Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-augusti-31 » Vad betyder stämplarna på farfars Snusdosa?  

Författare Meddelande
Peter i Älvho
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 13 augusti 2012 - 0.52:   

Hej, jag undrar vad stämplarna på Farfars Snusdosa betyder. Och om någon vet var den kommer i från och möjligtvis vem eller vilket företag som tillverkat den. Stämplarna är: 830S, Oval kattfot, S på sexkantig sköld, på insidan av locket och på insidan av dosan är siffrorna 1 8 instämplade. Tacksam för svar/ Barnbarnet Peter
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2045
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 13 augusti 2012 - 1.56:   

Det lättaste är att tala om vad stämplarna betyder :-) , värre är att tala om var dosan kommer ifrån och vem som tillverkat den.
Stämplarna: 830S betyder 83 % Silver, den ovala stämpeln kallas importstämpel och anger inte något specifikt exportland och åtföljes alltid av S i hexagonal ram som anger Silver. Importstämpeln började användas 1913 och det är väl troligt att dosan tillverkats för export till Sverige någon gång efter det årtalet. Din farfars ålder och när han antogs börja snusa, bör ge en approximativ ålder på dosan.
Siffrorna 1 8 kan vara en modellbeteckning, men också ange att lock nr 18 hör ihop med dosa nr 18 eftersom det slagit två gånger. Vid handgjorda dosor är det viktigt att inte blanda ihop locken eftersom de inte är exakt lika.
När det inte finns några övriga stämplar kan man gissa på Norge, som ofta tillfogade ett S efter 830. Att utpeka någon speciell tillverkare av snusdosor i Norge blir nog svårt.