Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-oktober-15 » Ryskt matsilver  

Författare Meddelande
Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 51
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 9 oktober 2011 - 11.31:   

Det har funnits mycket få frågningar gällande ryskt silver på AP på en lång tid och nu har det kommit en frågning om det skulle finnas mer diskussion gällande det ämnet.

För en längre tid sedan diskuterades det på AP om stämplings praxis gällande hovleverantörs stämpeln, alltså hur och när användes den och speciellt med besticken. Det som tidigare diskuterades gällde bröderna Grachev och Fabergé. Utkommet blev kanske lite oklart om hovleverantör stämplingen användes alltid med firma namnet och med firma initialerna. Som vi väl vet så använde Fabergé kyrilliskt KF utan hovleverantör stämpeln och sådana föremål är helt äkta. Jag kan bidra till denna diskussion med att presentera en uppsättning av ryskt matsilver gjord av bröderna Grachev som var hovleverantörer. Matsilvret är gjorda i St.Petersburg mellan åren 1908-1917(27).

Denna uppsättning har kommit i mitt ägo och i uppsättningen förkommer följande:
- 12 st. matgafflar
- 12 st. matknivar
- 12 st. matskedar
- 6 st. förrättsgafflar
- 6 st. förrättsknivar
- 6 st. dessertskedar
- serveringssked
- soppslev
- kakspade.

Stämpel praxiset på bröderna Grachev firma ser ut att ha varit följande. Skedarna, gafflarna och serverings bestick stämplades med hela firmanamnet och hovleverantörs stämpeln under ändan av skaftet där det fanns bäst plats. Kontrollstämpeln stämplades vid sidan av firma namnet. Bestick med kolståls/rostfrittståls blad stämplades på skaftet med bara firmas initialer, alltså utan hovleverantörsstämpeln. Således stämplades knivarna på skaftet med bara firmas initialer (alltså inte hela namnet) invid bladet. Orsaken varför man inte använde hela namnet var troligast att det inte fanns mera plats på knivarnas skaft. Knivarnas kontrollstämpeln stämplades på andra sidan av skaftet invid bladet. Dessutom ville man inte förstöra estetiken med att stämplarna skulle ha varit för synliga.

Få se om detta intresserar experter och andra här på AP för vidare diskussioner och om det generellt finns intresse för ryskt silver på AP.
Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 52
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 9 oktober 2011 - 11.46:   

Matgaffel

Matkniv
Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 53
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 9 oktober 2011 - 11.48:   

Förrättsgaffel och förrättskniv:Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 54
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 9 oktober 2011 - 11.49:   

Matsked och dessertsked:Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 55
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 9 oktober 2011 - 11.50:   

Serveringssked:

Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 56
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 9 oktober 2011 - 11.51:   

Soppslev och kakspade:brh
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 9 oktober 2011 - 12.02:   

Det var en fin uppsättning. Får vi se stämplarna ochså. Ryskt silver brukar vara gediget och trevligt, men problemet brukar vara att det här på AP brukar ofta misstänkliggöras, även när det är välgjort.
Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 57
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 9 oktober 2011 - 12.16:   

Stämplarna på gafflarna, skedarna, soppslev och kakspade:

Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 58
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 9 oktober 2011 - 12.17:   

Stämplarna på knivarna:Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 161
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 10 oktober 2011 - 20.02:   

Intressant!! Jag tror Volcano får känna sig skyldig för att någon gång gjort en längre utredning här på Ap om användning (och placering) av hovleverantörsstämplen i förhållande till smedstämpeln, fullt utskriven eller med initialer. Den går säkert att hitta här på Ap genom nyckelordssökning, bl a tror jag att jag gav exempel just på Fabergés och Grachevs stämplingar.

Generellt sett bekräftar Jukes observationer kutymen, att stämpla knivar på halsen med enbart smedens initialer ( och då kontrollstämpeln på andra sidan skaftet) men att stämpla skedar och och gafflar lite mer fullständigt.

Det finns skäl att återkomma till detta, nämligen att spännande undantag finns.

Volcano har tidigare här hävdat att även om hovleverantörerna ofta lyxade till det med att använda högre finahlt i sina föremål, 88 zolotniki (och enstaka gånger 91 zolotniki) så skedde detta inte med bordssilver, för att tåla användning och slitage användes den lägre finhalten 84.

Det finns starka, jag måste nästan erkänna, oemotsägbara, skäl att återkomma i detta så uppenbarligen fascinerande ämne. I avvaktan på inspirerande inlägg ( till vilka näppeligen Hihihis räknas) anser jag att Juke bör väga sina bestick. Det finns nämligen en fortfarande obekräftad hypotes, nämligen att hovleverantörena skilde sig från de obefordrade genom att använda sig av högre silvervikt i bestickserierna. Då kände gästerna att till middagen var det tunga och lödiga grejer, utan att därför behöva vända på gafflarna.

En upplysning, det är ingen kakspade det är en fiskspade, med vilken servitören flinkt fileade den stekta flundran vid bordet och utskänkte till begapande och begeistrade gäster. Rätt skall vara rätt, i synnerhet om Grachev.
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 162
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 10 oktober 2011 - 20.18:   

Det går inte att hålla sig ifrån denna intressanta diskussion, om väl än så länge med endast två monologer, det finns nämligen ytterligare en avsevärt relevant observation att göra.

Vad menar Juke egentligen, om knivarna? De kan väl inte samtidigt ha blad av kolstål och rostfritt?? Vad står det på knivbladen, Eskilstuna eller någonting annat? De ser otvivelaktigt väldigt rostfria ut.

Bladen är med största sannolikhet inte original. Då hade det varit varit raka blad i kolstål med halvsfärisk topp. Och, då hade det antagligen stått Grachev på bladen också.

Det blev väldigt populärt att byta knivblad så fort de rostfria kom på marknaden. Vem vill hålla på att sandskura kolstål för att få bort syrafläckarna som dök upp kort efter att knivarna petade i såsen?

Det finns intresanta exempel på kompromisser, hela serviser inklusive knivar där på ett dusssin 11 har rostfritt blad, och en är kvar i original, med kolstål och silversmedsnamnet på bladet, inte Solingen eller Eskilstuna.........
Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 59
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 11 oktober 2011 - 15.28:   

Trevligt att det väckte intresse för Volcano och några andra här på AP, jag har själv även intresse för dessa hovleverantör stämplar när jag har inte funnit det väl beskrivet någonstans. Olika leverantörer tycks i alla fall ha haft lite olika utseenden på sina dubbelörnen.

Detta stämplings praxis som Gratchev hade kunde kanske även härledas till andra hovleverantörer som använde både hela namnet och initialer vid sina stämplingar t.ex. Sazikov. Alltså stämplingar med initialerna är utan hovleverantör stämpeln. Detta hjälper med att autenticera föremål gjorda av hovleverantörer.

Jag har tyvärr inte själv ett våg med vilket jag skulle kunna väga besticken. Besticken är nog av tyngre modell än andra från tiden men om silverhalten skulle vara högra kan jag inte besvara.

Med stämpling på skaften av bestick med kolstålsblad eller rostfrittstål menade jag att med dessa stämplingar på knivarna kan man härleda att andra bestick som stämplades på skaften var det sedan knivar, kaviarspadar etc. var stämplings praxiset likadant.

Som Volcano skrev så har knivbladen troligen bytts ut till rostfrittstål i något senare skede. På bladen står det 'Hackman&Co - Stainless'.