Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-januari-15 » Jultomten kom tidigt i år  

Författare Meddelande
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1661
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 14 november 2011 - 2.36:   

Tack vare källorna, oftast i bokform, lyckas man inte så sällan ge svar på diverse frågor om silverföremål.
Därför blir man inte så lite upprymd varje gång man får tillfälle att blada i ett nyförvärv om silver och silverstämplar.
I år kom jultomten tidigt med en överraskande julklapp i form av en bok!
Boken, som behandlar den engelska staden Chesters stämplar från då till nu, har saknats i bokhyllan. Den är viktig därför att den inte bara behandlar Chesters silversmeder, utan också många silversmeder från omkringliggande städer och ibland så långt borta som i London; silversmeder som på ett eller annat sätt haft anknytning till Chester, kanske genom en filial, men som inte nämns i andra källor.
Jultomten i det här fallet, en av våra mera kända silverkännare i Ap, har vänligen låtit en av sina renar, vilken jag speciellt tackar, överlämna den generösa julklappen som jag tror skall komma till stor nytta, inte minst för att besvara gåtfulla frågor om engelskt silver i Cheshire från den intresserade och engagerade läsekretsen i Ap.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1526
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 14 november 2011 - 7.20:   

Det är säkert en riktigt fin present, men den skulle kanske kunna komma till ännu mera nytta om du skulle vara vänlig och berätta vad boken heter och vem som skrivit den....... sådär som en tidig julklapp åt oss andra också:-)))) Tackar på förhand.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1663
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 14 november 2011 - 18.29:   

Så gärna :-)
Bokens fullständiga titel är "Compendium of CHESTER GOLD & SILVER MARKS 1570 to 1962." Författarna är Maurice H. Ridgeway och Philip T. Priestley. Boken är utgiven av Antique Collectors' Club, 2004 och innehåller 520 sidor. ISBN 1 85149 447 2.
Nu gäller det att rota fram mina föremål från Chester, där jag tidigare inte noterat namnstämpelns ursprung. Säkert finns det fler som sitter på okända namnstämplar från Chester och då kan tydningen bli en julklapp åt många.
andra
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 14 november 2011 - 18.54:   

Önskar mig inte alls någon gammal bok om Chester, jag vill hellre ha semester året runt, lugnt och skönt.
Jultomten
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 november 2011 - 13.01:   

... gläder sig åt att Les fann boken intressant och användbar. Jultomten var nyfiken på upplösningen och vill därför gratulera till det påhittiga tacktalet, som inspirerade till följande:

Utan renar skulle jultomten inte komma så långt. Åtminstone inte i den värld som vet att tomten åker släde. På en del håll tror man hellre att tomten pulsar genom den djupa snön för egen maskin. Det ligger kanske inte för den riktiga tomten. På annat håll har tomten mera formen av en bock, men den liknelsen kan missförstås. Inte heller passar den till synes (sken)helige Sankt någonting.
Finns jultomten alls? Är han en levande varelse? Är han ens en han, eller en hon? Tja, vem vet?

Nu håller vi oss för tillfället till varianten med renarna.
Renarna är många i tomtens stall, och de är ganska tama. Man måste naturligtvis sköta om och utfordra dem ordentligt. Nu ska man inte förledas tro att ledarrenen Rudolf har fått för mycket glögg (eller glühwein eller portvin, eller ens Ren-at), bara för att nosen är så röd.
Undras om det inte beror på att Rudolf åkte före tomten ner genom skorstenen, och hamnade i en brasa som ännu inte slocknat?
Det kan ha sina sidor att dela ut julklappar, och det är svårt att få ner dem i de upphängda strumporna också.

För övrigt undrar man vad ett rött ljus har för funktion längst fram i ekipaget. Det ska väl vara längst bak? Visst, så är det! Rudolfs plats är naturligtvis i bakgrunden, men han är lite framfusig, och så ambitiös, att han tagit plats i täten.
Eller är det kanske så att hela grejen med jul och tomte och allt är så bakvänd att man behöver ett rött varningslyse framför sig?
Det vet inte tomten, som av förståeliga skäl inte själv kan fira jul, och inte vare sig får, vill ha, eller behöver några julklappar. Hur skulle det förresten gå till? Vem skulle dela ut klapparna?

