Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-februari-11 » Silver o guld  

Författare Meddelande
Leda
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 7 februari 2013 - 17.21:   

Har anonymt följt inläggen här på A-p angående silver o guld under sista året.
Emellanåt en trevlig och läraktig läsning. Man märker ett stort kunnande hos deltagarna.
Särskilt i området stämplar och dess ursprung kan man inte annat än imponeras.

Det som däremot många gånger fattas i debatten är ett komplement,
i form av yrkeskunnigt folk som får komma till tals.
Tyvärr är det nog så att dessa guld o silversmeder finner det utan mening att kommentera inläggen,
då de på sista tiden börjat växa fram någon slags " slå sig för bröstet vad jag är bra" mentalitet,
där varje yrkeskunnigt utlåtande, sablas ner, felciteras och misstolkas.

Kunnandet om tillverkningen av guld o silverföremål,
fordrar mer än vad man kan tillgodogöra sig genom att teoretiskt, lära sig yrket.

Så, släpp fram, och lyssna på dom så verkligen kan, och har erfarenheten.
Astor
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 7 februari 2013 - 18.32:   

Kan det vara så att yrkesfolket gör som du, ser AP som en vanligtvis inspirerande och trevlig läsning? som sällan kräver svar från en skolad silversmed? Frågorna är ju oftast av en annan natur.
Då det handlar om teknikaliteter, smycken mm och ursprung av föremål i en inte för avlägsen tid så brukar "Janne" mfl kunna svara på det mesta.
Tror inte att de yrkeskunniga som skriver på AP känner sig nedsablade.
Vad menas?
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 7 februari 2013 - 19.10:   

Vad är det du vill åstadkomma och menar med ditt inlägg, Leda? Å ena sidan blir du väldigt imponerad av deltagarnas kunnande, å andra sidan sidan saknar du att yrkeskunnigt folk får komma till tals. Det går liksom inte ihop, ditt resonemang. Vad är det som hindrar att yrkesfolket kommer till tals? Forumet är ju öppet för alla som vill delta, allt ifrån amatörer till experter, och tyvärr också tramspellar. Vilka yrkeskunniga är det som har blivit trampade på tårna och inte har fått komma till tals? Och vilka är det som har stoppat dem? Vore intressant att få veta...
Midas
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 7 februari 2013 - 19.21:   

Leda
Är du guld / silversmed?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2346
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 7 februari 2013 - 22.59:   

Både signaturerna Janne och Henrik VIII är utbildade silversmeder och delar inte så sällan med sig av sina kunskaper på ett trevligt och försynt sätt. Naturligtvis är det ett positivt tillskott med ytterligare en yrkesman av facket.
De flesta här har ett genuint intresse av äldre silver och dess stämpling och försöker att så gott det går hjälpa dem som har frågor om ursprung och ålder på ärvda eller på annat sätt förvärvade föremål av ädelmetaller.
För att få lite större förståelse för hur silver bearbetas, har några kanske kostat på sig "någon kvällskurs på ABF", men utan att kalla sig "silversmed" för det. Teoretiskt kunnande kan inte jämföras med praktiskt mångårigt kunnande, men jag är säker på att några deltagare har mycket mer än teoretiskt kunnande.
Nu är det ingen tävling om vem som kan mest, utan var och en bidrar så gott hen kan. Blir det lite fel ibland, brukar det korrigeras på ett vänligt och förklarande sätt. Det är så ämnet "Silver, guld & tenn" fått sitt goda rykte.
Så vill vi att det skall förbli!
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 684
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 8 februari 2013 - 23.40:   

Många av oss som agerar här på AP har kanske inte en grundläggande kunskap om silversmidets teknik. Däremot, vågar jag påstå, har flera kända signaturer en gedigen kunskap om silver, dess stämpling, dess formspråk och dess ursprung. Oftast är det ju denna typ av frågor som vi ser. En guldsmed, idag, hur skicklig och duktig han/hon än må vara, behöver ju inte nödvändigtvis inneha dessa kunskaper.
Ibland kan man tycka att vissa svar andas en överlägsen attityd. Jag tror inte att detta är medvetet från svarandes sida, men jag förstår att vissa svar ibland kan uppfattas så. Låt mig ge några exempel på när det inte blir så bra.

1. XX frågar om någon känner till signaturen AH på en bägare. Vi svarar inte, eller ber personen förtydliga sig och gärna visa bilder på föremål och stämplar. Att svara på frågan är ungefär lika onödigt som att försöka identifiera en person med namnsignaturen AH, idag boende i Sverige. Det finns ungefär 135 000 personer som som uppfyller detta kriterier. Det blir således en mycket okvalificerad gissning.
2. XX uppvisar bilder på stämplar som är suddiga och därmed otydliga. Vi ber om bättre bilder och ger oftast förslag på hur man ska förbättra sina bilder. Vi föreslår även att man visar hela föremålet då detta kan ge mycket säkrare vägledning till ålder och/eller ursprung.
3. Ibland vill XX enbart ha bekräftelse på något som man redan bestämt. Har då personen inte rätt, kan det bli lite "hård" ordväxling.
4. XX är intressad av värdet. Det kan man inte uttala sig om genom en subjektiv beskrivning och en liten bild på AP. Här måste man ha föremålet i handen för att kunna bedöma.

Yrkeskunnigt folk är alltid välkomna att yttra sig på AP. Jag tror inte att de saknas i diskussionen pga av att tonen skulle vara "överlägsen" eller att "vissa slår sig på bröstet vad jag är bra", utan på att det oftast, inte är tekniska problem vi diskuterar, utan mer form, tid och stämpling, som är aktuellt.

Vi har haft vissa diskussioner, inte minst om "Old Sheffield Plate", och den teknik detta innebär, och jag hade gärna önskat att kunniga guldmeder hade lagt sig i dessa diskussioner, för att förklara teknik, etc.
Hear,Hear!
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 9 februari 2013 - 1.13:   

Kha - Så rätt, så rätt!