Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-februari-11 » Guldputs och stämpel? - Komplexa frågor  

Författare Meddelande
Bce
Medlem
Användarnamn: Bce

Meddelande nummer: 34
Registrerat: 1-2013
Skickat tisdag den 5 februari 2013 - 12.35:   

Har med intresse följt diskussonerna på tråden om Silverputs, även hänvisningar till tidigare trådar i ämnet. Mycket lärorikt och klargörande!
Hur bör man behandla/putsa/polera ett förgyllt silverförmål, t.ex. en emaljerad jubileumssked från Anton Michelsen, på bästa sätt? Är s.k. Silverfoam lämpligt att använda här också? Bör man/kan man använda Aluminium/soda-metoden för att rengöra ciseleringar eller filigran på förgyllda/emaljerade föremål eller skadas förgyllning/emalj?
Kan någon slutligen identifiera stämpeln "J omvänt J" på bilden? Kan det vara Jörgen Jensens? Mycket tacksam för svar!
Mvh/BCE

Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2037
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 5 februari 2013 - 13.28:   

Du kan gott använda foamet på dessa skedar men du skall inte anbringa det på de förgyllda ytorna. Emaljen kan du inte skada med foamen. Sodametoden kan också användas användas på nämnda föremål.

Stämpeln är från 1941 och guardeinstämpeln JS står för Johannes Siggaard 1932-1960. Mästaren får någon annan bekräfta, han är så "ny".
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2337
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 5 februari 2013 - 14.03:   

Jag började skriva ett svar på putsning, men det blev verkligen komplext, eftersom det bl.a. finns brukssilver, prydnadssilver, antikt silver och silver som är delvis förgyllt. De skall alla behandlas lite olika. Det får bli ett senare inlägg!
Grundprincipen är att putsa så lite som möjligt för att undvika slitage!
Det finns kolsvarta föremål i silver och de som börjat anta en gul nyans, samt allting där emellan. Det finns ciselerade föremål med avsiktlig svärtning och föremål av filigran samt komplicerade broscher, kanske med stenar. De får alla behandlas olika.
En del tål inte varmt vatten eller vatten överhuvudtaget och det utesluter blöta putsmedel. En del tål inte de kemikalier som finns i putsmedel och andra klarar inte mera putsning med slipande putsmedel.
Det betyder att de måste delas upp i grupper, många grupper, där varje grupp behandlas olika. Det gör det komplext och utesluter generella råd.

Vad gäller jubileumsskeden 1941 och Jørgen Jensen, så stämplade han inte silver så. Han kan naturligtvis ha valt den här signaturen just här, men jag tror att det är någon annan. Jag har letat, men inte direkt funnit någon som passar. Vi får hålla ögonen öppna. Jag är f.ö. inte riktigt klar över vilket jubileum besticken pekar på 1941?
en nordmann
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 5 februari 2013 - 14.14:   

Fra Wikipedia:
A. Michelsen var en dansk kgl. hof- og ordens-juvelerer, der nu er fusioneret med Georg Jensen.

Virksomheden var grundlagt i 1841 af Anton Michelsen (1809-1877).


Det tyder på at der er firmaets 100-årsjubileum det er snakk om (og da kan J.J. stempel være et "jubileumsstempel".
såhärärdet
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 5 februari 2013 - 15.06:   

Hos juvelararna finns särskila prepaderade mjuka putsdukar för silver att köpa.
Använder man dom när föremålen har fått den lite lätt gula tonen,
så är det enkelt att torka bort oxideringen, och man kommer ifrån blaskandet med vatten.
Går även att använda till förgyllt, med viss försiktighet.
Förgyllda föremål håller, beroende på hur dom förvaras, i allmänhet lite bättre mot oxidation.

Exempelvis silverbestick som man inte använder så ofta, kan man linda i silkepapper och därefter läggas i plastpåsar, sug ur luften med munnen så mycket det går, och sätt på en klämma.

OBS. använd inga gummisnoddar!!!

Använd aldrig några silverputsmedel på förgyllt !
Bce
Medlem
Användarnamn: Bce

Meddelande nummer: 35
Registrerat: 1-2013
Skickat tisdag den 5 februari 2013 - 16.03:   

Tack för svaren! Det finns tydligen mycket att ta hänsyn till vid putsningen, men jag lämnar det en stund.
Vad gäller stämplarna, så är det mycket riktigt inte något jubileum 1941. På bilderna ovan är det ett set från den 24 maj 1935 (det blå) avseende bröllopet mellan kronprins Frederik och pinsessan Ingrid av Sverige. De har tretornsmärke från 1941. Därtill guardeinstämpel JS och "M under krona". En likadan, separat sked, har tretornsmärke från 1945 samt guardein JS och "A.M. under krona", varför de sannolikt är tillverkade som efterbeställning.
Det andra setet avser 25-årsjubileet av Christian X regenttid (15 maj 1912-1937). Skeden är tretornsstämplad 1945, guardein JS samt "A.M under krona" medan gaffeln saknar tretornsstämpling. Den har i stället stämplarna: "A.MICHELSEN" samt "STERLING DENMARK" därtill "J omvänt J". Samtliga fem delar har just denna J-J stämpling.
Under perioden 1941-1945 har tydligen (minst) tre olika stämplar förekommit för Anton Michelsen. Under samma period har alltså stämpeln "J omvänt J" också förekommit. Jag har flera julbestick från A.M. under en lång följd av år både före, under och efter kriget, men ingen av dessa har motsvarande J-J stämpel, vilket ju kan vara litet konstigt. Eftersom ingen av seten är stämplade under resp. utgivningsår - kan J-J stämpeln ha något att göra med att det kan röra sig om just efterbeställningar?
Några tankar om detta? Mvh/BCE