Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-augusti-31 » Dryckeshorn med silver  

Författare Meddelande
galapagos2
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 20 augusti 2012 - 9.29:   

Halloj!Jag behöver hjälp med att tyda stämplarna på detta dryckeshorn.Hornet är ca 50 cm långt och öppningen ca 30 cm i omkrets.Runt kanten finns en silver ring med stämplar.Blir tacksam om någon kan svara på var det kommer ifrån,hur gammalt det är och om det finns något värde.Bilden på stämplarna kanske inte är den bästa,men jag hoppas ni kan ha överseende med det.

horn1
horn2
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 583
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 20 augusti 2012 - 18.14:   

Vad jag kan se så är silverkanten stämplad Eric Söderholm i Härnösand. ESH är hans stämpel och H står här för Härnösand. Det finns två "kattfotsstämplar" vilket inte är vanligt, men betyder ingenting annat än man just stämplat två gånger. Årtalsstämpel saknas och därför kan hornet med dess silverkant inte dateras närmare än 1827-1880. Det var under dessa år som Söderholm stämplade.
Ska man spekulera lite så tror jag ändå att det är ganska tidigt. Vid 1800-talets andra hälft så tillverkas praktfulla horn med silver- eller nysilverinfattningar, fot och nästan alltid med ornament som ska efterlikna barock och/eller renässans. Det är också den äldre versionen av Härnösands stadsstämpel som ses på bilden.
galapagos2
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 20 augusti 2012 - 18.34:   

Oj!Fantastiskt!Tack så jättemycket!!!Är roligt att veta vem som gjort den och mycket intressant!Ett ganska dött föremål fick helt plötsligt liv!Vad kan den vara värd?Någon gissning?