Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-december-22 » Gamla ljusstakar  

Författare Meddelande
Kapten Silver
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 9 december 2012 - 18.16:   

Har två ljusstakar som jag undrar över. Jag vet ej vilken metall det är. Men det ser ut som silver, när jag putsat på dem. Jag har dock inte kunnat hitta någon stämpel. Kan någon tidsbestämma ljusstakarna. Den fyrkantiga muttern betyder väl att den är gammal ???
Så vilken stilart och vilken ålder ?
Peter H
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 9 december 2012 - 18.51:   

Metallen är troligen tenn och tiden slutet av 1800-talet. Det lilla handtaget användes när man gick uppför trappan till sovrummet, där man ställde ljusstaken på nattduksbordet. Stilart, vet ej. Trevlig modell dock.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2202
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 9 december 2012 - 22.48:   

Jo, nattljusstake kallas de, men jag tror snarare att de är av mässing och med tryckpressad fot. Tenn ger inte de gröna beläggningarna vid ljuspipan. Bilden ger sken av någon ytbeläggning, antagligen nickel eller möjligen silver. De användes säkert en bit in på 1900-talet och fasades ut när allt fler fick elektrisk belysning.
Kapten Silver
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 11 december 2012 - 7.33:   

Jag tackar så mycket för att fått ta del av er kunskapsbank. Ja, tiderna förändras. Jag undrar om den som en gång bar dessa till sovrummet tänkte på vad som skulle hända i framtiden.
Det gröna i ljuspipan är för övrigt stearin. Känns inte som tenn. Ej heller som mässing. Kan det vara nån typ av plåt. Ser ut som silver, men några stämplar finns ej.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2204
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 11 december 2012 - 10.20:   

Det gröna tyder på att det finns ett kopparinnehåll i metallen. Utan att undersöka exakt, lär stearinsyran lösa ut kopparjoner som färgar grönt. Om man nu inte har använt gröna ljus!
På tenn- och silverstakar reagerar inte stearin synligt med metallen och bl.a. därav drog jag slutsatsen att stakarna hade mässing som basmetall. Ytan liknar f.ö. de kannor och skålar som brukar kallas "nickel".
Skrapa bort överflödig stearin med något i trä för att inte repa metallen, eller använd naglarna, tvätta sedan bort resterna med fotogen/lampolja/tändvätska/lacknafta eller vad du nu har för petroleumprodukt i skåpet. Tvätta/borsta därefter med tvål/såpa/dismedel och en tandborste bort gammal smuts. Sedan putsar du stakarna och använder dem i jul. De kommer att pryda sin plats och du kan i ljusets sken fundera över vem som använde dem den gången vi inte hade elektricitet.
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 2391
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 11 december 2012 - 18.25:   

for mig ser det ud som nickel silver.
Leo
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 11 december 2012 - 20.20:   

Hose

Kolla på gåvosked Berenson Bergen på mitt inlägg intressant silver:
Stämmer det som uppges?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2205
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 11 december 2012 - 20.26:   

Kapten Silver säger att det inte känns som mässing och då kan ju Hose ha rätt i att det är någon nysilverlegering, som det ju finns många av. Eftersom den vanliga stämplingen NS, Prima NS, Alp eller EPNS saknas är jag fortfarande inte beredd att avskriva mässingen. Kapten Silver kan ju skrapa med en kniv undertill. Blir det gult är det mässing, förblir det vitt är det nysilver/nickelsilver som ju inte heller har något silverinnehåll trots namnet.
Kapten Silver
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 12 december 2012 - 8.36:   

Tack alla kunniga ! Nu har jag skrapat och metallen förblir som plåten i min diskbänk. Blank och fin, och inte gul.
Så det torde väl vara nickel. OCH visst väcker sådana här gamla föremål ens fantasi. Tänder gärna ljusen i dessa ljusstakar och undrar vem som en gång bar dom uppför vindstrappen. Spännande !
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2210
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 12 december 2012 - 22.04:   

Se svar på Leos fråga under hans inlägg.