Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-oktober-15 » Silverlåda från MGAB Uppsala - extra stämpel ? ++  

Författare Meddelande
Emil31
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 25 september 2011 - 3.49:   

Hej!
Har en mycket speciell tobaksburk i silver från K G Markströms Guldsmeds AB i Uppsala, ett beställningsarbete från 1962, i mycket bra skick och med mkt tydliga stämplar, vikt 750g. För några timmar sen kunde jag inte nånting om silver men tack vare nätet löste jag allt utom namnstämpeln (SWEDACs namnstämpelregister svarade: "Kombinationen går ej att boka" ?). Tack vare AntikPrat kunde jag lösa även det; många tack, speciellt till "Les"!
Whatever, enfin, till sak:
Stämplarna är i tur och ordning: MGAB U(ppsala) kattfoten S(i sexkant) M9. Över raden med stämplar står det STERLING, och under - och nu kommer till slut min fråga - står nåt svårläst (trots förstoringsglas) som skulle kunna vara Löfman. Säger det nåt till nån ("Les"..?)? Kan det vara namnet på hantverkaren/smeden som gjort just den här?

Ett par bifrågor:
1/ Locket, som sitter fast med integrerade gångjärn, har på insidan exakt samma stämplar (men inte Sterling och Löfman) - kan det ha nån speciell betydelse?
2/ Burken, liksom locket, är väldigt (guld)gula på insidan - vad kan det bero på? Har inte den minsta anledning att tro att det skulle vara t.ex. mässing. Väldigt gult silver, guld (med tanke på angivna stämplar)??
Emil31
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 25 september 2011 - 6.08:   

Hej igen,
Om jag sen skulle vilja ställa andra frågor - som t.ex. rörande värdering och/eller (ev) försäljning; kan jag göra det här, eller måste jag öppna ny tråd alt. gå in på nån annan avdelning av AntikPrat??
(Försöker bara ta hänsyn till era regler)
Många tack på förhand
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 1651
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 25 september 2011 - 10.19:   

i england stempler man alle enkeltdele. En kæde kan f.eks. have alle led stemplet med lion passant.
Man fuldstempler ikke alle enkeltdele.
Tobak er et aggressivt vare som påvirker sølvet. Derfor er din æske forgyldt indvendig. Guld er modstandsdygtig overfor påvirkning.
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 380
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 25 september 2011 - 10.29:   

Erik Löfman är en ganska känd designer och som jag tror arbetade på Markströms vid tiden för tillverkningen av din tobaksburk. Jag är själv inte speciellt kunnig eller intresserad av modernt silver, men du kan säkert hitta mer på nätet om honom.
Att insidan är gul betyder att den är förgylld. Med detta menas att ett tunt lager av guld har applicerats på ytan. Syftet kan vara rent dekorativt, men i många fall även för en skyddande effekt då en del ämnen/livsmedel reagerar mot silver som då får en svart och ful patina. Hur det är med tobak vet jag inte.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1596
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 25 september 2011 - 23.33:   

Du har fått svar på dina frågor av Hose och Kha, utom värderingen.
Eftersom det finns så många faktorer som påverkar värdet på ett föremål och så många olika värderingar (bruksvärde, försäkringsvärde, försäljningsvärde o.s.v.), så försöker vi oftast inte på att försöka ange något värde.
Vikten 750 g ger i sig en lägsta indikation på värdet, eftersom dagsvärdet på silver lätt kan följas på råvarumarknaden.
Om nu skrinet är formgivet av Löfman kan det vara ett unikum som höjer värdet. Om det finns störande inskriptioner som är maskingraverade, sänker det å andra sidan värdet, förutsatt att inskriptionen inte gäller en känd person.
Användbarheten och/eller föremålets dekorativa funktion har också betydelse för värdet.
Man kan få en viss hjälp om man finner ett motsvarande skrin under "Avslutade auktioner" på något av de större auktionshusens auktioner.
Auktionshusen har också bra underlag och kan ge svar om man gör en nätförfrågan med bilder. Åtminstone Bukowskis har en sådan värderingstjänst som man kan utnyttja.
Emil31
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 26 september 2011 - 0.32:   

Tack alla tre för dessa klara - och snabba! - svar.
Les, förstår att ni oftast inte försöker ange något värde, men passar på att ställa ett par följdfrågor:
- Vad menar du med maskingraverade? (i opposition till "hand"graverade på rejält gamla föremål?)
- och med störande? (Burken/skrinet har inskriptioner på undersidan)
- Bukowskis värderingstjänst: vad kostar det (speciellt om man till slut inte vill sälja föremålet)?
Emil31
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 26 september 2011 - 1.16:   

PS till mitt föregående inlägg:
Frågan v.g. Bukowski löste jag själv med en liten tur på nätet (ibland skriver man ju fortare än man tänker efter...).
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1598
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 26 september 2011 - 12.42:   

Gravyrer kan göras på två sätt. En gravör använder sticklar som han formar text och dekor med genom att skära spår i silvret, ett utdöende yrke.
Maskingravyr sker genom att fräsa ut bokstäver i silvret, gravyren saknar liv.

Störande blir det naturligtvis om gravyren sitter på en iögonenfallande plats och lyder "Grattis till de 50 åren, Gustav, från medarbetarna" eller någon annan irriterande text som inte har med den nuvarande ägaren att göra och inte avser en känd person.

Bukowskis nätvärderingstjänst lär vara gratis.
Bor du i någon av de större städerna med välrenommerade auktionshus, så kan du säkert få en värdering gjord där alldeles gratis.