Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-januari-23 » Stämpel på gaffel  

Författare Meddelande
Åke
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 22 januari 2013 - 20.59:   

På gaffel, modell engelsk snäcka, sitter en stämpel som ser ut som en sköld indelad i fyra delar med olika djur i. Bl.a. liggande lejon, fågel, elefant och något mer.Se bild. Sen står det PD längs ner på skölden.
Någon som har en susning?
SStempel n
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 22 januari 2013 - 23.53:   

Jadå!
Stämpeln tillhör en engelsk firma, nämligen Thomas Hands - verksamma från c:a 1850 - och från 1861 benämnda Thomas Hands & Son.
Jag har ingen uppgift på hur länge de var verksamma.

Ofta brukar stämpeln finnas tillsammans med flera andra typiska engelska "nysilver"-stämplar - men jag har noterat den ensam också.
Eftersom firman kallas "the Colonial Works", har jag fått intrycket att man valde de här symbolerna med tanke på det engelska kolonialväldet.
Det bör vara:
Lejon = Afrika,
Känguru = Australien,
Örn = Amerika,
Elefant = Asien (Indien).

Det förekommer uppgifter om att firman i stället ska ha legat i Sheffield, men det torde vara fel. Adressen Suffolk Street återfinns nog i Birmingham.

Jag har aldrig sett stämpeln så här tydligt, och har därför inte noterat de nedre bokstäverna tidigare. Kanhända finns det en koppling till ett varumärke, som samma firma använde sig av: "Peruvian Silver".

Trots detta så handlar det inte alls om silver, utan om försilvrad metall, förstås.
SStempel n
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 23 januari 2013 - 0.16:   

Kan det möjligen stå "RD"? Det skulle då kunna vara den sedvanliga engelska förkortningen för "Registered" (= registrerat varumärke).
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2294
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 23 januari 2013 - 0.52:   

Så roligt att du är hemma och kan hjälpa till, SStempel n. Jag läste det som RD och din förklaring är ju briljant. Något kolonialt tänkte jag mig med tanke på elefanten, kanske Indien, men sedan tog "gräddsnipan" och "såssleven" över intresset.
Åke
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 23 januari 2013 - 7.18:   

Tack för utförlig information! Då vet jag vad det är för gaffel.
SStempel n
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 23 januari 2013 - 14.55:   

Som sagt, ibland gäller det bara att vara först ... ! :-O
Det är en rolig stämpel. När jag såg den första gången (även då utan andra stämplar intill) gissade jag på silver från någon (f.d.) engelsk koloni. Så bra var det tyvärr inte.
Om det står "RD" så får man väl anta att de låtit registrera själva stämpelutseendet. I vanliga fall brukar det ju handla om att registrera modell eller design, med antingen (de äldre) "diamond marks", eller (de senare) sifferserierna.