Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-april-2 » Ryska stämplar?  

Författare Meddelande
Mysan
Medlem
Användarnamn: Mysan

Meddelande nummer: 1
Registrerat: 3-2011
Skickat tisdag den 15 mars 2011 - 8.27:   

Hej!
Behöver hjälp med stämplar på en brosch. Det är i form utav en spindel i bärnsten med guldig metall. Stämpeln ser ut så här, .IRK (R ska vara bakvänt, och punkten ligger mitt på raden. Ev så står det 4RK då första är lite otydlig.
Googlat lite och då verkar det som dom här broscherna är ryska, även hittat två till försäljning(två olika försäljare) där man uppgav att dom är ryska och stämplade 4RK och den andra RK6 och att den stämpeln är guld stämpel. Men vilken karat det är står inte. Men vad betyder stämpeln egentligen, ska det inte vara ett vänster eller högervänt huvud i profil på ryska smycken, och siffror som anger tex guld och silver?

Tacksam för hjälp om någon kan veta vad det betyder.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1305
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 15 mars 2011 - 10.28:   

Det kan nog stämma att det skall stå en 4:a framför och då är broschen gjord i en fabrik i Kaliningrad som specialiserats sig på arbeten i bärnsten. De använde den stämpeln 1974.
Om andra stämplar saknas, så är det troligt att det inte är guld utan någon annan metall som förgyllts.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1222
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 15 mars 2011 - 13.34:   

Blanda nu inte ingen Ryssland med Sovjetunionen, det är lika stor skillnad som mellan natt och dag eller vänster och höger.
Mysans stämplar är Sovjetstämplar "4RK" eller 4JaKa är Kalingardskij Jantarnyj Zavod mao Kaliningrads Bärnstens-Farbrik (Jantarnyij=bärnsten, Zavod=fabrik)

"RK6" eller JaKa6 är Jantarnyj Kombinat Kaliningrad, vilket betyder BärnstensKombinatet i Kaliningrad. Året är 1966.

På båda föremålen borde finnas mera stämplar som skulle vara kontroll och haltstämplar, om det nu är gjorda av ädelmetall. Finns det inga andra stämplar är ingendera föremålet varken guld eller silver men nog bärnsten, såsom Les redan påpekade.

Den vänster-/högervända huvudet i profil-stämpeln är Ryssland före 1917(27). Det är en helt annan historia och hör inte hit.
Mysan
Medlem
Användarnamn: Mysan

Meddelande nummer: 3
Registrerat: 3-2011
Skickat onsdag den 16 mars 2011 - 13.42:   

Hej!
Ja visst är det skillnad på Sovjet och Ryssland, men nu vet jag vad stämpeln betyder i alla fall så man tackar så mycket=)