Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-februari-12 » Guld ring köpt i Indien 1966  

Författare Meddelande
Lukcas
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 18 januari 2012 - 21.46:   

hej min framlidne mor efterlämnade en guldring, fast helt guld är den nog ej då det står 55 J stämplat på insidan av ringen. inga stämplar förutom denna finns. vad betyder 55 J?
Förutom ringen sitter 6 st diamanter om 0,15 carat st på ovansidan travade efter varandra Värde på sådant idag?

Bror min fick aftonväskan med guld och silvertrådar smaragderoch granater insydda som blommor kring väskans yttre. innerdelarna var små fack utav silke. knäppet förgyllt silver med en agat i mitten. Vid bodelningen uppskattades att den var gjord på 1920 talet. vad kan sådant haför värde idag?
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 18 januari 2012 - 22.31:   

Bäste Lukcas!
AntikPrat är inget värderingsforum. Många som skriver här uttalar sig gärna och villigt om allt möjligt, utom just värden. Andra värderar mer än gärna. Vem som helst kan skiva precis vad som helst, vilket gör att man måste "läsa mellan raderna" vem som avger vilken sorts svar.

I ditt fall spelar det nämnda egentligen ingen större roll, eftersom det är fullständigt omöjligt att uttala sig om värdet på ett föremål utifrån enbart en så "lös" beskrivning.
Inte ens med hjälp av en bild skulle det gå.
Man kan inte se på en bild vad det är för material, om stenar är "äkta", eller vilken kvalitet det handlar om. En diamant av en viss storlek kan ha mycket skiftande kvalité - och priset blir därefter.

En expert måste handgripligen titta på stenarna, och beträffande ädelmetaller, så måste ett test göras.
Väldigt mycket som säljs i utlandet visar sig vid en kontroll vara något helt annat än det utgetts vara.

Enbart utifrån stämpeln "55 J" så är det helt klart inte någon guldstämpel - även om det är oklart hur man korrekt stämplar guld i just Indien. Det skulle i så fall ha framgått vilken guldhalt det handlar om, i karat eller i tusendelar (t.ex. 18K eller 750). Möjligen kan det avse en tillverkare.

Vänd dig t.ex. till en pantbank, som för att kunna upplysa om hur mycket man kan låna, kommer att kontrollera guldhalt, o.s.v.
Om väskan verkligen "håller måttet" skulle du kunna ta den till ett av de större auktionshusen för att få ett värde fastställt. T.ex. i Stockholm: Kaplans, Bolins, Bukowskis, Auktionsverket.
AR
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 18 januari 2012 - 23.06:   

Jag har en gammal bil. Vad kan den vara värd?
Leif. J
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 18 januari 2012 - 23.45:   

hoppas det inte är en SAAB
lukcas
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 19 januari 2012 - 16.59:   

ok grabbar jag förstår får höra av mig till någon som kan kolla vad jag har!