Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-maj-8 » Vem? W Z5  

Författare Meddelande
??
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 11 april 2011 - 14.27:   

Hej!
Har en liten snabb fråga, är det någon som vet vem W är, eller är det stats stämpel? Broschen är stämplad W och Z5. Har inte tillgång till några register som är före 1913..

Mvh
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1263
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 11 april 2011 - 14.58:   

Ett snabbt svar, med dina knapphändiga uppgifter, ingen aning. Det bör finnas mera stämplar om det är ädelmetall. Dessutom har svenska (och finska )stämplar oftast minst två bokstäver i sina mästarstämplar. Om broschen är svensk är Z5 1878 men om den är finsk 1929 i övrigt ???

Ge mera uppgifter och visa bild av ALLA stämplar och broschen.
??
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 11 april 2011 - 15.57:   

Som jag skrev är det bara dom stämplarna. Och jag antog att det inte var finska års stämplar för vid den tiden då skulle ju övriga stämplar finnas med?..men 1878 var det ju långt i från alla som stämplade finhalt..osv men kan W stå för Varberg då?
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1264
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 11 april 2011 - 16.22:   

Ja, men du borde ha trepasset mao svenska kontrollstämpeln för silver. Finns den inte hyser jag ytterst djupa tvivel för att det skulla vara silver överhuvudtaget....sorry.

W kan betyda vad som helst. Hurudan är W:s sköld?
??
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 12 april 2011 - 11.10:   

Att broschen är i silver är jag 100% säker på.
Stilen och tillverkningstekniken är definitivt inte nutida. Därav att jag tänkte att Z5 som år skulle passa bra..Det är ett W i fyrkant. Inte snirkligt eller något, ser ut precis som Varberg stämpeln i dag. Men kontrollstämpeln finns väll inte alltid på äldre smycken, själv sett smycken som inte haft den, men haft svensk stads års och tillverkarstämpel.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1414
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 12 april 2011 - 11.51:   

Rätt ofta sitter trepasstämpeln på själva nålen eller på nålfästet.
Det fanns en handfull möjliga mästare 1878, om broschen är från Varberg. Ingen av dem är speciellt antecknad som smycketillverkare. Det går alltså inte att knyta broschen till någon speciell tillverkare utan att ha sett deras ev. produktion av andra smycken.
Om ett silvertest är positivt, kan man kanske göra troligt att broschen är svensk p.g.a. att det finns en årtalsbeteckning Z5 och då också anta att den kommer från Varberg (W i kvadratisk ram).
En fullstämplad brosch i silver skall ha en namnstämpel, en kattfot som visar att det är minst 83 % silver, en stadsbeteckning och en årtalsbeteckning. Det fanns inskrivet i ädelmetallförordningen.
Saknas detta uppstår omedelbart tveksamhet om identiteten.
??
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 12 april 2011 - 13.40:   

Tog en noggrann koll på broschen efter sista inlägget, och det jag kom fram till i jakten på ev stämpel som jag missat är att själva "lås" delen där man hakar i nålen är utbytt, man ser att det under redan finns en liten platta/del kvar och att det är en ny lödd ovanpå som inte är så snyggt gjort..Tror jag måste ha hållit i broschen där när jag sist undersökte den då jag missade den uppenbara lagningen. Ser även i luppen en till stämpel invid lagningen, ingen trepass då den är kvadratisk men är omöjligt att tyda vad det står i den.
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 12 april 2011 - 15.51:   

En bild kanske kunde hjälpa - förutsatt att den är läslig.
En van stämpeltydare kan oftast avgöra av form och utförande om det är en sannolik svensk stämpel.
Det kan mycket väl vara så att de andra stämplarna "försvunnit" vid lagningen.

Med samma utgångspunkt som Les kommer jag till samma resultat. Dock kan jag bara finna två som var verksamma just året 1878 i Varberg. Alla andra slutade före, eller startade efter 1878.
Kan man med hjälp av deras kända namnstämplar möjligen avgöra saken. Finns det något alls i den "oläsliga kvadratiska" stämpeln som liknar någon av dessa mästares stämplar?

1) "AIB" = Anders Jacob Börjesson, 1856-1887. (Stämplade från 1888 till 1901 (1909) med "A.J.B.&Co").
2) "CS" eller "COS" = Carl Oscar Svensson, 1877-1936 (1937).
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 12 april 2011 - 16.10:   

PS. Vi ska inte glömma att det inte alls behöver vara tillverkaren som stämplat i Varberg. Alltså behöver ingen av de där befintliga ha omnämnts som smycketillverkare. Fullmaktsstämplingen gör att tillverkaren kan finnas på helt annat håll.
Dessutom borde de båda nämnda, med sin långa verksamhetsperiod, ha sålt en hel del.

Inte så att detta gör broschen mera silver-Varbergsk, men kan möjligen förklara en viss undran ...
??
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 13 april 2011 - 15.32:   

Ja tack för all hjälp. Försökt att fota stämpeln blir tyvärr väldigt otydligt (otydligare än i luppen) ,går inte ens att ta en bild rakt ovanför då det sticker ut en grej ovanför.. Men det ser ut som en "vanlig" svensk namnstämpel, med största sannolikhet består den av två st bokstäver. Den första skulle kunna vara ett C men teoretiskt även ett O eller ett G resten är helt omöjligt att läsa...
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 13 april 2011 - 17.32:   

C och G är ofta lätta att förväxla ...
men det skulle i varje fall utesluta Börjesson.
Nu tycks i varje fall de tre stämplarna vara tänkbara tillsammans. Det hade varit värre om ingen bokstav passat in alls.

Om det sedan är Svensson, Varberg, Sverige, eller ens silver går naturligtvis inte att säkert säga
utifrån denna diskussion.
??
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 14 april 2011 - 11.13:   

det får vell vara tänkbart att det är sverige, varber då, för att det är silver är jag 100% säker på. Men tack för all bra hjälp, ska fortsätta min jakt på dom lite äldre böckerna med namnstämplar o,s,v så jag kan ta reda på saker sj oxå=)