Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-april-2 » Pop-smycke i silver. Adam o Eva  

Författare Meddelande
BosseH
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 30 mars 2011 - 18.36:   

Vet någon vem har gjort detta fräcka smycke och var?Adam & Evastämplar
Janne
Medlem
Användarnamn: Janne

Meddelande nummer: 467
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 30 mars 2011 - 18.46:   

Jag har en liten aning om vem det skulle kunna vara som har formgivit föremålet, hans namn innehåller bokstäverna JEH och han arbetade som gesäll vid en guldsmedsverkstad i Malmö. De produkter han tillverkade där stämplades inte med hans stämpel utan de märktes med arbetsgivarens stämpel. Innan jag anger formgivarens namn skall jag kolla att hänget på bilden stämmer med mitt hänge som jag har liggande i en låda någonstans, mitt hänge har formgivarens namnstämpel.
BosseH
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 30 mars 2011 - 19.55:   

Tusen tack, det uppskattas mycket!
Janne
Medlem
Användarnamn: Janne

Meddelande nummer: 468
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 1 april 2011 - 16.35:   

Sorry att det tog lite tid med mitt svar, jag ville även för säkerhets skull kolla med upphovsmannen så att jag fick till det hela rätt.

Det utlystes en tävling i formgivning i slutet på 1960-talet den som segrade skulle få en vinstsumma och sina smycken tillverkade. Tyvärr blev det för få som lämnade in bidrag, så det betalades inte ut några pengar till de segrande bidragen. Ditt smycke formgavs av dåvarande eleven vid guldsmedskolan i Mjölby Jan-Erik Hedelin, sin praktik bedrev han hos en silversmed i skåne som lystrar till namnet Arenhill. Ditt smycke är tillverkat av malmöföretaget GEWE, som bedrev fabrikstillverkning till guldsmedsbutikerna.

Jan-Erik formgav även ett bestick med Adam och Eva, där gafflen var Eva och kniven Adam, dessa tillverkades i en mycket liten serie i tyskland.

Idag gör Jan-Erik dessa hängen endast på beställning, och de är då stämplade JEHA