Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-januari-15 » En tobaksdosa till  

Författare Meddelande
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1746
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 25 december 2011 - 19.28:   

På tal om en tobaksdosa i en annan tråd, har jag en holländsk dosa jag daterat till sent 1700-tal eller möjligen tidigt 1800-tal.
Dosan är av försilvrad mässing med 9-delat charner. Försilvringen på utsidan är sliten, men invändigt verkar dosan att vara brännförsilvrad.
Dosan är 165 mm lång och 47 mm bred med ett djup av 35 mm. Den väger 165 gram.

Dosan är dekorerad med religiösa motiv på lock och botten från olika evangelier Markus: 1:1, Johannes 4:1, 4:2 och 5:1 där en förkortad text på gammal holländska förklarar varje bildsvit. I en av textraderna förekommer årtalet 1752. Eftersom texten delvis är ganska sliten har den varit svår att återge och sedan översätta.

På locket till vänster visas: JOHAN: DOOPT CHR, (Johannes döper Kristus)
I mitten: EEN KRANKE AFGEMAT DOOR ZIEKTE HEEL VERBROOKEN STAAT OP EN DRAAGT ZYN BET DOOR CHRISTUS WOORT GESPROOKEN :EV:JOH: 5:1
(En sjukling försvagad av sjukdom, totalt slut, står upp och bär sängen som Kristus sagt.)
I bildfältet till höger: CHRIST? ?? WATER (?) (Kristus ges, frågor om, ber om vatten?)

I botten till vänster är ev. text bortsliten.
Bildfältet i mitten: DE HOOFTMAN SCHYN UYT ANG(S)T DE DOOT ZYNZ ZOONZ TE VREESE EN SMEEKT HEM DIE ALLEN MET WOORDE KAN GENE_SE: JOH:4:2 1759
(Ämbetsmannen fruktar sonens död. Han ber honom (Kristus) att hela honom (sonen) med ord.)

Bildfältet till höger: DE FLUGT NA EGYPTEN (Flykten till Egypten)

De ciselerade bilderna och texterna har på insidan av dosan täckts med innerlock.

Tobaksdosa Holland
Lockdekor

Tobaksdosa närbild
Närbild på en del av locket
ibaramässingen
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 25 december 2011 - 19.56:   

Denna dosa hör hemma bland koppar o mässing !
??
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 26 december 2011 - 15.22:   

Spännande. Du skriver brännförsilvrad insida. Är det samma process som vid brännförgyllning, med kvicksilver?
Utsidans försilvring, hur anser du att den är pålagd? Är OSP helt uteslutet på mässing? I den förra tråden så nämndes det att det bara förekom på koppar.
Är försilvringen från tiden eller senare
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1747
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 27 december 2011 - 1.12:   

Ja, det är samma process som vid brännförgyllning.
När försilvringen är så sliten som den är på yttersidan, är det svårt att säga hur den ursprungligen har lagts på. Man har inte behövt putsa insidan och därför är silvret där nästan orört.
Om insidan är brännförsilvrad så har förmodligen utsidan också varit det från början. Elektrolytisk försilvring blev vanlig först mot mitten av 1800-talet och därför är det inte troligt att silvret är pålagt på det sättet. Den kan vara omförsilvrad, men det slitna skicket tyder inte på det.

Metoden att valsa ihop silver- och kopparplåt användes främst i England och benämndes Old Sheffield Plate (OSP) medan man på kontinenten, med början i Frankrike, använde en metod där man hade mässing som basmetall och ruggade på tunna silverblad under hög värme, en mödosam metod som på franska heter "Argent haché".
Den senare metoden har också använts i Sverige. Sådana föremål är förhållandevis ovanliga, även om man på antikmässor hävdar att föremål är just det, trots att man knappt kan se något silver. Man lutar sig då mot att föremålet är så gammalt att det inte kan ha försilvrats på något annat sätt. Det pålagda silvret är tunnare och alltså mindre hållbart, medan föremål av OSP har ett tjockare silverskikt som motstått putsning bättre.
Jag har dessutom lagt märke till att de föremål jag har i OSP behöver putsas med markant längre mellanrum. Om silvret som valsats på kopparn är för engelskt silver vanliga 925/1000 eller den högre (Britannia standard) eller kanske t.o.m. 999/1000, så kan det förklara att silvret inte angrips lika lätt.
??
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 27 december 2011 - 13.11:   

Då kan det vara så att påstådda "Argent haché" föremål i stället är brännförsilvrade föremål? Eller är den metoden så ovanlig att det statistiskt inte är sannolikt?
För mig är det ovanligt iaf, tror inte att jag har stött på begreppet tidigare
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1748
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 28 december 2011 - 1.03:   

Om riktigt gamla föremål med rester av försilvring har fått sitt silver pålagt på det ena eller andra sättet går förmodligen inte att utreda. Om man kände till livsfaran med att använda guld- och silveramalgam, så höll man sig nog till mindre objekt som behövde en invändig förgyllning, saltkar t.ex.
Trots det ser man bl.a. stora franska ljusstakar av mässing som säges vara brännfögyllda, liksom takkronor. Jag har bara konstaterat förekomsten utan att närmare undersöka riktigheten.
Däremot har jag provat att försilvra kopparmynt med silveramalgam. Det går alldeles utmärkt.
Jag tror att begreppet "Argent haché" användes för att det är känt och vedertaget.
??
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 28 december 2011 - 14.07:   

Ok, tack för att du delar med dig av dina tankar