Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-april-6 » Försilvring av bestick före EP  

Författare Meddelande
Sarah
Medlem
Användarnamn: Sarah

Meddelande nummer: 19
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 16 mars 2013 - 21.55:   

Vilken teknik använde man eller vilken var vanligast innan man började med elektrolytiskt försilvring? Argent haché?

sked
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2422
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 16 mars 2013 - 22.11:   

I Sverige var det vanligast med argent haché. Jag vet knappt om det tillverkades föremål enligt den engelska metoden OSP i Sverige.
Silverskiktets hållbarhet på föremål av argent haché var dålig, eftersom det var förhållandevis tunt och har under åren genomputsats så att den underliggande mässingen syns. Många föremål av elektriskt försilvrad mässing påstås vara argent haché och det kan vara svårt att se skillnad. Föremålen skulle märkas speciellt och då är det lättare att känna igen dem.
Sarah
Medlem
Användarnamn: Sarah

Meddelande nummer: 20
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 16 mars 2013 - 22.17:   

Tack för svar. Föremålet ovan är en sked i fiolmodell så EP känns i alla fall inte aktuellt.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2423
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 16 mars 2013 - 22.31:   

Det är svårt att skilja på koppar och mässing från en bild på datorskärmen. Vilken basmetall skulle du säga att det är?
Vi har skrivit ganska mycket om argent haché i Antikprat, det finner du under Nyckelordssökning till vänster under Funktioner.
Ett smakprov finner du här!
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 705
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 16 mars 2013 - 22.54:   

Jag förutsätter att du frågar om försilvrade bestick.
Vanligast var annars trä, ben, horn mässing, järn eller koppar. Tenn förekom, men mer sällsynt då detta material oftast är för mjukt.
Däremot förtennades kopparföremålen och ibland även mässingsföremålen.

Till "försilvrade" bestick!
Vi har i princip tre metoder att välja mellan.
1. Försilvrat järn. Man applicerade en tunn tennlegering på järnet och sedan kunde man få tunn silverfolie att fästa på detta. Tekniken användes oftast på enklare föremål som knappar. stigbyglar, men även på bestick. Tekniken blev ganska vanlig i slutet på 1700-talet. I England kallade man tekniken "Close plate". Tekniken försvann succesivt i och med att elektroplätering blev vanlig 1830-40-tal.
2. Argent Haché. Teknik där man "ruggar" en mässingsyta, lägger på tunna lager av silverfolie i flera omgångar. Användes mest till ljusstakar och lite större föremål, men även på bestick. En tidsödande metod som krävde stor hantverksskicklighet. Bestick är gjorda i denna teknik, men är sällsynta.
3. Old Sheffield Plate. En metod som uppfanns av den engelske guldsmeden Thomas Boulsover i mitten på 1700-talet och innebär att man under hetta och tryck valsar samman en tunn silverplåt med en tjockare kopparplåt. Materialet kunde därefter användas att smida eller trycka föremål enligt samma teknik som man tillverkade föremål i solitt silver. I början förtennades "kopparsidan". Snart kom man på att två tunna silverplåtar kunde förenas med en kärna av kopparplåt. Bestick gjordes i denna teknik men är sällsynta.

Sannolikt har föremål, i dessa tre tekniker, tillverkats i större antal än vad vi idag kan ana. Silver har en beständighet i värde, dessutom har silvret den fördelen att trots slitage så behåller föremålen sin lyster.
Ovan nämnda tre tekniker har den nackdelen att föremålen slits på, ett för användaren, inte positivt sätt, genom att undermetallen kommer i dagen och därmed blev mindre intressanta att spara.

Det du visar på bilden ser närmast ut som försilvrad mässing. D.v.s Argent Hache. SHS kan mycket väl vara en tillverkare av din sked???, men lika gärna den som ägt skeden. Stjärnan är ganska vanlig som attribut på just skedar.

Som vanligt måste jag påpeka att ev. stämplar är inte tillräckligt för att man ska kunna ge goda svar.
Hela föremålet ger en bättre bild av stil, tillverkning och därmed tid. Det ger oss övriga också en bättre helhetsbild som vi kan lagra i våra hjärnor, arkiv eller datorer, för att framöver kunna dela med oss av den kunskap och erfarenhet vi har.
Du ska veta att många av hos har bra referensarkiv och samlingar som vi kan jämföra med och därmed ge dig och andra bra svar på era frågor.
Kha
Medlem
Användarnamn: Kha

Meddelande nummer: 706
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 16 mars 2013 - 23.41:   

Just fiolskedar, oftast lite kortare än vanliga skedar i silver, ser man ganska ofta. De är alltid i mässing, ibland försilvrade, ibland inte.
Fiolskeden är ett barn av rokokon och ses i Europa från 1700-talets mitt. Svenska skedar i denna modell hittas även under 1700-talets andra hälft, men blir konstigt nog vanliga i Sverige under 1800-talets två första årtionden och då med allmogen som kunder. Detta kan man se på de ägarinskriptoner som finns på dem. Dessa skedar i silver är alltid omkring 19-22 cm långa.
Skedarna i mässing är ett par cm kortare. Varför vet jag inte. Stämpeln, om sådan finns, är nästan alltid en stjärna eller likande, som just din sked har.

Min bedömning har varit att dessa skedar tillverkades en i stora mängder under 1800-talet, såldes på marknader och att dess främsta kundkrets var mindre bemedlade personer som inte hade råd att köpa riktiga silver skedar.
Jag är dock mycket osäker. Varför är skedarna mindre än vanliga matskedar i silver? Varför finns nästan alltid stjärnor med i stämplingen?
Här finns kanske ett forskningsområde?
Sarah
Medlem
Användarnamn: Sarah

Meddelande nummer: 21
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 21 mars 2013 - 16.20:   

Tack för all input. Skedarna, 10st är 18,5cm och underliggande metall är mässing. Alla skedar bär samma stämpel och det känns som det är en tillverkarstämpel och inte en ägarstämpel.

b

a
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2432
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 21 mars 2013 - 22.30:   

Jag har inte mycket att tillägga utom att stämpeln förmodligen slagits bokstav för bokstav vilket ger ett intryck av "knalle" och gör försäljning på marknader ganska troligt. Det gör inte bokstavskombinationen mindre intressant ihop med "solen". Men, det är inte säkert att bokstäverna är ursprungliga, det kan faktisk vara en ägare som slagit sina initialer.