Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-februari-11 » Dansk mat/soppsked 1760 - Mästarstämpel?  

Författare Meddelande
Bce
Medlem
Användarnamn: Bce

Meddelande nummer: 55
Registrerat: 1-2013
Skickat fredag den 8 februari 2013 - 13.55:   

Rokoko(?)matsked i silver med ringa tallriksslitage. Längd: 212mm, Bredd: 45mm Längd skopa: 77mm, Djup: 13mm.
Ägargravyrer i två kransar jämte varandra inom blomstergirlander med krona överst samt årtal 1760 nederst (bröllopssked?):
1. "MJ" över "Bg"
2. "ZS" över "DK"
Mästarstämpel(?): "CN" över "fyra punkter" (tre + en) i "hjärta".
Vem står bakom denna signatur och varför finns det ingen guardein/silverstämpel? Ursprungsort vore också intressant att få veta. Tacksam för svar och övriga tankar om skeden. Mvh/BCE
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 2488
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 8 februari 2013 - 19.45:   

rottehalen hører ikke hjemme sammen med den form.
Jeg har checket danske stempler uden at finde match.

Mit bud er tyskland eller måske mere østrig. Jeg har en østrisk ske som har en tilsvarende violinform.
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 683
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 8 februari 2013 - 22.53:   

Jag motsätter mig Österrike. Stämplingen i Österrike/Ungern är genomgående konsekvent och innehåller inte enbart en mästartämpel, vilket det är som visas på bilden.
Rokokoformen i skedskaftet verkar lite "kantig" för att vara äkta rokoko och jag håller med Hose om att formen lutar åt just Österrike/Ungern under 1800-talets andra hälft. Bestick i denna "rokokoform" är tämligen vanliga i detta område och denna tid.
Men.....Stämpeln indikerar 1700-talets mitt och/eller andra hälft. Jag ser ingen anledning att betvivla att gravyren 1760 skulle vara äkta.
Att "råttsvansen" hänger med fram till 1760 behöver inte vara unikt. Inom allmogen, som historiskt är känd för sin konservatism inom formspråket, är det inte helt ovanligt att man kan hitta äldre formspråk eller detaljer som hör äldre tider till, men i olika områden i Europa finns denna "eftersläpning" generellt.
Min bedömning är att skeden är tillverkad i Tyskland/Polen omkring 1760. Intitialerna tyder på att ett bröllop ägt rum 1760. Kronan kan vara en dekoration, men troligare ett signum för att brudparet är adligt, vilket också signaturena antyder. Ett bondepar t.ex Mathias Jansen och Zarah Schmidt hade haft initialerna MJ och ZS. I detta fall rör det sig sannolikt om förnamn, patrikom och familjenamn, vilket enbart användes av adel eller borgarklass vid denna tid. En teori kan var att de nedere signaturerna anger ort, men detta bedömer jag som mindre sannolikt.
Gravyren på skedskaftet i övrigt är typisk rokoko och ser helt äkta ut.
Jag har inte hittat mästarstämpeln i den litteratur som jag har tillgänglig, men ser liknande från tiden omkring 1750-1780.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2350
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 8 februari 2013 - 23.21:   

Kha uttryckte väl vad jag kände och jag har inte heller funnit mästaren bakom namnstämpeln trots idogt letande. Man skall ha lite tur också!
Just frånvaron av andra stämpar gör det svårt att placera skeden. Europa är stort.
Kan den ha någon anknytning till din släkt i Schlesvig och ha införskaffats i de regionerna. Kanske ett halmstrå att gripa efter..........
Bce
Medlem
Användarnamn: Bce

Meddelande nummer: 57
Registrerat: 1-2013
Skickat lördag den 9 februari 2013 - 0.59:   

Tack för mycket intressant analys! Min spontana reaktion är contra Österrike, eftersom släkten inte (såvitt jag vet) har några grenar åt det hållet. Däremot, finns det ju klara kopplingar bakåt till nuvarande nordtyskland (Schleswig-regionen) varför det är ett mer troligt ursprung om inte Danmark längre är aktuellt? Även Norge (Bergen) finns i analerna, men det är troligen på "fel" sida i släktgrenarna. Jag vet att jag har hört talas om ursprunget för ca 50 år sedan, men jag har glömt detaljerna, tyvärr. Tror dock ändå, att det rör sig om "gamla" Danmark. Återstår modernt detektivarbete i denna gåta. Jag känner inte till någon adlig bakgrund i släkten, men det kan inte uteslutas, om än ej troligt.
Vad gäller skaftets övre del - violinen - visst finns den väl på gammalt danskt silver, eller har jag helt fel? Hoppas på fler analyser! Mvh/BCE
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 686
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 9 februari 2013 - 2.03:   

Som jag sa, kronan kan vara en dekoration, och behöver inte ha med adligt ursprung att göra.

