Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-maj-8 » FÖRFALSKADE SMYCKEN  

Författare Meddelande
001122
Medlem
Användarnamn: 001122

Meddelande nummer: 1
Registrerat: 5-2012
Skickat söndag den 6 maj 2012 - 0.58:   

Man ser allt för ofta att förfalskade guldsmycken säljs på exempelvis Blocket, Tradera och eBay. Vad händer egentligen med köparna och säljarna? Köparna måste ju betala in på respektive persons personkonto? Blir de inte polisanmälda OCH DÖMDA? Har säljare ens någon skyldighet att kontrollera guldhalten? Skulle vara kul att veta vad lagen egentligen säger! Med vänliga hälsningar,
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1765
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 6 maj 2012 - 17.26:   

Det är inte säljaren som är dum utan köparen som köper något som han inte har en aning om. Det om något är dumt.
så är det
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 6 maj 2012 - 18.32:   

Är man så korkad så man köper "guld" utan några som helst garantier eller kunskap så lär man inte i efterhand kontrollera äktheten.
Säljaren tjänar en hacka på sitt pottebleck och köparen blir glad när hon får glassa runt med sitt nya "guldhalsband".
Alla blir nöjda och glada, utom eventuella arvingar då.
PP2.0
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 7 maj 2012 - 3.02:   

Så är det, det är först när dom giriga efterkommande ska omsätta grannlåten i klingande mynt som tråkigheter inställer sig. Så på sätt och vis är det rätt ok att handla med sånt. Lika vackert som guld ofta men inte lika värdefullt på den mer kräsna marknaden. Och så där har man f ö alltid hållit på, vad är det t ex för seriös säljare som kallar vanli skräplegering för silver, likväl är marknaden nerlusad med nysilver i alla möjliga och nästan omöjliga former. Varför inte införa "nyguld" som komplement till alla former av gulddouble som redan finns.
Jullen
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 7 maj 2012 - 11.02:   

Bra förslag, PP2.0 ! Och då bör man också införa någon form av stämpel t ex NG.Vet ej om detta är praktiskt genomförbart, men kanske värt ett försök.
Skogslisa
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 8 maj 2012 - 18.18:   

...eller så köper man något för att vara av icke ädel metall. Varan visar sig sedan vara av ädlare sort. Glädje för köparen. Säljaren är fortsatt ovetande om att varan var värd sin vikt i guld.
Köparen har inte varit ute efter guld och säljaren har inte haft kunskapen att det som låg hemma och skräpade kunde vara värt en hel del. Alla vill väl få göra 'fyndet', men att bli medvetet lurad....är en annan sak.
Minne från konfirmationen för 50 år sedan: Det är saligare att giva än att taga...