Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-december-22 » Kamé  

Författare Meddelande
Wihla
Medlem
Användarnamn: Wihla

Meddelande nummer: 1
Registrerat: 12-2012
Skickat torsdag den 6 december 2012 - 12.42:   

Igår visade min mamma mig ett smycke som hon fått av min mormor, och min mormor hade i sin tur fått det av sin mormor, så med andra ord... det känns som det är gammalt. ;)
Jag har bilder på detta vackra stora smycke men skulle vilja veta lite historia bakom? Vem har gjort det och när? Vilken metall är det i ramen?
Kamén är ca 4-5cm hög och 3cm bred.
Kan nån hjälpa mig?
Wihla
Medlem
Användarnamn: Wihla

Meddelande nummer: 2
Registrerat: 12-2012
Skickat torsdag den 6 december 2012 - 12.50:   

Det står något inristat på baksidan, kanske namnet av den som skapat denna skönhet? Det börjar på L och slutar på g, men svårt att se de andra bokstäverna... kan detta vara ett verk av Ludvig Mikael Runeberg?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2197
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 6 december 2012 - 17.02:   

Kaméer gjordes sällan i Sverige. De flesta kaméer kommer från Italien för att sedan, i Sverige, infattas i en ram av mässing, silver, förgyllt silver eller guld. Vissa guldsmeder/juvelerare i Sverige hade en ganska stor produktion av dessa smycken som utfördes som broscher, hängen och kombinationer av dessa.
Du har en mycket vacker snäckkamé som kan vara infattad i någon av de metaller jag nämnde. I de flesta fall finns det stämplar på ramen som talar om vilken metall det är fråga om samt tillverkare. Kaméer infattade i mässing stämplas vanligen inte, men kedjan kan vara av en metall som stämplats på fästanordningen. Det kan möjligen ge en indikation på åldern. Om du inte finner några stämplar, får du ta reda på när den äldsta mormorn levde för att få ett bakre datum. Är den köpt i utlandet kan den vara helt ostämplad även om det är en ädlare metall.
Den äldsa snäckkamé jag sett var tillverkad i mitten av 1800-talet och jag tror att det var då de blev populära i Sverige.
Man kan skilja på de handskurna kaméerna och de senare 1900-talskaméerna som var maskinskurna. På äldre kaméer kan man ibland finna en text på baksidan inristad med nål. Ofta säger den något om bilden, t.ex Diana eller Merkurius om det är någon av de ofta förekommande romerska guddomarna. Det kan också stå vem som skurit kamén, men de förblir för oss okända.
Anders_j
Medlem
Användarnamn: Anders_j

Meddelande nummer: 648
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 6 december 2012 - 18.55:   

Med blommor i håret så kan det också vara gudinnan Flora som också hade lite av kärlek/romantik på sitt bräde.
Det här kan vara en kärleksgåva.
MVH Anders J
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2199
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 6 december 2012 - 20.20:   

Nu framgår det inte om Wihla och alla mormödrarna är från broderlandet Finland. Då kan man kanske börja fundera över om kamén skurits av Runeberg. Jag har försökt att finna bilder på några Runebergkaméer för att utröna hans stil, men inte funnit några ännu.
Under tiden kan de intresserade njuta av andras kaméer här.
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 2381
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 6 december 2012 - 20.34:   

Den mangler nålen. Man kan se at der er knækket noget af. Stempel kan meget vel være på den manglende nål.

