Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-december-22 » Varför gör han så ?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2012-november-25Qrts25-11-12  15:19 
Arkivera tills 2012-november-26såhärärdet26-11-12  12:07 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1906
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 26 november 2012 - 14.14:   

Nåjoo medges att guldsmed och silversmed inte riktigt är samma sak. Grundutbildningen är i praktiken den samma men sedan sker en "specialisering". Låt oss säga saken så, att i princip är alla guldsmeder även silversmeder till ett visst mått, men alla som kallar sig silversmeder är inte nödvändigtvis utbildade guldsmeder. Såhär är det nog.

I övrigt har du rätt in din utsago.
såhärärdet
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 26 november 2012 - 15.32:   

"Alla guldsmeder även silversmeder till ett visst mått"?
"I princip är alla guldsmeder även silversmeder till ett visst mått"?


Qrts har en egen uppfattning om hur utbildningen går till i Sverige. Jag vet faktiskt inte hur jag skall förklara det bättre än i förra inlägget.

Hans båda påstående är inte med sanning överensstämmande.

En guldsmed vill helst inte befatta sig med silverarbete,
medan däremot en silversmed har lätt för att arbeta i guld.

Detta vet alla yrkesmän.

Kan låta konstigt, men en guldsmed kan i de flesta fall inte driva upp en bägare, men en silversmed har inga svårigheter alls att smida upp tex en ring. Det är alltså lättare att gå från silver till guld, än tvärt om.

Som jag sa , så finns det ingen riktig utbildning för silversmeder i Sverige, kanske för att det inte finns avsättning för varorna längre, jämfört med vad det var förr, då tex. kyrkorna var stora kunder, idag säljer man ut kyrkor till bostäder, och har inte råd med något kyrksilver, så de kyrkliga syföreningarna har blivit arbetslösa.

Kunden frågar inte längre efter tex silverskålar och ljusstakar i samma utsträckning, man går till guldsmeden för att köpa sina guldringar, hänge och kedjor.

Det har skett en svängning i vad folk tycker om, det är inte lika viktigt att ställa fram ett par blanka silverljusstakar på middagsbordet längre, det har inte samma status, man köper hellre en MP3 eller ny platt-TV.

Tråkig utveckling som skett de senaste halva sekel som jag varit i gebitet, men det är ju som du säger Qrts, man får ta väl vara på de äldre föremålen, och vårda dom på bästa sätt. Och framför allt, hitta en kunnig och pålitlig silversmed, att anlita när föremålen behöver den lilla extra omvårdnaden.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1907
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 26 november 2012 - 16.54:   

Ganska fattigt, "ingen riktig utbildning" och inte så lite konstigt att "en guldsmed kan i de flesta fall inte driva upp en bägare, men en silversmed har inga svårigheter alls att smida upp tex en ring."

En guldsmed i Sverige tycks inte kunna egentligen någonting men kallar sig ändå guldsmed????? Men en silversmed tycks kunna allt, men är "bara" silversmed????

Nå, jag alltså är ju inte i Sverige och drog kanske en förhastad slutsats att utblidningen i Sverige är i stort lika som i Finland, men så tycks inte vara fallet, ingen utbildning alltså. Ber om överseende. Men nu förstår jag mycket bättre resten av ditt inlägg, speciellt det med "reparationer" av antika föremål.

I Finland tar utbildningen till guldsmed 4 år. Efter det första året börjar specialiseringen och man kan välja mellan guldsmed, silversmed eller gravör. Det tar 3 år, så får man stämpelrätt.

Trots att man valt guldsmedslinjen kan man ta del i utbildningen till silversmed och gravör. Mången gör så. Den blivande silversmeden går sin väg (inte så många) tillika gravören.

Dessutom finns det i dagens läge skolor som utbildar artesaner och smyckesdesignare. De kan kallar sig "guldsmed" men det är inte riktigt samma sak.

Vissa större guldsmedsföretag kan utbilda sina egna "guldsmeder". Ytterliga kan man utbilda sig till "smed" via läroavtal (den gamla vägen). Att vara riktig guld- eller silversmed (gravör) är alltså resultatet av en 4-års utbildning.

Nu är vi nog alldeles out of topic, men några saker blev iaf utredda ganska bra.
såhärärdet
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 26 november 2012 - 19.27:   

Vi fortsätter of topic ett tag till.

