Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-mars-11 » "Silverkanna"  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2013-mars-1Kha1-3-13  16:33 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
mvhbwh
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 16.43:   

Detta är vad en handlare betalar för kontrollerat silver - 83,0%
Kattfoten 830
4.49 kr/gram - Minimipris!
Dock kan ju denna vara i t.ex. Britanniametall som ofta försågs med "Efterhärmande" stämplar,
dessutom, även om så vore kan den nog med tiden, när kineserna blir mera aktiva i Europa, bli värd en slant mht. arbetet! :-)
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 694
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 16.46:   

Nu, säger ni förstås att Ribbhagen, om någon, borde veta. Då jag såg Ribbhagens bedömning i TV, så sa jag att det troligen var fel, då jag kände igen stämplingen. Min fru, som inte kan skilja aluminiumfolie från silver, påpekade att nu fick jag ju ge mig. Ribbhagen hade ju sagt....
För många år sedan hade jag en soppslev som jag fick kontrollerad av Ribbhagen på Helsingborgsmässan med tanke att ev. sälja den. Jag var säker på att det var en silverslev, men kunde på den tiden inte identifiera stämplingen. Jag fick reda på att stämplingen inte fanns med i hans böcker och att det därmed troligen var franskt "nysilver". Idag vet jag att sleven är tillverkad i New York i Coin silver av guldsmeden Albert Coles.
Jag hade gärna köpt kannan för 500 kronor!
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 695
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 17.17:   

Här kommer en jämförelse.
Översta bilden är från kannan på TV. Andra bilden är från http://www.925-1000.com/index.html

SStempel n
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 17.29:   

Aha! Du lyckades kopiera TV-bilden!
Vad bra, då är det bara att konstatera att mitt minne av stämplarna var helt rätt - fast jag kom ju inte att se "CC".
Det måste vara denne "CC"-tillverkare - vem det nu än kan vara.
Man kan ju inte förutsätta att dessa pseudostämplar alltid sitter exakt i en ordning som någon har lyckats påvisa vid ett enda tillfälle.
Raden stämde annars exakt med "Cutshing", som även visas i länken.
Att det inte är engelska silverstämplar är lätt att se - lika lätt att hitta åtskilliga liknande kinesiska ...
SStempel n
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 17.35:   

:-O Kha!
Albert Coles stämplar har, såvitt jag vet, inga som helst likheter med FRANSKA NYSILVER-stämplar. Möjligen kan man blanda ihop Coles´ romb-stämpel med en fransk tillverkarstämpel för SILVER.
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 696
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 17.51:   

Dessa "pseudostämplar" är ordinarie stämplar för silver, men ska naturligtvis påminna/förleda köparen att det är engelsk silver., utanDessa stämplar bedöms stämplade för export till England. Jämför gärna med indiska stämplar under engelsk kolonialtid. De ser också ut som "pseudostämplar".
http://www.925-1000.com/AngloIndian_01.html
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 697
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 18.10:   

Ja, SStämpel n, så är det, vilket bevisar att "auktoriteten" Ribbhagen inte har bättre koll på stämpling än vad vi här på AP har. Coles stämpling kan i bästa fall förväxlas med franska mästarstämplar då de är romboida, men det va inte detta vi skulle diskutera, utan kinesisk stämpling under 1800-talet, vilket är mycket svårare.
SStempel n
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 20.11:   

Ja, du har förstås rätt i att man kanske inte ska kalla dessa kinesiska stämplar för pseudostämplar. Engelska pseudostämplar, kanske ...?
Men det är ju de stämplar som den gången var de "normala" i Kina - liksom de liknande i Indien, Canada, Australien, o.s.v.
Jag har ett antal exempel på dylika.
Senare brukade man i Kina ofta ha stämplar med kinesiska tecken och/eller västerländska bokstäver, kombinerade med talet "90" (= 900/1000 silver).
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 237
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 20.21:   

Största vaksamhet anbefalles vad avser personförföljelse i Ap. Det är nog inte Ribbhagen det är något avgörande fel på utan programmets snuttifiering och ytlighet. Inte desto mindre är Ribbhagen en följsam aktör i denna nedförslutning. Programmet visar sig, på sin sluttande bana, underskrida sitt eget bottenrekord i varje påföljande sändning vad avser ädelmetaller. Med någon magnetisk dragning till att betrakta undergången är Volcano en av de som med hatkärlek följer med i nedstigningen till underjorden, likt Orfeus, och kastas då mellan förtvivlan och olycka. Stundtals ändå förnöjsamhet när föremålen får tala för sig själva.

Om vi stannar till lite vid Ribbhagen, vaksamheten vägleder oss till kritik, inget värre, så utmärker han sig flera gånger med klart ofullständiga besked. Inga detaljer eller insiktsfulla fördjupningar, stundals inte heller uppgift om silversmeden även om stämplarna ger besked. Vid åtminstone ett tidigare tillfälle har han cyklat helt fel, identifierade en rysk saltstol till St Petersburg, och utan angivande av silversmed och period. Problemet är att det gjordes inga saltstolar i St P, i konsthistorien finns ett och bara ett, enda undantag, medan det smiddes 1000-tals i Moskvaräjongen. Saltstolen var med stor sannoliket gjord av Ivan Manilov från Kostroma, genombrytningen av ryggen och motiven talar starkt för detta, men möjligen också någon annan i räjongen. Vi kan inte veta, för vi blev lämnade i sticket. Skulle det vara St Petersburg, då är det en ren sensation, och då hade det naturligtvis varit upplysande att få en förklaring till detta, fä reda på silversmeden etc. men det fick vi inte. Man får inte veta mycket genom Antikrundan, men man kan dessvärre bli desinformerad.

Ap får inte förfalla till ett gnällindex som närmar sig 100 %, särskilt inte när det rör sig om antikviteter som är fullständigt tidlösa och okänsliga varje umbärlig samtidsdiskussion som inte tar viktiga föremål på allvar. Kanske bör allmändiskussionen om Antikprat hänföras just till ämnet Allmänt. Inte desto mindre är det väl kanske just detta ämne, Guld, silver och tenn, som är Probierstein, om lustigheten accepteras, för en granskning av kvalitetsäkringen på Antikrundan.
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 699
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 20.50:   

Jag gnäller inte ang. Ribbhagens ev. person. jag konstaterar att han är en etablerad auktoritet inom försäljning av silver, men konstaterar att han därför inte är ofelbar och/eller att han har kunskap om allt silver som är tillverkad i världen och den silverstämpling som där kan tillhöra. Jag kan även ana att Volcano i sitt emininta flöde av ora, tycker detsamma.
Jag håller i övrigt med om programmets snuttifiering och ytlighet bland blir pinsamt, men måste också kontatera att programet inte sänds för oss "nördar" som vill ha fördjupning i ämnet.
Det är i grunden ett underhållningsprogram!
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 238
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 21.11:   

Det är inte Kha som gnäller. Det är en självreflektion som Volcano riktar introvert. Han är är en känslig person, som bekymrar sig över programmets okänslighet inför ibland, men inte oftast, viktiga och intressanta föremål. De får aldrig tala till punkt. De pladdras bort, med en svagsint uppfattning om att underhållning inte går att förena med rimliga krav på saklighet.
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 700
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 21.16:   

Jag håller med dig!