fa tag i igen ...
Sorry ...
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 23 mars 2011 - 20.31:   

Forlat, jag menar ML , ML, och ingen annan ...
Har val blivit alltfor val trakterad pa hotellet ...
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1343
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 23 mars 2011 - 21.47:   

Jag har kontakt med ML och fått namn att gå på. Har påbörjat kontaktarbetet. Kan jag nå dig via den vanliga omvägen när jag har något att berätta?
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 mars 2011 - 19.52:   

Det glader mig att ML meddelat sig med Les.
Jag skriver fran exec-loungen pa ett europeiskt hotell, och maar gott, men jag meddelar min mellanhand i Sverige att naagot kan vara paa gaang ...
Jag har besoekt ytterligare att antal bokhandlare, men boken jag ville inforskaffa tycks vara out of print, igen ...
Markligt, for den nytrycktes sa sent som 2007.
Synd, for jag tankte att du kunde ha behovt ett ex ...
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1378
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 30 mars 2011 - 12.23:   

Det var snällt att du tänkte på mig SStempeln, böcker kan man inte få för många av.
Jag har nu fått kontakt med Stenkullen och fick till min förvåning höra en röst säga "Brittaniafabriken" i telefonen. Fabriken finns alltså kvar med alla maskiner, formar och övrig utrustning, men själva produktionen lades ned för bara 2-3 år sedan. Jag hoppas att få mera information nu när jag fått kontakt. Ett emblem som användes var en rosett, jag hoppas att kunna visa en bild så småningom.
ML
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 30 mars 2011 - 23.16:   

Trevligt att du fått kontakt