Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-juni-15 » Såssked  

Författare Meddelande
Ralph
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 14 juni 2011 - 16.27:   

Hej! Jag söker såsskedar alltså sådana man tar upp den goda såsen på tallriken med. Inte såsslevar. Om jag inte har fel heter de "cuillčre ā sauce individuelle" på franska. De kommer kanske därifrån från början. Någon som vet vad jag pratar om. Har de något namn på svenska?
Tack på förhandsåssked
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 14 juni 2011 - 17.21:   

De få gånger de har synts till har de nog gått enbart under benämningen "såssked". Jag har ännu inte sett någon tillverkarkatalog där de namnsatts på svenska.
Eftersom en såsslev tekniskt sett inte kan kallas för såssked, så borde det inte finnas något annat bestick som konkurrerar med "såssked" för de du visar.
Något annat namn skulle kännas ganska konstruerat (såsupptagare, såsskrapa, ...).

De är tämligen ovanliga och ingår knappast i någon av de "normala" uppsättningarna. Åtminstone inte i silver.
Jag skulle nog dessutom säga att de var aningen vanligare för att antal år sedan, då alla rätter skulle serveras "på en spegel" (av sås).
I Nordiska museets bestick-nomenklaturlista finns de inte alls med, annat än att man konstaterar att såsslevar någon gång kallas såsskedar, men att det inte är lämpligt.
De dyker upp i Sverige ganska sent i tiden.

Jag skulle själv kalla dem för kuvertsåssked, i enlighet med en del andra bestick avsedda för respektive kuvert (per person) snarare än en gemensam för hela bordet.

Detta även i enlighet med det amerikanska bruket, där man t.ex. kallar de olika smörknivarna "Master Butter Knife" (gemensam) resp. "Place Butter Knife".
Jag tror dock att just såsskedarna faktiskt inte kallas "place sauce spoon" utan oftare "individual sauce spoon" - i överensstämmelse med det franska uttrycket.
Där (i Frankrike) är de helt klart vanligare.

Om du ska leta efter skedar på exempelvis auktioner får du nog bereda dig på att söka på flera olika begrepp. De flesta vet inte ens vad de ska vara till!
Själv skulle jag gärna hitta en bunt i silver, och får väl då vara glad om modellen någorlunda passar till andra bestick ...
mvhbwh
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 14 juni 2011 - 17.47:   

Har förgäves letet efter sådana här - de jag har är samtliga "souvenirer" från franska restauranter.

Tror varken att de finns här eller har något namn på svenska - får väl resignera inför "uppsoppning av sås med små brödbitar" - ser väl lite snaskigt ut men är ju egentligen en komplimang till värdinnan! :-O
Kockis
Medlem
Användarnamn: Kockis

Meddelande nummer: 28
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 14 juni 2011 - 18.02:   

Smaksked kallas de på svenska
http://www.torebrings.se/butik/Glas+och+porslin/MERX+OPERA+BESTICK/Opera+smakske d+186+mm+Carlstr%C3%B6ms?artnr=743017
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 14 juni 2011 - 18.12:   

Hi-hi! Nu är vi i alla fall minst tre stycken som kommer att konkurrera ifall några dyker upp - men det gör de nog inte ...
Så snart en annan person kommer hem till sta´n får vi säkert mera konkurrens - eller också ett meddelande att "sådana där har jag två dussin av i silver ... jag fann dem i en låda i en "brocante" härförleden ... och de kostade bara några tusen (Euro?), vilket ju är sällsynt billigt ..."

Nej, jag tänker inte använda brödbitar. Det får väl duga med vanliga skedar i rätt storlek, av någon sort där antalet räcker till hela sjurättersdukningen. Huvudsaken att de ligger på snedden uppe till höger.
:-O :-O :-O
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 14 juni 2011 - 18.23:   

Såg inte Kockis inlägg ...

Ja, somliga skedar kallas visst smaksked, men enligt min vokabulär använder man smakskedar på ett helt annat sätt - nämligen till att servera ("smakprov") i - också ett ganska modernt påfund.
I stället för en hel rätt får man en sked (på en tallrik) med någon liten delikatess i. Ibland är de med ett snurrat handtag ...

Eller så kan man smaka av maten med dem - i köket - men till det behövs inga i silver :-O

Jag motsätter mig inte ordet "smaksked" som sådant. Den i länken har dock inte den formen som vi är ute efter. Vad skiljer den från en vanlig bordssked? Är den grundare (vilket den måste vara för att kunna "skrapa upp såsen), eller djupare - eller är det bara ett trick att få sälja mera?
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 14 juni 2011 - 18.34:   

Hmmm ... jag får ta tillbaka mitt uttalande.
Vid närmare beskådande så tycks faktiskt länk-skeden ha en liten inbuktning, trots allt. Det var svårt att se.