Metal ser meget spinkelt ud - kunne det ikke tale for et ædelt metal?
Wihla
Medlem
Användarnamn: Wihla

Meddelande nummer: 3
Registrerat: 12-2012
Skickat torsdag den 6 december 2012 - 21.01:   

Jag har ingen härkomst från finland, vad jag vet... dessutom hade jag fel... efter att ha frågat mormor om detta så visade det sig att hennes faster ägt det, och hon bodde i Karlskrona.
Detta är verkligen superspännande och nu vill man ju bara veta mera! Vad kul att läsa alla som skriver om detta!
Har läst lite tidigare trådar här om Kaméer men det finns ändå inget som stämmer in på detta smycke. Det är ganska säkert handskuret, eftersom det har en mycket len baksida där man kan skymta en inristning som jag inte kan tyda riktigt. Det finns en stämpel på kedjans lås, det var otroligt svårt att se utan förstoringsglas, men såg ut som två små runda ringar.
Mamma var till en guldsmed med detta smycke idag för att få en av metallkanterna på ramen tillrätta böjd, och guldsmeden sa att det inte var guld i ramen utan den var guldpläterad på något sätt.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2200
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 7 december 2012 - 1.19:   

Karlskrona och små "runda ringar"? Karlskronas stadsstämpel var två spegelvända C som kanske kan uppfattas som ringar. Nu har vi det vanliga dilemmat när vi talar om tid - din mormors faster är fyra generationer tillbaka. När vi inte vet om du är 17 år eller 50+, blir det svårt att sätta en ålder på smycket som passar en då verksam mästare i Karlskrona.
Swen Johansson i Karlskrona infattade kaméer i förgyllt silver på 1880-talet. Det skulle kunna vara han som har gjort kamén, men det fanns förstås också andra mästare vid den tiden.
En bild på stämpeln från en annan kamé som Swen Johansson stämplat 1884 (F6).

SJ
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1917
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 7 december 2012 - 8.19:   

Ludvig Mikael Runeberg 1835-1902 var den finska nationalskalden Johan Ludvig Runebergs äldsta son. Han var en kaméskärare runt sekelskiftet, egentligen var han biolog och målade på senare tid tavlor samt skar alltså även kaméer som pensionerad. Huruvida denna kamé är skuren av honom är ytterst svårt att säga. Ger etuiet några ledtrådar och vet du om de hör ihop?

En generation räknas vara 25-30 år, utgå från det.
Wihla
Medlem
Användarnamn: Wihla

Meddelande nummer: 4
Registrerat: 12-2012
Skickat fredag den 7 december 2012 - 11.36:   

Ja, själv är jag född 1980 och min mormor är född 1930, så jag vet inte när hennes faster kan ha varit född, eller om någon annan ägt smycket innan hennes faster?

Det låter ju troligt att det skulle kunna vara Karlskronas stadsstämpel på kedjan då. Men vad som står på baksidan av kaméen har jag fortfarande inte kunnat utläsa eftersom smycket är inne på reparation av ramen.
Tror inte etuiet hör till smycket.
Peter H
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 7 december 2012 - 13.21:   

Din mormors faster bör väl ha varit född c:a 1900. Om hon fått kamén i vuxen ålder är vi framma vid 1925, men kamén verkar äldre än så.
Det kan ju finnas en koppling till en äldre generation, till Karlskrona och till Swen Johansson. Fråga din mormor om hon vet när hennes faster var född och om hon vet något om fasterns make eller föräldrar. Har ni någon släktforskare i familjen, så kan du kanske få hjälp av honom/henne.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2201
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 7 december 2012 - 15.04:   

Det är alltid svårt att tyda inristade signaturer, inte minst från en konkav yta.
Jag gjorde ett försök och reultatet blev läsligt, men vad det står är en annan fråga.......

Kamé 1934b
Wihla
Medlem
Användarnamn: Wihla

Meddelande nummer: 5
Registrerat: 12-2012
Skickat tisdag den 11 december 2012 - 21.47:   

Jag ska försöka ta en bättre bild av skriften på baksidan, och försöka få fram tydligare vad som står, när mamma fått tillbaka smycket från guldsmeden. Kan man kanske gnugga lite kol försiktigt på texten för att få fram den tydligare? Borde va enkelt att få bort med en tandborste el dyl.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2207
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 12 december 2012 - 0.04:   

Jag har inte försökt med kol. Det lär ju inte skada kamén. Förr fanns det jättemjuka blyertspennor, nästan ren grafit, men det går nog med en bit träkol. Skall bli intressant att se resultatet.