Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-maj-8 » Medaljer - gammalt ämne på nytt  

Författare Meddelande
Fredrik S.
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 19 april 2012 - 1.42:   

Jag har läst två gamla trådar här på AP som handlar om finmetaller i medaljer och ändå har jag inte blivit riktigt klok på vad som gäller.

Jag har några medaljer från 1930-talet där det står "För hästafvelns främjande" och på baksidan finns V-Gurra. De är bara stämplade "SILVER 1936" kanten, det finns inga andra stämplar som MVJ eller kattfot.

Sedan har jag två stycken med kattfot. Den ena är stämplad "S&Co + stockholms stadsstämpel + kattfot + S + O8". Den andra är stämplad "S&Co + stockholms stadsstämpel + kattfot + S + S&Co". Så den verkar lite felstämplad med dubblettstämplingen av tillverkare? och har ingen kontrollstämpel för årtalet.

Min fråga är om de medaljerna, som bara är stämplade med SILVER + årtal, är de av äkta silver i alla fall? Borde det inte stå åtminstone MVJ, enligt tidigare trådar i ämnet? Och de med kattfot vad betyder den stämplingen, varför gjordes vissa med kattfot och andra utan?

Jag vore tacksam om någon av Er kunniga i ämnet återigen kunde reda ut begreppen.
Bölja
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 19 april 2012 - 10.58:   

Om det är stämplat silver så tycker jag att det är en silvermedalj utförd i någon annat är silver.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1935
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 19 april 2012 - 11.05:   

Om medaljens rand är stämplad SILVER 1936, är finhalten 990/1000. Medaljen är slagen hos Kungliga Mynt- och Justeringsverket i Stockholm.
De två andra medaljerna är slagna hos C C Sporrong Metallfabriks AB i Stockholm (S&Co), varav den ena 1940 (O8). Kattfoten +S garanterar att silverhalten är minst 830/1000.

Det var enbart Kungliga Mynt- och Justeringsverket som fick stämpla utan kontrollstämpel, alla andra måste få sitt silver kontrollerat. Myntverket (MJV) stämplade inte sina silvermedaljer före 1915; därefter med SILVER och årtal på randen, men utan MJV. Jag kan inte omedelbart säga när man tillförde MJV i stämplingen.

Den saknade årtalsbeteckningen, som slogs av Sporrongs själva, torde vara ett misstag. Man har troligen tagit fel stämpel.
Fredrik S.
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 19 april 2012 - 18.31:   

Tack för svar, det var intressant att veta.