Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-januari-15 » Stämpel på bestick  

Författare Meddelande
Aadrian
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 21 november 2011 - 0.21:   

Någon som kan hjälpa mig med denna stämpel
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1542
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 21 november 2011 - 7.33:   

Här har du i svaret i praktiken. Det är samma sak men en annan för mig okänd tillverkare: http://www.antikviteter.net/cgi-bin/discus/discus.cgi

Problemet med icke-silverstämplar är, att ingen varken internationell eller nationell stäpelstandard och/eller registreringtvång finns, så de kan se ut hur som helst. Det finns mycket få verk som listar dessa försilvringsstämplar ("nysilverstämplar").
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 29 november 2011 - 15.02:   

När jag just höll på med engelska EP-stämplar i en annan tråd, så föll ögonen på dessa två parallell-trådar ("Stämpel på bestick" och "Stämpel på gaffel").
Det finns möjligen en del intressant information att hämta här. För mig förefaller det finnas en koppling mellan de båda besticken.
Kan Aadrian vänligen berätta mera? Vad är detta för ett bestick. Också en gaffel? Vilka modeller har de båda besticken - samma eller olika?

Det finns ett par likheter, som kanske inte är helt tillfälliga. Båda bilderna visar att besticken stämplats med synnerligen lika "15". Det är inte ett tal eller en stämpel man vanligen förknippar med försilvrade engelska bestick, och det kan förstås betyda vad som helst, men det finns på båda!

På båda bilderna finns även stämpeln med den symbol som liknar "Prince-of-Wales-fjädern". (Här den andra från vänster).

Alla fyra stämplarna här ovan är var för sig väl kända, och de förekommer i ett antal olika sammansättningar med andra stämplar. Ingen vet om det är en och samma, eller helt olika firmor, från fall till fall.
Jag tror även att exakt denna stämpling synts till, men - och det är det viktiga - då utan namnstämpel. Dessa "om-jag-ändå-vore-silver"-stämplar brukar i regel inte vara sammankopplade med något som alls kan härledas till en viss tillverkare. Kanske var det medvetet så.

Här ser vi plötsligt en stämpel "R.J.S" som uppenbarligen syftar på tillverkaren. Möjligen säljaren, men knappast en ägare.
Frågan är nu om man kan finna en koppling till Roberts & Belk, i någon av deras många firma-/parter-konstellationer? I så fall har vi löst en gäckande stämpling (eller kanske flera).
Aadrian
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 4 januari 2012 - 2.03:   

Tack för alla svar.
Klumpigt av mig att inte lägga upp ordentliga bilder som hade underlättat. Hoppas dessa kan hjälpa
Denna gaffel skiljer sig från de andra besticken när det gäller stämplingen. De övriga ser ut så här
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 7 januari 2012 - 11.41:   

Se svar i tråden "Stämpel på gaffel".
Det går in i varann, så jag fortsätter där!