Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-februari-11 » Stämplar på gammal (dansk?) punschslev?  

Författare Meddelande
Bce
Medlem
Användarnamn: Bce

Meddelande nummer: 11
Registrerat: 1-2013
Skickat måndag den 28 januari 2013 - 10.48:   

Ännu ett litet huvudbry i form av en punschslev som gått i arv från min danska släkt. Den kan dock komma från Norge, dit det också finns anknytning. Sleven är förgylld på insidan, skaft i ebenholz med knopp i elfenben.
Totallängd: 450mm, längd skopa med fäste: 130mm, bredd skål: 120mm, längd skål: 60mm, djup skål: 30mm.
På skaftet ovanför delningen finns en stämpel i form av en kil. Vid fästet mot träskaftet finns samma kil samt tre otydliga namnstämplar. Eftersom ytan är rundad har inte stämplarna "tagit" i sin helhet. Sammantaget rör det sig nog ändå om samma stämpling med bokstäverna AK på alla tre. Ytterligare stämplar saknas men skopan är ägargraverad: J.N.W.
Jag har tyvärr ingen referens till tänkbart namn bakom gravyren.
Tacksam för tankar och idéer om denna gamla slev.
Tyvärr har jag svårt att få skärpa och ljus på stämplarna, beklagar.
/BCE

Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2325
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 28 januari 2013 - 12.50:   

Det finns för många AK och det snarlika AR att välja på i både Danmark och Norge. Kilen ger inga direkta vibbar. Ofta köptes närproducerade föremål. Bodde man i Haderslev i Danmark var det troligt att man köpt av en silversmed där. Vet du varifrån i Danmark och i Norge din släkt kom från, så kan det vara en pusselbit.
Några önskemål! Eftersom ett AK kan skilja sig från ett annat, är det viktigt med skarpa bilder, även av otydliga stämplar. Det ger inget att rada upp namnen på 4-5 tänkbara smeder som stämplat AK på olika ställen i Danmark och Norge. Fotografera genom lupp eller förstoringsglas och skär bort allt runt om det du vill visa.
Du är väldigt noggrann i din beskrivning, men det hjälper inte riktigt när det brister i de viktiga smådetaljerna.
Bce
Medlem
Användarnamn: Bce

Meddelande nummer: 13
Registrerat: 1-2013
Skickat måndag den 28 januari 2013 - 13.11:   

Tack för svar Les! Min danska släkt bodde i Köpenhamn resp. Århus. Den norska i Bergen. Min morfars styvmor kom från Bergen och hette Augusta Lange, gift med Heinrich Madsen i Köpenham. Avled 1912.
Ska försöka fotografera genom luppen, så får vi se hur det blir med skärpan.
Mvh/BCE
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 2468
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 28 januari 2013 - 13.50:   

gå udenfor og tag billeder i dagslys.
Slå blitz fra.
Hvis muligt skal du sætte kamera på et stativ eller fast underlag - tag billedet med auto udløser. Så du ikke rør ved kamera når det tager billede. Kamera har en 10 sekunders selvudløser.
Tag billede fra forskellige vinkler.
Sæt kamera på macro indstilling.
Tag store billeder med høj opløsning.
Beskær billedet så kun stempel er med. Dine stempel billeder indeholder 90% irrelevante omgivelser.
Bce
Medlem
Användarnamn: Bce

Meddelande nummer: 24
Registrerat: 1-2013
Skickat fredag den 1 februari 2013 - 13.20:   

Försöker igen med bättre(?) bilder i svart/vitt och efter Hoses anvisningar. Kameran och jag klarar tyvärr inget mer.. Hoppas ni ändå kan hjälpa mig. Är ganska säker på att signaturen "AK" finns på tre ställen jämte kilen, närmast nitarna. Det är inget "R" i stämpeln. Här kommer bilderna. Mvh/BCELes
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2343
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 7 februari 2013 - 1.15:   

Jag har funnit stämpeln AK i Kerteminde, Næstved, Ærøskøbing och Ringkøbing med lite skiftande verksamhetstid på mästarna. I Bergen fanns ingen passande AK.
Næstved är för tidig och det är troligen Ringkøbing också. Sleven bör nog dateras till åren runt 1850-talet. Då kunde Anders Kiær i Ærøskøbing kanske passa. Han var verksam 1853 och dog 1892. Bland hans bevarade arbeten finns antecknat matskedar och teskedar. Kanske gjorde han också slevar. Det blir mycket kanske, därför att slevens AK är fragmentarisk och förvrängd och går inte att exakt jämföra.
Ofta köpte man förr av någon nära belägen silversmed och då hade Ringkøbing varit närmare Århus än Ærøskøbing som ligger så långt ner i Danmark man kan komma idag.
Nu pekar de föremål BCE visar mot Danmark, men man kan inte helt utesluta att sleven kunde vara t.ex. nordtysk.
För att övergå till "kilarna", så kan den övre "kilen" vara en hoptryckt stämpel. En annan möjlighet är att det är ett tjörnslag för att hålla fast träskaftet medan man borrade genom för niten. Det kilformiga på den nedre bilden är en rest av mellanrummet mellan de två hoplödda tenarna.
Bce
Medlem
Användarnamn: Bce

Meddelande nummer: 49
Registrerat: 1-2013
Skickat torsdag den 7 februari 2013 - 10.15:   

Tack Les - jag har väntat med spänning på ditt svar! Jag tror att du är på helt rätt spår. Min morfars biologiske far, Friedrich Nicolai Böttger, (7.5.1838-24.12.1912) kom från Steinbergkirche i Nordtyskland (Flensburg-området) i dåvarande danska Schleswig. Jag har ett svagt minne av att min mor berättade att sleven hade varit "farfars" (hennes), vilket skulle betyda att din datering liksom placering stämmer mycket bra. Anders Kiaer i Ärösköbing fanns ju inte heller så långt bort från denna trakt, om än från "på andra sidan vattnet", så varför inte? Sleven kan ju mycket väl ha hamnat i någon butik runt Flensborg. Jag köper också ditt resonemang ang. körnslag och lödning utan förbehåll. Mycket tack för hjälpen!
Mvh/BCE