Ingen vet ju heller var jultomten egentligen bor.
Somliga tror att han finns på Nordpolen. Andra förslag är Finland (Rovaniemi) eller Dalarna (Gesundaberget). Varför inte något mera exotiskt? Det finns minst två Christmas Island. Och skäggiga män, som bor i grottor, finns väl även mera österut? Fast de kanske har fel färg på skägget - det bör väl vara oskuldsfullt vitt?
Ska man gå efter var de tar i som värst med julskyltningarna så är Femte Avenyn också ett tänkbart förslag.

Inte att undra på att barnen inte alltid får det de vill ha. De adresserar ju breven än hit och än dit, utan att veta om de kommer fram.
Sedan glömmer många av dem att ge tomten adressen där de själva bor, och hur lätt blir det då att dela ut julklapparna?
För jultomten är det ändå ofta möjligt. Han är lite som apotekaren som klarar av att läsa doktorns usla handstil.
Somliga barn skriver en hel massa saker under årens lopp. Kanske de berättar mera om sig själva än de tror. Kanske har de en speciell handstil. Tomten lägger allt på minnet, för att så småningom kunna leta reda på de snälla barn som gjort sig förtjänta av en julklapp - även om de inte har bifogat sin adress.
Ibland får även stygga barn julklappar. Det beror antagligen på att de är styggare i breven än i verkligheten.

Tomten är inte bara så här års så omgiven av glitter att hälften kunde vara nog. Det ska utredas, sorteras, packas, och etiketteras. Ibland önskar tomten att snöfallet blir så omfattande att släden inte kommer ut ur vagnslidret. Då skulle tomten sitta hemma och öppna sina säckar. Vem vet vad de innehåller?

Medan skägget har vuxit sig än längre, och riskerar att fastna i brevlådan, så inser tomten att ingenting av det här är begripligt för annat än somliga läsare. Precis som det var meningen. Och vad gör det? Det skrivs så mycket obegripligt här ändå ...
obegripligt
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 november 2011 - 13.11:   

Ja, du kan väl åtminstone lära dig att sammanfatta i korta drag vad du vill säga.
God glögg på er
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 november 2011 - 13.31:   

Kortfattat: Tomten är utbränd och har gått in i väggen pga logistikproblem. Logistiska problem som har funnits de senaste århundradet.
Tomten kan behöva lite hjälp
HHhh
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 november 2011 - 16.07:   

Nu får vi hoppas att det blir ett uppsving när böcker talar.

Hose borde kolla läget efter bok om nytillverkat Indiskt.
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 7 januari 2012 - 13.05:   

Efter en lång frånvaro, är jag nu - åtminstone för tillfället - på samma plats som merparten av mina böcker och noteringar.
Jag noterar med tillfredsställelse att också Les nu är i besittning av Chester-verket. Även om ingen annan är intresserad, så torde jag och Les vara det. Därför vill jag peka på de två gamla trådarna där jag försökte diskutera kring de engelska guldstämplarna, och dess olikheter i Birmingham, London och Chester.

Jag undrar om Les har tillfälle att studera dessa på nytt, och, med hjälp av den nya boken, komma till några slutsatser. Det är lättare att diskutera när vi båda har samma litteratur.
Jag förutsätter att Les redan har "stora Jackson" också.

Trådarna ligger båda under:
"Arkiver fram till 2010-juli-12"
och heter:
"Stämpelhjälp gammalt ur" - lyft senast den 2 juni 2010;
samt:
"Årsbokstav" - lyft senast den 3 juni 2010.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1607
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 7 januari 2012 - 16.34:   

Hohohoho, det finns nog flere än två exemplar av Chesterboken bästa SStempeln. Om jag nu inte är totalt blind, så ståtar nämnda bok uppe till vänster i min bokhylla bredvid Stora Jackson's och en massa andra böcker :-))). Stora Jackson's har vi förresten ingen nytta av nu för den tar slut 1840.

Jag har i ett privat mail fört frågan över till en bekant som torde vara ganska bra på engelska stämplar. Väntar på svar snarast, återkommer om något nytt uppdagas.
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 7 januari 2012 - 17.04:   

Så bra! Jag gissar att du införskaffade boken efter tipset från Les härovan.
Trevligt att du också engagerar dig i saken, vilket naturligtvis även andra är välkomna att göra. Det borde jag ha sagt från början, men jag antog att boken inte var så vanlig bland publiken här.