Modellen är en kombination av två vanliga modeller på bestick under 1700-talets andra hälft.

1. Fiolmodell, som vi kallar den i Sverige, förekom från rokokon ca 1750 i hela Europa, men blev inte riktigt förekommande i Sverige förrän vid 1800-talets början. Modellen återkom under 1800-talets andra hälft i vissa delar av Euorpa, i inspiration, av nyrokokon som blev vanlig efter 1850.
2. Slät modell med mittås som blev vanlig redan vid 1700-talets början och sedan tillverkades under hela 1700-talet i hela Europa.

Råttsvansen är från början en förstärkning mellan skaft och blad, från 1600-talets slut, då den "moderna" skeden har sin tillkomst. Blad och sked tillverkades då separat i skilda delar och löddes därefter ihopa. "Svansen" förstärkte konstruktionen.
Tekniken, eller rättare sagt, tanken har hängt med fram till vår tid, och den vulv som finns mellan blad och skaft idag på en modern sked, är ett resultat av detta. Den fyller ju idag ingen praktiskt funktion, utan är mer en dekorativ sådan.

Den ursprungliga "råttsvansen" är alltid lång och spetsig. Den krymper därefter alltmer, då den förlorar sin betydelse i att hålla blad och skaft ihopa.
Bce
Medlem
Användarnamn: Bce

Meddelande nummer: 59
Registrerat: 1-2013
Skickat lördag den 9 februari 2013 - 9.25:   

Tack, Kha, för fortsättningen! Mycket lärorikt. Hoppas att någon finner mästarstämpeln i "silverbiblarna" så småningom. Det vore roligt. Mvh/BCE
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 2489
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 9 februari 2013 - 9.52:   

jeg er enig i at Østrig har mere komplet stempling.
Hjerte form passer med rococo.
Violinform er ikke som den danske violinform - men som en jeg har på en ske fra østrig - den har også adelskrone.
Ske kan være en gave senere. Et adelspar i rococo med de initialer - senere givet til en tjener eller tjeneste pige.

Nordtyskland er mulig for stempel er dansk tradition, men herimod taler forkert violin form.
svært at sige.
Bce
Medlem
Användarnamn: Bce

Meddelande nummer: 60
Registrerat: 1-2013
Skickat lördag den 9 februari 2013 - 11.13:   

Tak, Hose - mysteriet voxer! Er det muligt at efterforske adelsfamilier fra den tid i Östrig, eller er det et alt for stort urealistiskt arbejde? Mvh/BCE
Bce
Medlem
Användarnamn: Bce

Meddelande nummer: 65
Registrerat: 1-2013
Skickat lördag den 9 februari 2013 - 15.32:   

Min morfars biologska far var född i Flensburg 1838. Han själv (morfar) kom från Angeln, som är en halvö i Kreis Schleswig-Flensburg. Tillhörde då Danmark. I landskapet Angeln ligger flera små byar, bl.a. Sörup, som är ett pastorat. Inom detta pastorat finns ytterligare ett antal mindre byar, såsom "Barg" (på danska Bjerg).
Kan det tänkas att gravyren i den vänstra kransen på skeden, anger hemort för signaturen "MJ" i form av förkortningen "Bg"?
Kan "Bjerg" i så fall bli "Bg", eller cyklar jag nu vilt omkring i den forndanska geografin??
Synpunkter på detta resonemang mottas med glädje! mvh/BCE
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 689
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 9 februari 2013 - 21.25:   

Jag är lite tveksam. Har sett en del silver från Södra Jylland och Norra Tyskland. Det vanligaste, om det nu finns en gravyr, är att hela orten är utskriven. Hade du kunnat härleda signaturerna på skeden till dina anfäder, så kunde vi börja "snacka". Förutom intressead silversamlare så är jag även släktforskare och har tillgång till danska register.
Adelskronan ställer också till det.De två ovalerna med signaturer, "skriker ut" att det är frågan om en vigsel mellan MJ och ZS. Om sedan återstående bokstäver ska vara familjenamn eller ort är fortfarande outrett. Min bedömning är att vi rör oss i dessa områden. Jag har kollat lite på mitt danska silver och jag har att par föremål, med fiolskaft, stämplade i Danmark, men inte exakt likadana. Österrike är uteslutet och vi kan glömma detta spår.