"Smaksked" är väl inte så tokigt, kanske. Man ska ju "smaka" mera på såsen. Men det finns fortfarande konkurrerande användningar för en "smaksked".

Samt ... de gånger jag fått en såssked framdukad på restauranger, har de helt enkelt deklarerat att det är "en såssked". Om de sagt något alls, vill säga. Det var väl mest i början, när det var nytt, som de kände att de behövde förklara saken.

Det ska mycket till innan jag på en tillställning vågar ifrågasätta varför det inte finns någon såssked. Svaret torde dessutom vara ganska givet - med hänvisning till sleven i byttan.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1331
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 15 juni 2011 - 14.54:   

Dethär är nu rena rama röran, "tillbaka till GÅ utan att gå i fängelse"

Ralph har helt rätt i vad han säger, det finns "såsskedar" eller vad de nu kan heta på svenska. Här i Finland heter de "kastikelusikka", vilket kan direkt översättas som såssked. I kuvertet placeras den upp till höger ovanför kniven och bredvid desertskeden/-gaffel. Den ligger i 45 graders vinkel till de tidigare nämnda besticken.

sas1

Idén med såsskeden "uppfanns" i slutet av 1800-talet. Det skulle finnas ett bestick till allt. Orsaken var den, att kocken kokar i timmar sin delikata sås och så blir den lätt kvar på tallriken för man får inte upp den. Förut använde man bröd att suga upp såsen med, men det anses tölpigt och allmogemäsigt, sked skulle det vara. En såssked är 160-180 mm lång.

Här i Finland är det bara att gå till en välsorterad äffär som säljer silverbestick och ta sig en titt. Det finns några olika modeller varav på bilden en klassiker.

sas2

Baljan i skeden i sig själv är mycket platt och med den får man lätt upp såsen.

Smakskeden skall inte alls blandas in i dethär för det är den med böjt skaft, som kocken har hängande i bältet. Den hör hemma i köket och inte kuvertet. Med smakskeden avsmakar kocken att såsen eller rätten får rätt smak.

Kallas såskeden för smaksked i Sverige, är jag mäkta förvånad! Vad kallas då skeden i kockens bälte?.......alltså i Sverige :-)

Ralph, tag färjan över, så får du dina skedar.
L'Amandier
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 15 juni 2011 - 16.19:   

Om du har sett en sked i kockens bälte så är det bara "garnityr". Pincett modell större i bakfickan är det enda verktyg kocken (en del) bär med sig. Skedar för avsmakning står lätt återkomligt i en bestickkorg eller liknande, eller så används fingret. Opraktiskt att ha en sked hängande i bältet, den ska lossas, användas, diskas och hängas tillbaka i bältet.
Men, sked i bältet är kanske en regional eller nationell sedvänja?
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1333
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 15 juni 2011 - 16.56:   

Bagateller, det var inte den skeden som var på tapeten utan den andra. Hur som helst så åtminstone på bilder ser man ibland kockar med en dylik sked antingen i skärpet eller hängande. Huruvida de är rekvisita eller inte, vet jag faktiskt inte men jag har en sådan "smakarsked" själv med böjt skaft så att den kan hängas i bältet.
L'Amandier
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 15 juni 2011 - 17.12:   

Okey, vad jag bara ville säga är att det inte, mig veterligen, finns ett svenskt ord för en "smaksked" som hängs i bältet. Du ville ju veta vad den kallas på svenska.
Sen finns det skedar med böjda skaft, exempelvis tapasskedar mfl som skulle passa utmärkt i ett bälte.
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 15 juni 2011 - 17.49:   

Sååå rörigt är det väl inte, Qrts?
Jag tycker att du bekräftar allt vad jag från början sagt om såsskeden, dess utseende, namn, och placering.
Det var ju skönt!

Det var intressant att den faktiskt finns i bestickserier i Finland. Det har jag inte reflekterat över. Undras i vilka modellserier den finns?
I Sverige kan jag inte påminna mig ha sett den i någon serie - bara som enskild modell, eller som restaurangvariant.
I andra länder dock ...

Oavsett om smaksked är rätt benämning eller inte på vad sked det vara må, så tycker jag fortfarande att det riskerar att bli missförstånd om det finns olika modeller med samma benämning.
Jag tänker hålla mig till (kuvert-)såssked, tror jag. I alla fall i egna listor. :-O :-O
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1334
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 15 juni 2011 - 22.33:   

Nåjaaa, hur man nu tar det, rörigt eller inte. Nu har jag inte lag mig in i ärendet på sistonet, men jag vet att åtminstone i "Suomi-serien" (bilden) och i chippendalemodellen finns såsskedar, sannolikt även i några andra kända serier.

Dessvärre kan/vill jag inte uttala mig om vad skeden heter på svenska. I de kretsar jag rör mig har vi talat om såssked.