Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-februari-11 » Silverputs  

Författare Meddelande
Leo
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 2 februari 2013 - 16.54:   

I Nordstjernans senaste nummer av SamlarNytt (1:2013) Finns en stor artikel av Thomas Gütebier, Ta hand om ditt silver. TG refererar
bl a ett arbete av Nord, Anders G et al: Nysilver - Historik, Sammansättning, Vård. Meddelelser om Konservering 1:2012, Nordisk Konservatorförbund. Författarna fastslår: "Vi varnar även för den s.k. aluminiumkastrull-metoden, i vilken silverföremål rengörs genom värmning i en aluminiumkastrull fylld med en vattenlösning av koksalt."

Gäller detta även rent silver? Vilket putsmedel kan rekommenderas? Tyvärr finns inte rekommenderade Goddards long-term foaming silverpolish, på angiven hemsida www.konradw.se
Bce
Medlem
Användarnamn: Bce

Meddelande nummer: 27
Registrerat: 1-2013
Skickat lördag den 2 februari 2013 - 17.21:   

Jag använder JONELLE Anti Tarnish Silverfoam (från John Lewis plc) med mycket bra resultat. Köper då jag besöker London för ca. £1,50 för 200gr. Speciellt för bestick och ornerade silverföremål. Vet inte om det går att få tag på i Sverige. Lycka till med putsandet!/BCE
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2034
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 2 februari 2013 - 18.16:   

Det är inget fel på aluminiumkastrullmetoden. Det enda problemet är att om föremål har avsiktligt oxiderade (svarnade/sulfiderade) ytor, skall man inte använda den metoden. Det svarta försvinner nämligen i ett nafs ochdet är inte menigen.

Personen som skrivit artikeln vet inte vad han talar om. Det visa ordet användningen av ordet "salt" Det man skall använda är målarsoda eller natriumkarbonat som det kemiska namnet är.

När man använder natriumkarbonat vid putsningen är det den enda metoden som inte orsakar silverförlust för den kemiska processen som sker i "kastrullen" återför det "svarta (silversulfiden)" till silvret och det blir alltså ingen silverförlust.
Alla andra metoder slipar bort en viss del silvret. Det kan man lätt konstaera med att granska ett försilvrat mässingföremål som polerats upprepade gånger. Silverytan har slipats bort på utsatta ställen och mässingen lyser gul.

Men som sagt använd natriumkarbonat inte salt och akta "oxiderade" ytor. Det kan leda till katastrof.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2035
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 2 februari 2013 - 18.19:   

Kom inte att säga att "salt" är natriumklorid och nu talar vi om natriumkarbonat. Det är två olika saker.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2331
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 3 februari 2013 - 1.16:   

Det är alltid irriterande när någon påstår något utan att underbygga det med en förklaring.
Kanske har Qrts sagt det som "författarna" skulle ha förklarat och inte bara varnat för.
De skulle hellre varnat för alla de putsmedel, för all del väldigt effektiva, som innehåller det aktiva cancerframkallade ämnet tiokarbamid. Det var länge förbjudet i Sverige men får numera ingå och behöver inte ens deklareras på förpackningen om det ingår med mindre än 1 %. Det kunde de varna för! Andra putsmedel, mindre effektiva, innehåller formaldehyd som också är minst sagt hälsovådligt. Jag använder latexhandskar när jag putsar, men använder helst aluminium-sodametoden på antikt silver för så lite slitage som möjligt. Vill man läsa vad som skrivits om putsning av silver på Ap, och det är mycket, så kan man leta på "putsning", ämnet Silver, Guld & tenn under "Nyckelordssökning" till vänster under funktioner.