Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-oktober-6 » Farmors ring  

Författare Meddelande
Majblomman
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 9 september 2012 - 17.43:   

Farmors ring
GVH + någon slags symbol + 18K + Kattfot + C9. Har förstått att det rör sig om Guldvaruhuset i Stockholm samt tillverkningsår 1953. Utgår ifrån att farmor inte har haft råd med någon särskilt avancerad sten, vad kan det tänkas vara? Hur vanligt är det att använda glas som sten? Finns det några kontroller man kan göra hemma för att artbestämma stenen? Tacksam för input.
LDB
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 9 september 2012 - 22.51:   

Tag en fin fil o fila. Det verkar på glas. GVH ägdes av CGH
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2072
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 10 september 2012 - 1.56:   

Glas är inte speciellt troligt och låt bli att fila på stenen. Det är troligare att det är en syntetisk akvamarin om den har en anstrykning av blått. Är den genomsiktig utan färg kan det vara en bergkristall.
Du kan inte göra något för att artbestämma stenen hemma. Du kan låna en bok på biblioteket om smyckestenar och sammanlikna din sten med bilderna. Måste du veta säkert får du sända ringen till en gemmolog. Det kostar förmodligen mer än vad ringen är värd. Börja med boken!
Majblomman
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 10 september 2012 - 8.28:   

Tack för tipsen! Har försökt jämföra med stenar på nätet men insett mina begränsningar. Mitt intresse ligger inte i dess pengavärde - affektionsvärdet är desto större, funderade snarast på om man kunde använda stenen till en nyproduktion då själva ringen är omodern. Men det kanske blir en kostsam historia för en så pass billig sten.
Peter H
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 10 september 2012 - 12.04:   

Personligen tycker jag inte att ringen ser omodern ut. Tror också att det kan vara bergkristall. Har en nästan likadan ring (som jag tänker ge till min fästmö) efter min mamma.En bra bok är "Ädelstenar" av Cally Hall.