Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-september-16 » Hjälp att identifiera silversked  

Författare Meddelande
Nona
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 12 augusti 2011 - 14.14:   

Jag skulle gärna vilja ha hjälp att identifiera stämplarna på den här skeden.
Årsstämpeln är klar och likaså kattfoten men resten?
Är det någon här som också vågar sig på en bedömning om värde???
EGB
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 13 augusti 2011 - 12.56:   

Den är svensk, av silver, tillverkad i Stockholm av en smed med initialerna BC. Sen är jag osäker: står det
N9, H9 (1963, 1958) Skeden gör intryck av att vara äldre. Kanske någon annan kan reda ut detta?
Det förekom väl att smeder gjorde t ex skedar i äldre stil.
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 376
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 13 augusti 2011 - 17.15:   

Den ende guldsmeden 1958 med stämpeln BC, enligt Swedac, är Gnesta Guldsmedsaffär, B. Carlsson i Gnesta.
mvhbwh
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 13 augusti 2011 - 18.27:   

Bortsett från stämplarna så ser skeden ut som en holländsk sekelskiftesimport, men visst ser det ut som ett tydligt St Erikshuvud bland stämparna - som omväxling! :-O
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1551
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 13 augusti 2011 - 22.14:   

När man ser bokstäverna JLH tänker man gärna på JL Hultman AB i Stockholm som var stora importörer av bl.a. silver till Sverige. Bokstäverna JLH ser dessutom ut att ha tillkommit vid gjutningen i Tyskland eller kanske Holland. Gnesta Guldsmedsaffär har sedan köpt av importören och fått stämplat före vidareförsäljningen till kund. Jämför gärna med GEWE i Malmö som lät gjuta stora kvantiteter i Tyskland för att sedan fullstämpla med GEWE M och årtalsbeteckning samt provningsanstaltens kattfot.
Så tror jag :-)
Undrar jag
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 13 augusti 2011 - 22.45:   

Om man köpte silver utomlands för att sälja här, varför då "kattfot" i stället för importstämpeln?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1555
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 14 augusti 2011 - 0.00:   

Frågan har diskuterats tidigare, men jag tror inte att det framkom något entydigt svar. Man får gå till Ädelmetallförordningarna efter 1912 för att finna svaren.
Det som kallades "Fullmaktsstämpling" innebar att försäljare av guld- och silvervaror kunde beställa varor från ett annat företag som hade fullmakt att slå försäljarens stämpel på varorna. De räknades då som svenska trots att de inte tillverkats av den som ägde namnstämpeln utan bara försåldes av denne och dessutom var tillverkade i utlandet. Detta förbjöds 1956, men en viss eftersläpning tycks ha skett eftersom skeden ovan stämplats 1958.
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 18 augusti 2011 - 17.24:   

Det är något underligt ... men intressant, trots föremålets oansenlighet.
Visst tänker man direkt på JL Hultman, med detta "JLH". Någon annan kan mycket väl ha sålt skeden. Allt stämmer så långt, även modellen och det slarviga utförandet passar in på vad Les sagt.

Fast det står inte H9, utan N9, vilket blir 1963. Det året fanns det ingen BC alls. Oavsett om det är troligt att Gnesta skulle ha kontrollstämplat i Stockholm eller t.ex. i Södertälje.
Jag har försökt finna någon annan bokstav som kan stämma, men hittar ingen annan som kan ha stämplat 1963 i Stockholm än möjligen SC (= Stiltenn, Sven Carlsson). I hela länet finns ingen annan heller, som slutar på C.

Det är dessutom ovanligt med dubbla tillverkar-/säljarstämplar på ett svenskt föremål.
"JLH" har inte rätt "svensk" utformning alls, men det är en känd sådan, och måste ha godkänts. Det finns massor av föremål med just denna JLH-stämpel.

Man undrar vem "BC" är? Är det alls en svensk? Och är det denne eller bara JLH som finns i Stockholmstrakten?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1561
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 18 augusti 2011 - 23.45:   

Ja, 1963 skulle det vara! Då kan den inte vara fullmaktsstämplad, men fortfarande importerad av Hultman för vidareförsäljning. Den har väl legat på ett frihamnslager till dess den kontrollstämplats. Besvärande är dock att denne BC inte stämplade det året. Enligt registret! Varför skulle det inte vara fel i registret? Fanns affären kvar kan det ju vara så att man avregistrerat senare. Ja, vad vet jag!
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 22 augusti 2011 - 15.28:   

Nu är jag inte så säker på att det faktiskt står "BC" i stämpeln. Förstorar man den ser det ut som något annat. "SC" kan inte uteslutas helt, och i så fall skulle problemet vara löst.

Jag vet inte exakt vad firman Stiltenn sålde/tillverkade, men frånsett namnet så hade de i alla fall en silverstämpel registrerad mellan 1940 och 1976.

Visst kan det vara fel i registret. Jag har hittat flera ...!
En Gnestafirma är jag ändå tveksam till, eftersom Gnesta ligger där det gör. Är det troligt att deras föremål bär en Stockholms-stämpel? Borde de inte ha använt något på närmare håll, t.ex. Södertälje? Inte för att jag har kollat vad reglerna säger, och inte finns det heller några tillgängliga listor med stämplingsorter för företag på "landsbygden". Det finns ortsstämplar för flera ganska små orter, men bevisligen finns det ju också firmor med namnstämplar på orter som saknar ortsstämpel - i alla fall för en viss given period.