Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-maj-21 » Stämpelfråga  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2013-april-6ring6-4-13  17:47 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2491
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 6 april 2013 - 20.17:   

Det kan finnas en anledning att stadsstämpeln saknas. TS och 750 har slagits av tillverkaren som inte befinner sig i Finland. Importören har låtit ringen bli kontrollerad och fått kontrollstämpeln samt årtalsstämpeln och möjligen också CCM-stämpeln. Det kunde förklara varför stämplarna ser annorlunda ut.
Jag vet inte om importören måste slå sin stämpel eller det räcker med CCM-stämpeln, men det vet nog Qrts.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2123
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 7 april 2013 - 12.31:   

Efter smärre undersökningar konstateras följande: Troligen är producenten (TS) Korukka Oy i Heinola i Finland som exporterat till Sverige (eller annat land. Företaget exsisterar än i dag.

CCM-reglerna säger ju att vid användningen av CCM-stämpeln måste kontroll- mästar- och haltstämpel slås i exportlandet. Då behöver inte importören slå sina stämplar utan han kan lita på CCM-stämpeln. Det skulle förklara saken samt avsaknaden av stadsstämpeln.

Jag här inte helt säker på att det skulle vara Korukka Oy, men jag har inga bättre förslag att komma med.
ring
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 7 april 2013 - 13.11:   

Intressant.
Jag förstår att stämpelfrågor kan vara krångliga.
Tack för er kunniga hjälp!
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2495
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 7 april 2013 - 21.13:   

Det är så krångligt att jag inte kunde finna Korukka Oy i Heionola, eller annorstädes. Kan det vara så att firman inte registrerat sin namnstämpel och därav det taffliga utseendet?
Om de existerar, borde de finnas i det finska namnstämpelregistret.
Det kan ju i så fall vara som Qrts säger, en exportör. På något vis blir det kaka på kaka med den finska kontrollstämpeln och CCM-stämpeln. Om ringen skulle exporteras var det onödigt, också med årtalsstämpeln. Min importteori är ju inte mycket bättre.........
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2126
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 8 april 2013 - 8.23:   

Det är lite krångligt av flere orsaker. Om vi tar det på nytt:

För att CCM-stämpeln skall kunna slås, måste föremålet innan ha kontroll-, mästar- och haltstämpel. Om föremålet exporteras behöver inte importören stämpla sina stämplar utan CCM-stämpeln duger. Detta passar precis på den visade stämpelraden. Korukka Oy i Finland har exporterat föremålet till Sverige var importören inte har "importstämplat".

Det är uteslutet att Korukka Oy i Finland skulle ha importerat föremålet någonstansifrån och slagit sina stämplar som importstämplar. Då borde där ju ha funnits exportörens stämplar annars kunde CCM-stämpeln inte ha slagits i exportlandet.

Summa summarum: Export från Finland, import i Sverige. Nå, naturligvis återstår alternativet att någon köpt föremålet i Finland och själv fört över det till Sverige, men det ändrar inte saken ett dugg.

Varför Les inte fann Korukka oy i registren har en simpel förklaring; stämpelsidorna leimat.fi täcker för ögonblicket de finska producenterna/mästarna bara till 1960, inte längre. Korukka Oy är grundat 1975 och exsisterar än idag. Företaget borde finnas i TUKES's register. Jag har dock upprepade gånger påpekat att TUKES's sidor är både opålitliga och ofullständiga, här är igen ett gott bevis på saken.

Vad jag förstått måste man registrera sig i finska stämpelregistret om man ämnar stämpla värdemetaller.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2499
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 8 april 2013 - 13.06:   

Jag förstår fullständigt Qrts resonemang.
Förfarandet framstår som kristallklart!
Jag undrar om det är ett EU-direktiv som gäller andra länders stämpling också, och om de följer det? Man skall kanske hålla ögonen öppna!
Jag vet också att man inte kan lita på Tukes namnregister och naturligtvis letade jag inte i Leimats namnregister eftersom vi talar om 1981. Vad jag inte förstår är hur Qrts fann Korukka Oy. Du skrev i ditt första inlägg "Ringen är gjord 1981 men var i Finland vet jag inte för stadsstämpeln saknas."
Om man har ett annat föremål med den stämpeln som man vet kommer från Korukka Oy är saken klar. Har du det? Annars, hur fann du Korukka Oy?
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2127
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 8 april 2013 - 14.55:   

Jag skrev att ringen är gjord i Finland för jag såg det direkt från stämplelraden. Men den saknade ortstämpeln. Som du vet har jag mina fingar med i många spel, lite i bl.a. leimat.fi. Dessutom har jag andra kontakter och register att ty mig till. I ett av dessa register fann jag Korukka Oy och då naturligtvis även orten dvs Heinola. Det är en stad i mellersta Finland.

Nej, jag har inget föremål från Korukka, men jag sade ju att jag inte var 100% säker, men Korukka är det troligaste för andra alternativ var det ont om.

Allt finns inte alltid nedskriver och man måste ty sig till andra källor. Det gör du ju själv bästa Les, så gör jag också :-O :-O :-O
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2500
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 8 april 2013 - 16.31:   

Ja, troligt är nästan sant. Jag är helt nöjd med din förklaring. Jag var rädd att jag missat något uppenbart, men så var det som väl var inte.
Då får vi väl anse att Rings ring är ordentligt utredd från början till slut :-)