Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-maj-21 » Geléknive eller vad?  

Författare Meddelande
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2133
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 21 april 2013 - 10.16:   

Köpte denna grej på en antikmässa igår. Den ser ut som andra halvan av ett aladåb-/gelébestick, men kniven är sas felvänd. Vad är detta? Grejen är 24 cm lång

vadvad
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 2
Registrerat: 4-2013
Skickat måndag den 6 maj 2013 - 12.32:   

Eftersom du inte har fått någon reaktion på din fråga, så kan jag väl försöka bidra med vad jag tror ...

Till att börja med; är du säker på att detta är originalskicket? Eftersom det ser ut att vara en "trasig/taggig" innerkant, så kan man ju undra om någon har "tillverkat" en "aspic server" av något som varit betydligt rundare? F.d. äggspade?
Alla verkliga sådana bestick jag har sett har varit jämna i kanterna.
Varför man gjort den "vänsterhänt" kan man verkligen undra. Kanske använde man den ihop med ett annat verktyg, och att det för den personen kändes naturligast just så? Ingen aning!

Det ser ut att vara en typiskt finsk modell på skaftet. Är den också stämplad så?
Finns det sådana finsktillverkade "aspic servers" (gelébestick)?
OK, det finns en del europeiska - t.ex. franska eller tyska - men i huvudsak uppfattar jag det här som vanligast förekommande i den anglosaxiska världen, framförallt i U.S.A.
Något nordiskt tillverkat föremål med detta utseende kommer jag inte på att jag har sett.

Jag skriver "aspic server", och låter bli att översätta det. Något ursprungligen använt svenskt ord finns väl knappast, eftersom föremålen inte tycks finnas i någon svensk tillverkningskatalog.

Man kan, som vanligt, använda bestick till vad man vill, och man kan kalla dem för det man tycker passar, eller har blivit ett vedertaget begrepp.
Men ... utgångspunkten borde vara vad respektive tillverkare ursprungligen kallat föremålet för.

Här får vi ett problem. Det tycks nämligen råda en hel del skilda uppfattningar om benämningen. Jag undrar om det finns något annat bestick som så frekvent beskrivs så olika?

Att det existerar något som kallas "aspic server" i U.S.A. är helt klart. Ofta visar man just den här (böjda) modellen.
Det talas också om "aspic spoon", som ett separat föremål = i regel en platt "spade" (som nog så ofta liknar andra varianter av serveringsspadar eller t.o.m. smulskrapor). Denna "aspic spoon" kallas, förvillande nog, också för "aspic server".
Egentligen en bra beskrivning, i linje med andra varianter av "servers", men ...
Man ser betydligt flera "spadar" än "böjar" som benämns "aspic server".

Det är egentligen bara då man talar om "aspic serving set", som man kan vara någorlunda säker. Det ska bestå av båda föremålstyperna; det böjda (som Qrts´), och det platta/rundare.

Somliga säger i stället "aspic knife" respektive "aspic server", vilket kanske stämmer bättre med utseendet.
Självklart får man utgå från att föremålen idag åsätts namn, som kan vara både korrekta och tagna ur luften.

Mycket ofta kallas exakt samma föremål för "ice cream server" (båda typerna, var för sig), eller "ice cream serving set" (när båda delarna är "i par").
Förutom att det finns glasserveringsbestick av helt annat utseende ...

Det är klart att glass, som har en liknande, smältande konsistens som jelly/gelé (aspic), med fördel kan serveras med dessa bestick. Särskilt när det gäller större glassdesserter, t.ex. fyllda "glassbomber". Å andra sidan kan man servera alltsammans med en mer eller mindre vanlig sked ...

