Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-november-20 » Ryskt fat med rätt? stämplar  

Författare Meddelande
Inte expert
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 19 oktober 2011 - 16.11:   

Vad tror de ryska experterna om det här då? Ska stämplarna se ut så? Vem av dom är tillverkare och vilket år är det?

http://www.kaplans.se/kaplans/AuctionArt.aspx?vId=728512&plT=50825029&AuktID=212 1
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1483
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 19 oktober 2011 - 19.01:   

Svar på frågorna:
1. Här tros ingenting, vi är inte i kyrkan... :-)
2. Nej, det finns ingen sådan stämpel som den till vänster (84)
3A. Det skall föreställa Nichols&Plincke i St Petersburg
3B. ca 1882-1898 ...skall det föreställa.
Om jag skulle fundera på att köpa (aldrig, men jag sade "om"...) skulle jag avstå på det bestämdaste.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1637
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 19 oktober 2011 - 22.08:   

Stämplarna finns förvisso inte redovisade i mina källor med just de ramformerna, men trots den omtalade noggranheten vid stämpeltillverkningen, så kan det ju vara så att alla ramformer inte redovisats.
84 med St.P:s vapen till höger finns i andra ramformer, Nikols & Plinke använde både stämpeln NP och PK, låt vara att ramformen med avhuggna hörn inte redovisats. Dubbelörnen har också en avvikande ramform, men den var ju inget kontrollmärke och kunde kanske se olika ut från firma till firma.
Skall vi gå efter källorna, så har Qrt.S naturligtvis rätt, men att utgå från att allt är redovisat vågar man nog inte.
Förhoppningsvis är fatet silvertestat och har både ett bruksvärde och lägsta pris som metallvärde, men med den stämplingen hade jag också tvekat att ens lägga minstabudet.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1484
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 20 oktober 2011 - 9.24:   

Nej, det kan inte vara så, det är helt uteslutet att en ny kontrollstämpel skulle nu plötsligt ha uppdagats. Jo, att "allt" om rysk kontrollstämpling är redovisat kan man fullt utgå från.
Beträffande rysk stämpling måste man särskilja på två saker, dels kontrollstämplingen dels mästarstämplingen. Alla kontrollstämplar framställdes i St Petersburgs Myntverk och distribuerades årligen till kontrollverken runtom Ryssland. Man vet vilka stämplar användes både när och var. Edikten (ukaz) som bestämde detta finns bevarade.

Däremot är saken annorlunda beträffande mästarstämplarna. Det är känt att detta register förstördes som onödigt ca 1872. Det är troligen detta som Les baserar sin yrkan på. Det finns tyvärr oidentifierade mästarstämplar.

Sin mästarstämpel gjorde mästaren själv, uppvisade den, fick den godkänd och registrerade den i kontrollverket.

Tillbaka till kontrollstämpeln. Dvoinik-stämpel eller "dubbeln", alltså den kombinerade halt-och stadsstämplen ser inte ut såsom visat. Denna ovala sköld förkommer i två variationer varav ingendera stämmer med bilden. Dvoinik-stämpeln togs ibruk 1882 och användes till 1898. Ytterligare finns en dubbel med rektangulär sköld. Gemensamt för alla är hacken uppe och nere mellan siffran och vapnet. Avsaknaden av hack är mer än alamerande.

Om man ännu granskar 84-stämpeln ser man tydligt att 8 lutar illa i förhållande till 4 och att sköldens avrundning är fel. Att man på Myntverket skulle ha gjort så slarvig arbete kan uteslutas utan diskussion, det frågan om ett MYNTVERK!

Och så till dubbelörnen, som nu ser lite "avvikande" ut såsom Les även antyder. Det är dock ett mindre problem, den kan se lite olika ut. Men hovleverantörstämpeln skall vara ovanför NP och inte som här. Det är också "en röd flagga".

Ännu några ord om mästarstämpeln NP. Den förekommer i ett antal lite olika variationer både med (o)avrundade, avskurna hörn, med eller utan, ibland centrerad, punkt(er).

PK stämpeln slogs på silverföremål och på emaljerade föremål KA. Varför så, är oklart, men man antar att PK är Plinkes första stämpel från 1815. Under senare halvan av 1800-talet börjar N&P:s stjärna falna. 1898 fusioneras det med ett annat bolag Nichols&Erwing, som lever till 1917.

Summa summarum, ett mer än dubiskt föremål.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1638
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 20 oktober 2011 - 14.14:   

Då återstår; är det överhuvudtaget silver och ryskt och vem har vågat sig på att förfalska stämplarna och varför?
Är detta ytterligare ett föremål tillverkat i Israel? Finns det fler kända ställen som förfalskat ryskt silver och när skedde detta i tiden? Skall vi titta på efterkrigstiden? Varför har inte en stor firma som Kaplans påpekat att fatet försetts med ryskliknande stämplar?
Försåvitt kan fatet vara av vitmetall eller annan försilvrad legering!
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1485
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 20 oktober 2011 - 14.56:   

Precis, och så har du den rätta frågan bästa Les. Tyvärr är det så, att ryska stämplar tillika som föremål förfalskas friskt eftersom efterfrågan är stor och kunskapen liten. Kända ställen är det forna östblocket, speciellt Polen. Även Israel och sedan den främsta nämligen Kina för att inte tala om USA. Det "berömda" bakrummet på Brooklyn i NY. Även andra orter kan påvisas.

Tidmässigt skall vi placera oss i nuet även om förfalskningar gjorts i evigheter

Det har du även rätt i att materialet kan vara vadsomhelst. Sannolikt är det iaf silver för ur förfalskarnas synpunkt är silver ett relativt lätt bearbetat material, betydligt mjukare än t.ex nysilver eller någon annan vitmetall.
Tyvärr är det även så, att även välkända företag "faller i fällan" och säljer förfalskat. "You see, money talks".

Jag påpekade en gång om ett förfalskat föremål i en respektabelt företag. Svaret var att "Nåjaaa, någon i_diot köper det ändå!". Det är en kamp mot väderkvarnar...
Inte expert
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 25 oktober 2011 - 18.37:   

Uppenbarligen var ingen i d ... dum nog att köpa det här fatet i alla fall för det kom inga bud alls.
Tack Qrts och Les for intressanta svar.