Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-juli-12 » Norska silverböcker - Fråga till Les!  

Författare Meddelande
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 16 juni 2011 - 17.32:   

Ja, naturligtvis är alla svar välkomna, men jag tror att Les är den som vet mest om just de här böckerna, och han verkar dessutom vara på plats ...

Bl.a. Les har tidigare nämnt böckerna (åtminstone en del av dem), men jag skulle vilja ha en jämförande analys, om det är möjligt, eftersom jag inte har klart för mig vad det är för skillnad på en del av det här.
(Man kan inte jämföra om man bara har en av två möjliga varianter).

1 A) Jorunn Fossbergs "Norske Sølvstempler ... på Østlandet før 1870". (utg. 1994).
Någon påpekade en gång att det i denna bok faktiskt står att: "Detta är band 1 och ett band 2 planeras".

1 B) Den "stora" boken, som väl fortfarande bara kommit ut i del I = "Norskt sølv; Gullsmeder gjennom 600 år. Østlandet, Agder, Rogaland." (utg. 2003).

Båda verken tycks ju handla om samma område.
Det förbryllar att samma författare gett ut två verk så nära varandra i tid. Det är ju ett enormt arbete med varje bok.
Les! Du har haft kontakt med Jorunn, och vet kanske mera?
Kan man säga att 1 A bara är en föregångare till 1 B, och att den senare är en form av utökad upplaga?
Jag antog att man inte har någon särskild nytta av 1 A om man har 1 B.

När det gäller mera specifikt två andra städer, så finns ju:

2) Krohn-Hansen: "Bergens gullsmedkunst fra laugstiden". 1568-1840. 2 band. (utg. 1957). Den är väl ensam i sitt slag, och kan t.v. knappast ersättas av något bättre.

3 A) Brodahl: "Trondhjems gullsmeder" Del I och II behandlar barocken resp. rokokotiden. Jag vet inte om det finns flera delar? (utg. 1923).

3 B) Krohn-Hansen: "Trondhjems gullsmedkunst 1550-1850". 1 band. (utg. 1963).

Egentligen samma fråga här. Bygger 3 B på 3 A, eller är det två helt olika innehåll?

Sedan finns det ett par böcker, som sägs omfatta hela Norge. Det kan kanske vara bra, så länge inte den ovan nämnda del II kommit - eller för den som inte kan skaffa de dyra specialverken.
Hur kan man jämföra den kända (4 A) med den för mig okända (4 B)?

4 A) Per Bredo Østbye: "Norske Gull- og Sølvstempler gjennom tidene 1500-1950".

4 B) Bjørn Dich Røstad: "Tusen norske sølvstempler". Lär vara utgiven 1994. Vad är det för bok?
Kaptenen
Medlem
Användarnamn: Kaptenen

Meddelande nummer: 595
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 16 juni 2011 - 19.13:   

Tillägg till din ganska omfattande litteraturlista

Jonson Dale, Bjørn (1992) Gullsmeden i gamle dagar: Sunnmørsk verk og virke i laugstida

http://www.soga.no/bjodale/gullsmed.htm
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1504
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 19 juni 2011 - 1.25:   

När det gäller 1 A och 1 B så kan man med all rätt fundera över varför 1 A gavs ut 1994 när ett större utökat verk över samma områden gavs ut 2003.
Jorun Fossberg skriver i förordet till 1 A att idén till boken föddes redan före 1940 och att arbetet pågått oregelbundet sedan dess. Nu är det ju så med stämplar och smeder att man aldrig kommer till vägs ände och jag vet inte längre hur många gånger jag frågade: När kommer den? Mycket riktigt planerade Jorunn Fossberg ett andra band, men det kommer aldrig att ges ut.

Utgivningen av det stora bandet, som innehåller allt som den ”lilla” innehåller och dessutom Agder- och Stavangersilver, blev också försenad flera år.
Det var diskussioner huruvida boken skulle innehålla bilder av föremål eller om man skulle lägga dem på en DVD som medföljde boken. Ett billigare alternativ. Som väl var stannade det vid tanken och boken innehåller ett rikligt material med färgbilder, där den tidigare utgåvan bara hade svartvita bilder.

Liksom löftet i föregångaren om ett andra band, så talar man om en fortsättning innehållande resten av Norge. Utgivningen har dragit ut på tiden så att man vid kontakter med förlaget inte längre vill tala om när den kommer. Likväl har man spikat utgivningsåret till, hör och häpna, 2009.
Se här!
Om man jämför stämpelnummer i de två böckerna, så finner man att de överensstämmer, bara att det finns betydligt fler stämplar i den senare utgåvan.