"En guldsmed i Sverige tycks inte kunna egentligen någonting men kallar sig ändå guldsmed????? "
Det var väl inte riktigt det jag menade, en guldsmed i Sverige kan med all säkerhet mäta sig med en från Finland.

"Men en silversmed tycks kunna allt, men är "bara" silversmed????"
Det låter roligt, men det ligger faktiskt en smula sanning i det.

I folks medvetande är det väl så att det är lite "finare" att arbeta i guld än i silver.
I verkligheten är det så att det många gånger är svårare att bearbeta silvret än guldet, många gånger beroende på storleken på föremålen, blir lite grann åt plåtslageriarbete, om man vill skoja till det lite.

Utbildningen i Sverige är liknande som i Finland,4-årig hos en juvelerare eller skolorna i Mjölby,Steneby i Dalsland eller Mema i Lidköping,om den finns kvar. Problem är det väl mest för silversmederna, som jag nämnde förut, som kanske har lite svårare att få avsättning för sina saker, antagligen beroende på höga priser, som i och för sig är befogade, men folk ändå drar sig för att köpa. Däremot verkar det finnas köpare för handgjorda silversmycke, antar att situationen är densamma i Finland.

När det gäller gravörer ciselörer och fattare, verkar det som en av varje kan räcka, för att täcka upp en mindre stad, och att hålla dom sysselsatta.
Överlag är det nog tyvärr så, att intresset för hantverk har minskat, en orsak är säkert att råvarupriserna är i en uppåtgående spiral.
Även importen spelar en stor roll, vi har ju det stora landet i öster, Kina, som ligger i startgroparna med sin export.


Nu är vi rejält ute och seglar, vad var frågan nu igen?


Varför andas man på silver?
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 2378
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 26 november 2012 - 19.36:   

man kan derved se lodningen når stempler er loddet i en anden ting.
Man kan opnå samme effekt ved at lyse med utra-violet lys
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1909
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 26 november 2012 - 20.06:   

Ja Hose har helt rätt det var frågan och den har vi löst.

OK! Vi fortsätter lite till.

Alltså beträffande utbildningen. Först säger du att"...Utbildningen till silversmed är i stort sätt obefintlig, det finns på gymnasienivå och kvällskurser,.." Mitt i allt säger du 4 års skola??? Hur är det nu riktigt i Sverige med utbildningen. Mitt uttalade om (o)kunskap baserade sig på vad du sade ovan. Om det nu är också 4 år, är ju saken helt annan eller hur?

Här på AP brukar man kräva att alla kort sätts på bordet genast och inte så att uppgifterna droppar in en och en tills ingen fatta ett dugg om vad som pågår i diskussionen.

Sak samma, men OK låt gå då, det finns både silver och guldsmeder som kan andas på lödfogarna för att upptäcka falsarier men som inte har yrkesskicklighet att reparera antika föremål. Det var väl det du ville säga :-O
såhärärdet
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 26 november 2012 - 20.33:   

De blev lite luddigt, det medger jag. Det jag avsåg var att det finns på gymnasienivå och kvällskurser men också en 4-årig skola på de platser jag nämnde.På gymnasienivå är det 2år om jag inte missminner mig, kvällskurser är något man själv bekostar.
Men det som avsågs igentligen var att när det gäller silversmide,är min känsla att det kanske inte läggs ner så mycket energi som det skulle behövas vid utlärandet, av skäl som nämndes tidigare.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1910
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 26 november 2012 - 20.42:   

Det håller jag fullständigt med om. Det verkar som om man ser ned på hantverkare nuförtiden, alla skall ha akademiska titlar eller vara minst magistrar, civilingenjörer mm. De har papper på att de är något men de kan ingenting.

.....anamma, vad sade jag? Jag har själv en akademisk titel :-O :-O :-O

men OK, vi är överens och fortfarande out of topic...
såhärärdet
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 26 november 2012 - 21.07:   

"Sak samma, men OK låt gå då, det finns både silver och guldsmeder som kan andas på lödfogarna för att upptäcka falsarier men som inte har yrkesskicklighet att reparera antika föremål. Det var väl det du ville säga"

Hade det räckt med den sammanfattningen för att du skulle förstå vad jag avsåg, hade du gjort det enkelt för mig, men jag skall ha det i åtanke vid annat tillfälle.