Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-januari-23 » Tennljusstake  

Författare Meddelande
glashakan
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 6 januari 2013 - 18.10:   

Hej, i den här avdelningen verkar diskussionerna vara bra och sansade. Testar därför en kär stake som jag gärna skulle vilja veta mer om. Den har en inslagen "gubbe" i droppbrickan.Peter H
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 6 januari 2013 - 22.02:   

Jag är rädd att "gubben" lika gärna skulle kunna vara en svart fläck. Utan andra stämplar är det stört omöjligt att identifiera din tennstake.
Men den är trevlig. Har du bara en eller har du ett par? Jag frågar därför att ljusstakar i par
brukar vara mer än dubbelt så dyra som en ensam.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2261
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 7 januari 2013 - 0.58:   

På 1800-talet,fram till 1912 i Sverige, stämplades allt tenn med den ansvarige tenngjutarens registrerade stämpel. Det skedde i stort i hela Europa. Stämpeln skulle vara identifierbar d.v.s. den skulle innehålla tenngjutarens namn eller initialer.
De svenska tenngjutarna är i stort registrerade och namngivna och svenskt tenn stämplades alltid med flera stämplar, varav en skulle vara den s.k. sveaskölden, tennets motsvarighet till silvrets kattfot, en kontrollstämpel. Finns inte den får man anta att tennföremålet är av utländsk härkomst.

Då har vi plötsligt åtskilliga 1000-tals tenngjutare att leta bland. I din stämpel kan jag skönja en av de vanligast förekommande bilderna på tenn, en dam, troligen hållande ett svärd i ena handen och en vågskål i andra handen. Åtskilliga variationer finns. Någonstans i stämpeln står det att det är tenn på det språk som nyttjas där föremålet kommer från. Dessutom skall det stå ett namn eller oftast ett par bokstäver, mästarens initialer. Finner man dem finns det en liten chans att finna ursprunget. Är stämpeln anfrätt, som här, kan man nog tyvärr bara säga att ljustaken är importerad till Sverige.

På 1900-talet fortsatte man att tillverka olika tennföremål, men utan krav på identifierbarhet. Det fanns oftast bara den här omtalade damen och t.ex. orden Fein zinn eller Block zinn om den kom från Tyskland. Museerna lät också göra avgjutningar av sina antika tennföremål och ofta med autentiska stämplar som såldes i museumsbutiken. Lappen som angav att det var en kopia försvann snart.

Allt hopp är inte ute! Försök tyda några bokstäver som liknar initialer eller text, då finns det en liten, liten chans att finna ursprunget.
Ljusstaken är i rokokostil med vackra svängda knäckar och visst är den trevlig.
glashakan
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 7 januari 2013 - 18.01:   

Tack, tyvärr hittar jag inga andra stämplar. Den är ju rejält anfrätt och känns som om den har några år på nacken. Hittade den som bonus i en auktionslåda för många år sedan, det dröjde flera år innan jag hittade stämpeln. Tyskland låter rimligt.