Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-november-16 » Vad är det för små bägare?  

Författare Meddelande
Hsn11
Medlem
Användarnamn: Hsn11

Meddelande nummer: 4
Registrerat: 10-2012
Skickat fredag den 5 oktober 2012 - 16.16:   

Bägarna är 67 mm höga och är stämplade med
ART.KRUPP
BERNHOF
Dessutom finns initialer i botten.
Kan de använts vid någon form av seremonier eller liknande?
mvhbwh
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 5 oktober 2012 - 16.43:   

De kan nog ha använts till lite vadsomhelst.:-)
Art. står inte för Artilleri utan för Arthur Krupp - som var en känd guldsmedsfirma i Berndorf under förra sekelskiftet och 1900-talets första decennium.
Petra
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 5 oktober 2012 - 17.21:   

Värt att nämna. Det är inte silver
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 627
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 6 oktober 2012 - 0.30:   

Dina bägare som troligen är tillverkade i början av 1900-talet har sannolikt inte haft någon annan funktion att man druckit sprit ut dem. Supkoppar, supglas, supbägare, etc, tillverkades i princip av alla material som fanns tillgängliga vid denna tid. Vanligast var nog glas, men olika metaller är nog en god "tvåa" i detta sammanhang. Med tanke på initialerna i botten kan ev. tänkas att de tillhört en bar, pub, kneipe eller restaurang i Tyskland och att stamgästerna där haft sina egna "snapsglas" som man serverades i då man besökte sitt stamställe för en öl och en snaps.
Utan att ha besiktat supkalkarna så tror jag att de är tillverkade i legeringen alpacka. Samma material ser man ofta i "silverföremål" som användes på restauranger världen över under 1900-talets första hälft.
Värdet är mer kulturhistoriskt än ekonomiskt.
Häll upp en snaps och tänk dig tillbaks till seklets början.
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 628
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 6 oktober 2012 - 1.00:   

Värt att nämna är att det finns ett stort antal s.k Kiddushbägare till salu på marknaden. Kiddush är hebreiska för helgande, eller heliggörande och är en bön eller välsignelse, som i den judiska traditionen reciteras över en bägare med vin när sabbaten, eller någon annan judisk högtid inleds.
Ordet kiddush kommer från det hebreiska ordet för helig (kadosh) som också översätts med avskiljande. Genom att läsa kiddush när sabbaten inleds markerar man heligheten, och överlämnar dagen till Gud.
Någon i familjen ber kiddush över en bägare med vin, eller druvjuice innan man äter sabbatsmåltiden på fredagskvällen. Vinet hälls i en särskild kiddushbägare och efter bönen får alla som samlats dricka av vinet.
Dina bägare skulle mycket möjligt kunna saluföras som "kiddushbägare" men pga initialerna så tror jag inte att de har judisk ursprung.
Ett kanske onödigt inlägg, men att beakta då likande bägare ofta säljs till höga priser utan att det finns bevis för koppling till judiska traditioner. "Judica" är ett samlarområde för peroner världen över och betingar normalt ganska höga priaser.
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 2295
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 6 oktober 2012 - 9.11:   

kiddush har samme status som "meget smuk, unik, sjælden, usædvanlig og lignende" Ord som sælger sætter på sit produkt for at øge salgsværdien.

Et barok bæger skal have design fra barokken, et empire bæger skal have design fra empiren, et rococo bæger skal have design fra rococo.
Et kiddush bæger skal have elementer fra den jødiske terminologi.
Hvis ikke der er elementer fra jøderne så er det ikke et kiddushbæger. Eller rettere det er lige så meget et kiddushbæger som det er et snaps glas, et likør glas, et vin glas - som det er alt mulig andet. Det er slet og ret et bæger som bruges til det man bruger bægre til.

Kha jeg ved godt at du er klar over det jeg skriver. Og du skriver det også selv.
Hsn11
Medlem
Användarnamn: Hsn11

Meddelande nummer: 5
Registrerat: 10-2012
Skickat lördag den 6 oktober 2012 - 21.49:   

Det verkar helt rätt att materialet är alpacka. För övrigt får jag nog sväva i okunnighet, om de använts i något speciellt sammanhang.