Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-december-22 » Svarta stenar?  

Författare Meddelande
Henke
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 december 2012 - 14.43:   

Hej

I klackringar ser man ofta onyxer, dessa är ju mattsvarta. Men ibland sittar det istället andra svarta stenar i. Dessa brukar ha ett lite mer "metalliskt" silvrig svart färg. Är detta också onyxer fast man har putsat upp dem, eller är det andra stenar? Markasiter kanske?

Mvh
Henke
Peter H
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 december 2012 - 15.06:   

Skulle kunna vara jet, ett slags fossiliserat trä.Innehåller ofta inklusioner av pyrit som ger en metallisk lyster.Om man sticker i den med en upphettad nål, känner man en svag lukt av kol.
Staden Whitby i England är känd för sin jet och där tillverkades mängder av svarta sorgsmycken, särskilt efter det att drottning Viktorias gemål Albert hade avlidit.
Hematit (blodsten) är nästan svart, men med en mycket tydligare metallisk lyster.
Markasiter kan vara mörkt bruna, men inte direkt svarta. Jag har aldrig sett en markasit så stor att den skulle passa i klackring, men det finns kanske.
Henke
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 december 2012 - 15.55:   

Njea Jet brukar väl även de vara rätt matta i färgen, nästa lite plastiga vill jag minnas? Precis som du nämner är det ju oftast i sorgesmycken man använder dessa.

Hematit är svaret på frågan! Borde jag kunnat lista ut själv! Tackar!

God jul & gott nytt år!!

/Mvh Henke
Janne
Medlem
Användarnamn: Janne

Meddelande nummer: 620
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 21 december 2012 - 18.19:   

en mycket vanlig sten i herrklackringar är Hematit. (blodsten) den har en mycket fin speglande yta med lite metalliskt svart/grå färg.