Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-februari-12 » VAD HAR DENNA ANVÄNTS TILL?  

Författare Meddelande
Gunilla
Medlem
Användarnamn: Gunilla

Meddelande nummer: 73
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 20 januari 2012 - 13.04:   

Har en vad jag tror "börs" den är 8,5x6,5cm.
Stämplad: GER SILVER HV 900.
Hjälp önskas! Nysilver el silver och vad har den använts till?
Tack på förhand!
TreP
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 20 januari 2012 - 17.40:   

Prince puder och pengar, varsågod!
brh
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 20 januari 2012 - 18.58:   

Myntfack för två olika sorters guldmynt. Ex 10 och 20 kronor. Eller halvt och helt Engelskt pund.
mvhbwh
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 20 januari 2012 - 19.30:   

Halvt och helt pund verkar väl troligt - noggranna mått skulle kunna ge svar!
Sedelklämma på andra sidan och utrymme för ett tändsticksplån under mynten? eller (Rester av) puderdosa?
Tändsticksplån fanns från ung. 1920-talet och från ung denna tidpunkt kan det väl vara troligt att den härstammar.

"German Silver" tillhör de stämplar som man hoppas skall (miss)uppfattas om silver! :-O
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1621
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 20 januari 2012 - 20.09:   

"German Silver" är det engelska namnet för legeringen nysilver. Det finns ingenting som heter "New Silver". På franska heter det Argent d' Allemange, allt på grund av det tyska ursprunger. Det var ju i Tyskland som bröderna Henniger och Geitner som "började" producera "Neusilber" i större skala på 1820-talet. Därav namnet, fast tyskarna senare började kalla det för argentan och resten av världen alla möjliga och omöjliga namn mellan himmel och jord. Saken har dryftas här tidigare upprepade gånger.
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 25 januari 2012 - 17.05:   

Det är inte så ofta man i Sverige ser något som uttryckligen har stämplats med det i för sig välkända namnet "German Silver" (vars betydelse redan nämnts).
Stämpelkombinationen har ett visst intresse. Går det att få en bild som bättre utvisar symbolen (= tillverkaren?)? Var står "HV 900"?

Eftersom det är en engelsk benämning, så borde dosan vara engelsk, eller gjord för engelskt bruk. Den skulle kunna vara gjord i Tyskland, men knappast för tyskt bruk - eftersom tyskarna inte själva använder uttrycket.

Engelsktillverkat "nysilver" brukar inte vara stämplat på detta sätt.

Ser man enbart "HV 900", och inte resten så skulle man faktiskt tro att det är en tysk tillverkare (HV) och silver i den inte alltför ovanliga tyska halten 900/000.
Man kan säga att det är tur att där även står "GER SILVER" - vilket genast, paradoxalt nog, säger oss att det INTE är silver.

Tyskt nysilver/försilvrat har oftast en sifferbeteckning (som har att göra med silverbeläggningens kvalité), men det är t.ex. 90 eller 100. Aldrig ett så högt tal att det kan tas för "riktigt" silver.

900 skulle därför här kunna vara något helt annat - kanske ett modellnummer.
Eller är det rentav så att de olika stämplarna återfinns på två helt olika delar? Jag ser ju att den visade finns på locket till det högra facket. Sitter "HV 900" på en annan del, så kan det betyda att alltihop är silver - utom den enda lockdelen. Det är inte ovanligt att särskilt (och ärligt) notera om vissa delar av ett föremål är oädla.

Beträffande användningsområdet, så är jag helt med på att de två runda facken bör vara avsedda för mynt - något som är bra att ha till hands i flera situationer.
Det vänstra facket skulle kunna vara tänkt för cigarretter, förutsatt att det är tillräckligt djupt. Det kan jag inte avgöra av bilden. TreP antyder ju detsamma.

Ett öppningsbart fack för tändsticksplån? Var har man då tändstickorna? Är det (har det varit) glaslock? Kanske detta är facket för tändstickorna, som tänds mot en räfflad yta (som vi inte ser här)??
Om det skulle vara ett fack för puder måste det väl f.ö. också finnas ett skyddande lock? Annars blir cigarretterna/sedlarna ganska "dammiga".
mvhbwh
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 25 januari 2012 - 23.02:   

Med början under första hälften av 1900-talet fanns det tändsticksplån i papp med ett 10 - 20-tal tändstickor.
Dessa var tillverkade av tunt trä eller papp - "Ladans plan"- en remsa, fanns på utsidan, tillsammans med reklamtexten .
Skulle passa precis i etuiet!:-)
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 6 februari 2012 - 15.22:   

mvhbwh slår naturligtvis huvudet på spiken! Jag får väl skämmas för att jag kollrades bort av ordet "plån" och tänkte på plån som på en tändsticksasks sida (för modernt?). Samt att jag tänkte på en vestabox (för gammalt).
Självklart finns ju även (i rimlig tid) de "plån" som mvhbwh menar - och där krävs förstås inget lock av glas eller liknande.

Nu hade det väl varit på sin plats om frågeställaren Gunilla hade kommit hit och berättat om stämplarna, som möjligen kan utvisa att det (delvis?) handlar om silver - men det kanske inte är intressant?