Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-november-16 » Problemet Egypten  

Författare Meddelande
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1856
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 8 oktober 2012 - 19.03:   

Här en intressant tråd om Egypten. Se speciellt länkarna. Där finns en årstabell
http://www.925-1000.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=30376
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2103
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 8 oktober 2012 - 22.54:   

Det är ju gamla nyheter. Bl.a. Kaptenen har rett ut det för länge sedan. Felen i den egyptiska årtalstabellen blev också tillrättade. Jag ser att samma fel fortfarande presenteras, man har inte brytt sig om att rätta. Man har väl fullt upp med att kriga :-O
Du nämner två prickar i stads-/finhaltstämpeln och att de skulle betyda den senare årtalstabellen. Jag ser bara de två prickar som är egyptiska nollor d.v.s. 900. Tidigare brydde man sig bara om att sätta ut en nia, noll hade ingen signifikans.
När man talar om prickar i stämplarna, så sitter de i hörnen. olika antal prickar i olika hörn beroende på kontrollämbetets belägenhet och vilken årtalsserie man använde.
Jag har kanske missförstått vad du menade?
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1857
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 9 oktober 2012 - 6.58:   

Autsch, här ser man, man hinner inte läsa alla inlägg eller så sviker minnet, sorry Les.

Nej, du har inte missförstått saken. Det var jag som uttryckte mig dåligt. Jag avsåg "nollorna" i haltstämpeln.

PS. Har du kollat din email, har där en fråga till dig där.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2107
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 9 oktober 2012 - 13.40:   

Jo, jag tog till mig din fråga direkt, men beslutsångesten satte in och den där 1600-talsskeden kom emellan. Jag hade en idé som jag skall fundera lite till på.
SStempel n
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 12 oktober 2012 - 12.35:   

Det finns uppenbarligen relevans i vad jag skrev i den forra traden ("Silverstamplar. Armring" - som just hamnat i arkivet), den 31 augusti 2012 - 12.50.
De flesta skribenter upprepar vad man hittat, och av olika anledningar tycker borde vara en korrekt sanning - men mera sallan kan man hanvisa till en ursprunglig skrivelse/text/paragraf. Ibland hjalper inte ens det, som vi ser i fallet med den "officiella" egyptiska listan.
Som jag sagt tidigare sa finns det ofta minst tva varianter, som bada hamtats fran "palitliga" kallor. Minst en version maste med nodvandighet vara fel. I "problemet Egypten" ar detta sarskilt uppenbart.

Nar prickarna i stats- och arsstamplarna tillkommit svavar vi annu i okunnighet om. Det tycks i varje fall inte vara samtidigt som man lagt tili en nolla i haltstamplarna (se mitt exempel i andra traden).
Inte heller ar jag overens med logiken i systemet, eller hur prickarna anvants (se hanvisningen till "guld"-Tardy).

Teorierna om vad som bytts ut 1940 resp. 1946 ar flera. Jag har hallit med om att det hade varit logiskt att byta ut statsstampeln fran katt till lotus samtidigt som man bytte arstecken - och darmed skulle ha gjort sa redan 1940.
Det exempel som skulle bevisa/motbevisa saken, har jag fortfarande inte funnit - fast jag tror mig ha det nagonstans.
Nu har jag dock kommit fram till varfor det trots allt finns anledning att tro pa den allra vanligaste uppgiften - den att endast arsbokstaverna byttes mot arabiska redan 1940, medan statsstampeln bytts forst 1946.

Det ska papekas att det ar en alldeles egen teori. Den ar inte byggd pa nagra funna dokument. Daremot har jag kommunicerat teorin med ett antal kunniga och ganska insatta personer, som alla tycks benagna att tro pa saken.

1. Eftersom man 1916 borjade med (den vasterlandska) bokstaven "R", sa hade man 1940, nar man nadde bokstaven "P" kommit till slutet, sa att saga. Alla bokstaver i alfabetet var anvanda, och ville man ha en ny serie, sa maste man antingen gora nagot tillagg, eller andra utformning eller ram. Att utan vidare borja om med samma "R" igen hade ju forfelat sitt syfte.
Sa ... varfor inte, lika garna som att borja med "A" , borja med de arabiska bokstaverna.
Nagon anledning att andra ovriga stamplar fanns val i princip inte vid detta tillfalle, under andra varldskrigets dagar.
Efter kriget, daremot, ville man andra lite i systemet, och inforde darfor lotusen 1946.

2. Varfor borjade man med "R" 1916, och inte "A" ?
Olika teorier har framforts. T.ex. att man jamforde med nagon av de engelska arsstamplarna, eller att man hedrade en person, vars namn borjade med "R".
Har ar min teori betydligt luddigare, men jag borjar undra om det inte helt enkelt hade anvants andra bokstaver i ett tidigare skede?
Vi vet ju bara att man haft stampelregler tidigare, men i princip ingenting om dem.

Den stampelrad som har uppvisades pa armbandet tidigare, hade ju bland annat att tydligt "A". Det finns en del som talar for att hela den raden ar en aldre egyptisk stampelrad (med en tillagd senare rad).
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2110
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 12 oktober 2012 - 16.22:   

Jag håller fortfarande för troligt att man bestämde sig för att börja räkna med latinska bokstaven A som år 1900. När man äntligen kom till skott hade man hunnit till år 1916, alltså bokstaven R. Som vanligt hoppade man över bokstaven J. Den här ordningen kan man ha valt flera år före 1916. kanske 1914 och sedan kom det ett krig emellan........
SStempel n
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 12 oktober 2012 - 17.52:   

Ja, jo ... jag missade att ta med din andra teori (i tillagg till din idé om att hedra en person), som jag forvisso har laest.
Egentligen gor det inte sa stor skillnad, eftersom det aendaa handlar om nagon form av tidigare stampelserie, A - Q. Anvand eller inte anvand.
Det pa armbandet uppvisade skulle ju t.o.m. kunna vara ett egyptiskt A for 1900? Vem vet om det inte ocksa finns andra bokstaver slagna?
Jag menade i alla fall att om man borjar pa R sa finns det antagligen en rimlig anledning.

Det jag sag som viktigare var att kunna finna en anledning till varfor man borjade pa en ny (arabisk) bokstavsserie flera ar innan man bytte ut statsstampeln - och att kunna vidimera att atminstone de uppgifterna kan stamma.