Så ... skulle min vokabulär få råda så kallar jag det som Qrts´ bestick försöker se ut som, för en gelé-/aladåb-skärare. Detta för att skilja det från en gelé/aladåb-spade.
Båda tillsammans, precis som Qrts´ säger = ett gelé-/aladåb-bestick.
... och sedan kanske jag öser upp vanlig glass med en ostronspade - och äter den med en stor senapsspade ...
-----------

Ja, det är samma gamla SStempeln / SStempel n - som av olika skäl först nu kunnat registrera sig. "Meddelande nummer 2" får väl i stället läsas som nummer 2002, eller något sådant.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2141
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 6 maj 2013 - 17.18:   

Utmärkt SStempeln, tack för det. Det var trevligt att någon svarade mig. I allmänhet brukar jag oftast svara och mera sällan fråga, men när jag frågar så är det ofta tunnsått med svar...tyvärr.

Men tillbaka till saken. Jo det är i originalskick, inga repareringar kan skönjas. Och jo, modellen är typiskt finsk och härstammar från 1920-30-talet. Den heter "Matta" på svenska helt enkelt "Matt" ytan är nämligen "matt". Högra sidan är inte sönder utan ser i närbild ut såhär:

Matt1

Och jodå det finns stämplar, se här:

Matt 2

Jag fick faktiskt på ett annat forum ett svar på min undran. Det var inget dåligt svar, läs och häpna. Den andra bilden visar det som SStempeln talar om mao aspic servers, så ser de ut.

http://www.925-1000.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=32751
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 6
Registrerat: 4-2013
Skickat måndag den 6 maj 2013 - 17.50:   

Jaså, det var bilden som lurades! Jag tyckte det såg trasigt ut.
Men om, som du nu förtydligar, den "skärande" sidan är utåt, då är det ju inte längre någon rimlig "aspic server", och inget för glass. Inte något "vänsterhänt" heller.
Och, förstås, fortfarande inget typiskt nordiskt redskap.

Jag vet inte i vilken utsträckning man åt gravlax i Karelen på den tiden, men användningsområdet låter tänkbart. Jag har aldrig hört talas om speciella gravlaxserverare, men känner omedelbart ett stort behov av att skaffa en!
Det hade varit intressant att se Parkkinens försäljningskatalog!

Att just en sydafrikan skulle tänka på gravlax - om än ordet är ett av de svenska ord som exporterats runt jordklotet!

I varje fall ett ytterst intressant silverobjekt, utifrån alla betraktelsehåll. Priset är oväsentligt i dylika fall. Gratulerar!
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2142
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 6 maj 2013 - 19.42:   

Ja det är det och en av orsakerna till att jag köpte det. Andra orsaken var ursprunget, tredje det diffusa användningsområdet. Aldrig har jag sett en likadan varken i verkligheten eller i litteraturen.
Jag försöker alltid lägga embargo på silverföremål från det förlorade Karelen dvs. Viborg, Sordavala, Nykyrka och Kexholm, speciellt underliga sådana, som nu denna.
Lite lurig vag jag vid förhandlingen. Jag hävdade nämligen att "andra delen fattas..." så inte kan man betala så mycket för den!". Vi kom överens om 60€, det var billigt!

Parkkinen försäljningskatalog exsisterar knappast. Han var lite underlig. Han gjorde sina stämplar själv, ganska grova donigar. Se nu på stadsstämpeln, Den skall föreställa en spatserande fågel.

Sydafrikanen kan väl vara en utvandrad svensk, eller hur?
Sstempeln
Medlem
Användarnamn: Sstempeln

Meddelande nummer: 22
Registrerat: 4-2013
Skickat fredag den 17 maj 2013 - 14.05:   

Qrts!
Du behöver nog en sådan här gravlaxgaffel också:
http://www.hopeajaloste.fi/product.asp?sua=2&lang=1&s=5052&nav=1002009
:-O :-O
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 2144
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 17 maj 2013 - 18.45:   

Absolut, men nu uppstår ett stort problem. Saken är nämligen den, att jag hatar allt som heter eller ens liknar Chippendale ;-))))

Det är inte ens någon stil utan rena rama radigåggan. Måste försöka hitta grejen med ett annat skaft. Tack för vinken >:->