Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-juli-12 » Gammalt silverarmband med ekollon stämplar  

Författare Meddelande
kim
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 29 juni 2011 - 21.53:   

har fått ett gammalt silverarmband av min farmor som har fått det av sin mor.
det är ekollon och löv ca 1,5 cm brett
stämplar JT 5 830s trekronor och s i sexkant
någon som vet vart det kan komma ifrån och om det finns något värde?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1516
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 30 juni 2011 - 13.07:   

Man kan direkt säga att värdet i ditt fall, kim, är bruksvärdet och affektionsvärdet genom vetskapen att din farmors mor burit det eller möjligen köpt och gett det till din farmor. Lägsta värdet är skrotvärdet för silver, några kronor per gram, för att stiga om någon känd silversmed, som Wiven Nilsson i Lund eller Georg Jensen i Köpenhamn, stämplat det.
Av stämplarna du räknat upp (830S) kan man se att armbandet är importerat och då bör de tre kronorna sitta i en oval stämpelram. Den stämpeln började användas 1913. Vi kan glömma svenska Wiven. Armbandet kan kanske vara danskt eller norskt och möjligen kan man finna denne JT i något register för en närmare precisering av tiden. Talet 5 är kanske ett modellnummer.
Det fanns en norsk silversmedsfirma som grundades av Jacob Tostrup och som lades ned 1992. Möjligen kan armbandet vara av deras produktion. En web-sökning kunde kanske leda till att du finner just ditt armband och sedan kan finna något aktuellt auktionspris när du söker på Tostrup.
Eftersom du inte visar vare sig armband eller stämplar i bild, blir mitt resonemang bara något i gissningsväg, det förstår du säkert.......
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1517
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 30 juni 2011 - 14.01:   

I Danmark fanns det också två silversmeder som kunde komma i fråga, bägge stämplade J.T, men det saknas tillräcklig information om ditt armband för att säga något säkert.
Här kommer en länk med bild på ett av danske Torlyks armband.