Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-april-6 » Laga tenn  

Författare Meddelande
Leo
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 4 april 2013 - 19.35:   

Ett handtag på en tennbricka har gått av. Limma, med vad, eller vad göra?
tennis
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 4 april 2013 - 20.40:   

Sätt in en bild på brickan, för lättare bedömning.
Janne
Medlem
Användarnamn: Janne

Meddelande nummer: 645
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 4 april 2013 - 21.38:   

tennlödning, har du inte lött tenn tidigare skulle jag rekommendera att du lämmnar in det till en guldsmed, risken med just tennlödning om man är ovan är att man kanske värmer för mycket med resultatet att delar av föremålet smälter. Troligen är handtaget gjutet och kräver lite mer värme än brickan som troligen är utfört av tennplåt. Själv använder jag gasol som värmekälla.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2484
Registrerat: 9-2009
Skickat torsdag den 4 april 2013 - 22.55:   

Limma kan man bara göra om ytorna mellan detaljerna är förhållandevis stora. Är det en bricka som bara är en prydnad och där handtaget bara skall sitta kvar, kan du överväga limning. Skall brickan användas är det inte så kul om handtaget släpper när brickan är full med glas. Då skulle jag rekommendera lödning. För att lodet skall flyta och binda ihop ytorna, utan att handtag och bricka smälter, skall du använda ett lod med lägre smältpunkt är tennet i brickan. Det är också möjligt att du får använda kylpasta för att inte värma onödigt mycket på omkringliggande partier. Ett problem kan vara att du inte säkert vet vad tennet i brickan är legerat med och alltså inte vet den rätta smältpunkten. Jag tror att det skulle löna sig för dig att lämna det till någon med garanterad vana att laga föremål av tenn. Det är inte säkert att det är just en guldsmed.
Råden är allmäna, du har ju inte visat hur brottet ser ut!
Leo
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 4 april 2013 - 23.44:   

Tack Les och ni andra för goda råd! Det handlar om en kakelbricka signerad av den duktiga Jobs, två gånger ca 15 cm och således rätt tung. Det lossnade handtaget är 9 cm brett , 19 mm djupt och den tänkbara limytan 2 mm. Hoppas på fortsatta goda råd!
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2487
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 5 april 2013 - 13.37:   

Glöm limning! Det är ofta så vid lagningar att man måste väga fördelar mot nackdelar. Det gamla läkarskämtet "Operationen lyckades, men patienten dog" kan ofta appliceras på föremål som skall lagas. Varför har handtaget lossnat? Kanske var det felberäknat för den tunga brickan. Ett tennlagat handtag kommer inte att hålla bättre än det gamla handtaget.
Utan bilder blir det inte fler goda råd, men det sista rådet är att du visar brickan för en guld/silver/tennsmed och får denne att förklara hur hen skulle gå tillväga och naturligtvis vad det kommer att kosta. Verkar förklaringen att det går att laga trolig, hör då gärna med flera och bedöm prisbilden. En del saker är inte avsedda att lagas!