Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-september-16 » Silverarmring "Drake"  

Författare Meddelande
Michelleseven
Medlem
Användarnamn: Michelleseven

Meddelande nummer: 23
Registrerat: 6-2011
Skickat torsdag den 18 augusti 2011 - 17.08:   

Jag har en fin armring i silver. Hela armringen har formen av en drake/orm, där dess svans hakas på tungan för att sluta armringen. Det är en ganska ovanlig design, defintivt handgjort med fjällmönster ristat längs hela kroppen. Drakens/ormens huvud är otroligt detaljerat med små silverkulor och små silvertrådar i små spiralkoner. En mycket fin ovalformad opal vilar på dess huvud, ca 9 mm lång. Den skimrar i regnbågens alla färger!
Armringen inte mycket stämplar - endast en 925. Jag undrar om någon vet vem som gjort/gör sådana här smycket, och värdet. Det är definitivt mitt favoritsmycke!
gäst
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 18 augusti 2011 - 21.16:   

Ja underbar va det, det skulle jag själv vilja ha:-)
Och det är där värdet finns. För själva silverpriset blir inte så mycket, utan det beror ju på hur många som tex dyker upp på en auktion och tycker som du och jag. Hur mycket skulle du ge?
Vem som har gjort det går inte att säga utifrån stämpeln. Det skulle vara om man ev kunde finna det i någon katalog eller liknande.

Stil och dekor påminner om Bali,vissa delar av asien, att bygga dekor runt stenen etc. Men som det ser ut i dag med spridda stilar världen över går det inte med säkerhet att säga vart det är tillverkat.

Att det skulle vara en opal blir jag ytterst tveksam till av bilden, ser ut som att "glittret" ligger på botten av stenen med en klar massa ovanför.
Michelleseven
Medlem
Användarnamn: Michelleseven

Meddelande nummer: 24
Registrerat: 6-2011
Skickat torsdag den 18 augusti 2011 - 22.03:   

Åh, tack så mycket för ditt utförliga svar =) SJälv skulle jag ge flera hundralappar, kanske en tusing, jag är helt förälskad i armringen och i designen!
Åh, jag som var helt säker på att det var en opal =P Iof brukar opaler vara lite "mjölkiga", denna stenen är ganska klar, men om jag tittar på stenen från sidan (den sticker upp lite i en svag rund form) så kan jag se skimmer då med, vad tror du det är för sten? =D
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1562
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 19 augusti 2011 - 0.09:   

Det finns många sorters opaler och den här ser ut att vara en svart opal. De mjölkiga du nämner kan vara vita opaler. Den opal vi ser här är troligen inte solid, utan en dublett eller en triplett. På en triplett är en tunn skiva opal fäst på ett underlag av annat material och täckt av en cabochonslipad bergkristall.
Det finns också konstgjorda "opaler", Gilsonopaler, som man ibland ser på smycken.
Fattningen på din armring gör att man inte behöver se botten av opalen och då går det utmärkt att använda en triplett. Färgspelet tyder också på att det är en opaltriplett.
Gäst
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 19 augusti 2011 - 8.56:   

Det ser definitivt inte ut som en svart opal, då man eftersträvat färgspelet och nyans hos en eld opal( den vita opalen) så har man även använt det till tripletten. Tyvärr behöver det inte vara en triplett kan vara någon form av konstgjord opal, och bestå av glas till största delen. Men då brukar "glittret" inte enbart finnas på botten.

Men du får säga till om du hittar ett till armband, det är ju helt fantastiskt:-)
Michelleseven
Medlem
Användarnamn: Michelleseven

Meddelande nummer: 25
Registrerat: 6-2011
Skickat fredag den 19 augusti 2011 - 9.04:   

Tack så mycket Les för ditt svar! Mycket bra och utförligt!
Gäst, tack! Jag ska absolut säga till =D
Levin
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 19 augusti 2011 - 9.14:   

Hej!
Jag undrar varför en och samma gramofonskiva har flera spår?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1566
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 21 augusti 2011 - 10.47:   

Som jag nämnde tidigare kan opaler se väldigt olika ut beroende på var i världen de kommer ifrån. Kvaliten skiftar också, samtidigt som den färdiga smyckeopalen kan var allt från solid till en dubblett eller triplett.
Eldopaler ser helt annorlunda ut än svarta och vita opaler.
Svarta opaler är naturligtvis inte svarta, utan mer åt det blå hållet, men namnet har blvit ett motsatsord till de "vita" opalerna.
Upplösning, ljusförhållande och reflexer i en bild gör det näst intill omöjligt för en betraktare att avgöra typ och kvalitet på en opal som på draken ovan. Det måste bli mer eller mindre kvalificerade antagande.
Här kommer en bild av en stor solid svart opal som jämförelse.

Opal
gäst
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 21 augusti 2011 - 19.16:   

Självklar ser opaler olika ut, och jag vet mycket väl hur den svarta ser ut och den vita. Därav att det är en vit man gjort tripletten av. Man kan som sagt aldrig va 100% men absolut troligast är vit med tanke på hur den svarta mer vanligen ser ut.
Nu är din bild tyvärr så suddig, så skulle inte ens se om det bara va en plast bit.

Jag vet hur eldopalen ser om man tittar på den i boken, men nu är det så att dom vita som är mindre mjölkvita och mer klara med mer "glitter" kallas ofta för vit eldopal i dagligt tal till och med på auktioner etc, kanske inte så vanligt i Sverige.. Lite dumt att skriva det men gick av mest vana:S