Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-februari-11 » Cigarrhållare?  

Författare Meddelande
SilverOlle
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 7 januari 2013 - 21.49:   

Hej,

Kan någon hjälpa mig med denna. Vad är det för något? Jag kan bara komma på att det skulle vara nån form av cigarrhållare, men jag vet inte riktigt. Märklig pryl, med handtag och en liten lucka som man kan öppna. Det är ganska svårt att tyda stämplarna. Men jag tror det står: "LL & Co" "kattfot" "krönt G eller C" "okänd stämpel"

Tacksam för svar!


Andy
Medlem
Användarnamn: Andy

Meddelande nummer: 77
Registrerat: 5-2012
Skickat måndag den 7 januari 2013 - 21.56:   

Det krönta G:et är Göteborgs stadsstämpel:-)
SilverOlle
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 7 januari 2013 - 22.03:   

Jo, jag har förstått det. LL & Co verkar vara någon firma med namnet: Lars Larson o Co i Göteborg. Antar att det är en datumstämpel sist, den är helt omöjlig att tyda, tyvärr.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2264
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 8 januari 2013 - 1.59:   

Det mesta har Silverolle själv svarat på, men det är det där med åldern. Lars Larson stämplade i Göteborg från 1844, men dog 1880. Firman drevs vidare under annan ledning till 1894 då den gick i konkurs.
Här har vi lite årtal att arbeta med. Man kan skönja en 6:a i årtalsbeteckningen, vilket begränsar tiden till 1879-1892 d.v.s. A6-O6. Det går inte att se på bilden om man kan utesluta några bokstäver med raka staplar eller runda former. Har man tur kan man på det sättet snäva in tiden ytterligare. Det är något som Silverolle själv kan göra med en bra lupp. Eftersom setet är sammansatt av flera delar är det inte omöjligt att det går att finna åtminstone en stämpel till och kanske där avläsa åldern. Titta noga!
Ett cigarrset i nyrokoko som detta, behövde en cigarrsnoppare i det halvrunda facket. I dosan med det refflade locket förvarades strykstickor, som när de revs mot refflorna, tändes. Askade gjorde man förmodligen i bägaren och lämnade man cigarren vilande i klykan ramlade den ned när glöden nådde klykan. Om man nu skulle glömma den.
SilverOlle
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 8 januari 2013 - 22.27:   

Tack för era svar. Jag har nu granskat hela detta föremål och kan inte hitta någon mer stämpel. Jag kan inte heller avgöra om det står något mellan A6-O6, som du tror Les. Men nu har jag ju ganska mycket information ändå för att kunna sälja den. Jag vill nämligen sälja och man kanske kan få några kronor extra nu när man vet lite om den. En fråga till. Vad kan man förvänta sig att få för den? Vet att det är en enormt svår fråga, men den väger 235g så bara silvervärdet är väl en tusenlapp i sig? Vad bör man sätta för reservationspris (lägsta försäljningspris) på den? Jag vill ju inte få bara 1000 kr om den kan säljas för 5000 kr.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2266
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 9 januari 2013 - 1.03:   

Det är ovanlig, men det är inte alltid det ovanliga som tilltalar publiken och användbarheten är begränsad. Det finns dock de som samlar på tobaksrelaterade föremål och där finns ett uppenbart intresse. Det gäller att nå den publiken. Nu är jag lika usel som de flesta andra att tala om värde och det lär inte hjälpa mycket att leta bland avslutade auktioner. Jag tror att man brukar sätta en bevakning på 75% av det man hoppas få. Hoppas du att få 2500 kr får du väl sätta ett reservationspris på 1800 kr. Får du ingen respons, får du väl försöka igen med lägre reservation. Når du bara rätt publik tror jag inte du behöver vara orolig.
Att vi vrider oss varje gång frågan om värde kommer upp, beror på att det finns för många parametrar, det blir inte så lite av lotteri. Usch ja!
Peter H
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 9 januari 2013 - 15.31:   

Kul grej! Men "hinken" tycker jag inte går i samma stil som det övriga. Är det möjligt att den är nyare och ditsatt senare?
SilverOlle
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 9 januari 2013 - 21.59:   

Än en gång tack för era svar. Les, jag tänker använda delar av dina beskrivningar när jag nu lägger ut auktionen. Jag hoppas att du inte har något emot det. Tänkte att jag skulle återkomma här med en länk till auktionen när den ligger ute.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2268
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 10 januari 2013 - 0.55:   

För all del, det mesta är säkert rätt :-O
SilverOlle
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 10 januari 2013 - 20.34:   

Nu har jag lagt ut denna cigarrhållare och ni är välkomna med era bud om någon har intresse. Den har redan gått upp till 1000 kr, så det verkar finnas ganska stort intresse. Roligt.. =)

http://www.tradera.com/
Tala är silver
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 11 januari 2013 - 6.04:   

Varför putsade du inte upp föremålet före auktionsupplägg? Det känns suspekt med "några fläckar" som det står i beskrivningen.
Realisten
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 29 januari 2013 - 17.06:   

Den nådde som väntat sitt skrotvärde men inte mer.