Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2012-december-22 » Ny julgåta med tre dödskallar  

Författare Meddelande
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 206
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 22 december 2012 - 18.12:   

Någon kan väntas säga att det hemskt, ja nära nog oförskämt, att förstöra julen för andra, att slunga ut gåtor och mysterier som gör att det förutsedda familjelivet helt uteblir; Ap-läsare kastas istället in i enstöringsbeteende och grubblerier. Julstädningen inhiberas, barn och gamla gråter, kanske julottan blir mindre välbesökt.


Här kommer ytterligare en julförstörare, ett anagram. Vi lämnar silver till förmån för guld. Vilket unikt föremål döljer sig? Ledtrådar: Det är, efter guldkalven i G:la Testamentet antagligen ett av världens mest omtalade guldföremål, särskilt då i konsthistorien, och det har oförhappandes blivit så att en ledtråd finns i Volcanos tidigare och långa utläggning om nielloteknik. Svårighetsgraden är trots detta 9 på en 10-gradig skala, och motsvarande index avser också glädjeförstörande inför julen. Egen risk gäller således för fortsatt läsning.


Så gåtan: Mor provar hembygdsdräkten hon brukar bära på julafton, i skymundan, och finner den något trängre än tidigare jular, barnen har redan ätit upp all kola och knäck. Tomten kommer överraskande tidigt, och husfar är sysselsatt i köket för att förbereda Janssons frestelse, som passar väl in på julbordet, rensar ansjovis. Stress, säger tomten, svårt passa lägliga tider, men att inte ni är klara i köket och passar mina tider är lika illa, och utbrister: ER STIL – NACKA SILL?
Samlande hamstern
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 22 december 2012 - 22.05:   

Hej Volcano!

Jag ser att du har skapat en helt egen julgåta, och inte enbart deltar i jakten på silverfiskar och annat smakligt i den gåta som Sstempeln skapade om en svårfångad maträtt.

På din egen gåta har jag ett förslag:
Kan det vara Cellinis saltkar som du syftar på?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2226
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 22 december 2012 - 23.03:   

Ahh, svaret kom snabbt, Samlande hamstern kan sin konsthistoria, jag hann knappt börja med omstuvandet av bokstäverna.
Den andra gåtan tycks dock vara svårfångad.....
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 208
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 22 december 2012 - 23.46:   

En sak är klar, alla farhågor om att Volcanos lilla tilltänkta finurlighet skulle vålla oro och sömnlösa nätter fram till nyår har omedelbart kommit på skam, lösningen uppdagas redan efter 4 timmar !

Det är inte att säga annat än Samlande hamstern nu går fram som en klar kandidat i att lösa också andra allehanda julpyssel.

Jag gratulerar och offrar en tia till fonden för bortttagande av anlöpningar på oputsat silver.