Betr. "Jacksons" så vet jag inte vilken upplaga du syftar på?
Visserligen är det dåligt ställt med mästarstämplar från senare tid - men när det gäller kontrollstämplingen, så är väl allt med, fram tills för några årtionden sedan.
Min går till 1989 (för de städer som fortfarande stämplar).
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1609
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 7 januari 2012 - 18.55:   

Min upplaga är "Reprinted with corrections 2009." "First edition" utkom 1887. Men nu är saken den, att jag talade om mästarstämplarna och de är bara till 1840, däremot går årstabellerna mycket riktigt till 1989 precis som du säger.

Medan jag väntar på svar, så undersökte jag lite mera denne JS. Det kan inte riktigt vara J. Stuart för han registrerades 27.1 1865. Däremot kunde det vara Joseph Sharpe eller tom Joseph Sewill i Liverpool. Undra inte över Liverpool. På grund av bl.a. misstro mot assaying office på orten brukade somliga registrera sig på annan ort. Dessutom fanns det inte alltid assaying office på orten. Det var även problem med Birminghams kontrollkontor, de ansågs opålitliga och slarviga. Därför unvek man att registrera sig där.

Aha, nu kom svaret från Holland. Samma mästare som jag föreslog ovan med samma kommentar men även ett nytt förslag på gr.av den otydliga stämpeln. Det kunde vara James Jackson& Son registrerad som JJ 1855 i London men resident i Chester som boettmakare. Även avsaknaden av duty mark förklaras med att från 1798 krävdes den inte på klockboetter, men det framkom ju redan.

Det konstiga guldmärket förklaras med att boettmakare lär ha haft tillstånd att på anhållan använda egna guldmärken(?...underligt?). Vanligaste märket var en krona. Alltså nu talar vi bara om boetter....men egna guldmärken!?
Hoppas det inte blev för råddigt nu....
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 8 januari 2012 - 0.36:   

Jahaja, nu inser jag att jag inte klargjorde vad jag ville diskutera. Det var egentligen frågan om de olika varianterna av årsstämplar - i synnerhet de för guld. Där tycks ju finnas åtskilliga frågetecken. Chester är en av orterna som diskuterades. Därför återkopplingen till de båda gamla trådarna.

Det var inte meningen att på nytt diskutera boettens mästarstämpel. Den är ju så otydlig att det är omöjligt att säga något säkert.
Det Qrts nu säger är egentligen vad jag själv skrev tidigare.
Jag skrev naturligtvis inte av hela Chesterbokens aktuella text, men nämnde ju att boende på andra orter lät kontrollstämpla i Chester.

Jag skrev att Joseph Sharpe i Coventry var en trolig kandidat. Jag noterade, som i förbigående, att vid hans stämpelexempel anger man att en av dem även kan tänkas vara "John Stuart, trading as H Stuart & Co" i Liverpool.
Eftersom denne inte registrerade något förrän 1865, så uteslöt jag då honom.
Joseph Sewill är möjlig.
James Jackson kan naturligtvis vara möjlig, om det handlar om ett "JJ" och inte "JS".
Jackson hör dock hemma i London, men registrerade även i Chester.

Det är inte lönt att spekulera mera om tillverkaren. Jag hoppades att frågeställaren skulle se diskussionen och ge tillstånd till att skicka bilderna till England - men det var mest för den underliga guldstämpelns skull.

"Egna guldmärken"!? Var står det? Jag tyckte mig ha relaterat allt väsentligt, i den förra tråden, från boken, om Chesters guldstämplar. Något om "tillstånd ..." finner jag inte.
Du har ju boken, så du kan väl dubbelkolla!

Inget ont om olika personer som "är ganska bra på engelska stämplar". När det gäller Chester så tror jag att författarna, Ridgway och Priestley, är de verkliga experterna - även om senkomna upptäckter kan ha gått deras granskning förbi.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1610
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 8 januari 2012 - 6.58:   

Ibland vill skriverierna gå lite in i varandra. Det är väl inte hela världen.
"Tillstånd" står inte i boken, det var min kontakt i Holland som uppgav det. Jag är ense om att mästaren kan anses slutdiskuterad, men guldmärket förbryllar mig fortfarande. Det skulle vara bra om märket kunde skickas dit SStempeln föreslår.