Nu sitter jag personligen inte i sjön, jag har boken (2) om Bergen och likaså (3B) om Trondhjem.
Vad gäller (3 A), så kom det första bandet redan 1923, det fjärde 1944 med stämplar fram till 1850. Vad det planerade femte bandet skulle innehålla vet jag inte, det gavs nog aldrig ut.
Naturligtvis bygger Krohn-Hansens bok på Brodahls utgåvor, men är ingen utökad kopia. Nya rön har gjort att man inte skall satsa på Brodahlsutgåvan, om den nu till äventyrs skulle dyka upp i något exemplar. Krohn-Hansenutgåvan är extremt svår att få tag på, så rådet är väl att vänta ut det andra bandet av Norsk Sølv.
Jag har varken 4 A eller 4 B och ser ingen anledning att skaffa dem heller. Inte heller har jag skaffat Jonson Dales bok.
Jag har ytterligare ett antal böcker som behandlar norskt silver, bl.a. den allmänt hållna Jorunn Fossbergs ”Norske Sølvskjeer” utg. 1974, Storesunds ”100 Norska Sølvskjeer 1580-1780” och Norheims ”Norske Sølvbegre 1550-1850” med mycket vackra färgbilder och stämpelförteckning. Om man slår upp källförteckningen finner man namnen på dussintals andra titlar.

Jag har tröttnat på att fråga när band 2 av Norsk Sølv kommer; till våren, till hösten, till våren, till hösten etc är det eviga löftet…………… :-(
Martin
Medlem
Användarnamn: Martin

Meddelande nummer: 1
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 19 juni 2011 - 19.10:   

1a Denne boken omhandlet bare gullsmedene på Østlandet
1b Her omhandles Østlandet, Agder og Rogaland (kysten rundt til og med Haugesund.
Bind 2 skulle ta resten av landet, men jeg tror aldri den vil komme.
3a og b utfyller hverandre.
4a omhandler alle norske sølvstempler fra 1500 og til 1950. Kanskje den viktigste boken.
4b alle disse stemplene er med i 4a
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1341
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 19 juni 2011 - 20.36:   

När jag skaffade NORSKT SØLV från Norge (1b), frågade jag när andra delen skulle komma ut. De hade inte den blekblåaste aning om när. Tänk även på att Jorunn Fossberg är nu 84 år, Att i denna ärevördiga ålder publicera ett så stort verk är ganska osannolikt. Vi skall hoppas att någon tar över och fortsätter hennes arbete. Tänk bara hur fint det gick med Gustav Upmarks verk från 1925.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1342
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 19 juni 2011 - 20.44:   

Javisst ja, 4A innehåller INTE ALLA norska stämplar men ganska många i alla fall. Författaren säger ju själv in sin inledning att "Denne boken ger seg ikke ut for å vaere en komplett praktverk, men er...det fattas en hel del.
Den viktigaste boken är 1b vad gäller de regioner den innehåller. För de regioner som fattas är Østbys bok utmärkt oberoend att den inte innehåller någon egentlig biografi.
Martin
Medlem
Användarnamn: Martin

Meddelande nummer: 2
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 20 juni 2011 - 8.34:   

Jorun Fossbergs bøker inneholder bare sølvstempler fra den gamle laugstiden (frem til 1860)i Øst- og SørNorge. 4a inneholder alle disse stemplene fra hele Norge i motsetning til 1a.
Qrts skriver at i 4a "fattas en hel del".
Hvilke saknar du?
Jeg har samlet norsk sølv i ca 40 år og har ikke funnet noen som ikke er med.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1343
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 20 juni 2011 - 11.42:   

Jag kan inte just nu komma på vilka de var, har inte biblioteket tillgängligt. Jag sitter på på stugan (hyttan) mitt i vidmarken och har precis just nu lyckats få min laptop och fungera med en 3G USB stick. Vad heter denna grej på svenska?
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 20 juni 2011 - 15.07:   

Jag är mycket tacksam för alla svar.
Att Les skulle ha en del att komma med förstod jag, men måste ändå speciellt tacka nytillkomne Martin. En norsk syn på saken är självfallet extra värdefull. Jag hoppas att Martin fortsätter att tillföra sin kunskap till denna spalt.

Min avsikt var inte att skapa någon litteraturlista, även om jag inte har något emot att det här utvecklas till en sådan.
Det finns förstås en hel del böcker, utöver de redan nämnda.
Jag ville bara jämföra böcker som jag har, med de jag inte har - för att se om det var lönt att skaffa flera.

Det blir lite som i de tidigare diskussionerna om den svenska "silverbibeln" och den ryska "Postnikova"; om man inte hittar de äldre till ett väldigt lågt pris, kan man låta bli dem helt, och satsa på på nyare verken.

För de norska 1A / 1B, är då saken aningen annorlunda. Där är det alltså uppenbarligen inget fel på 1A, men den tar inte upp riktigt alla platser som finns i 1B. Kan definitivt "glömmas" om man har 1B redan.
1A kan kanske vara något för den som bara är intresserad av t.ex. Oslo före 1870 - men vem är så specialiserad?

Les!
Du behöver inte "skaffa" Jonson Dales "bok". Du har den direkt i länken. Jag "hittade" den för flera år sedan, och vet inte ens om den finns i pappersutgåva någonstans.
Det är en intressant historik, men inga stämpelexempel.
Jag gjorde en innehållsförteckning över de nämnda smederna, för att kunna praktiskt använda "boken", men kan väl inte påstå att det är så ofta den kommer till användning ...