Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2013-maj-21 » 2000-åriga örhängen i guld  

Författare Meddelande
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 244
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 21 maj 2013 - 10.45:   

Tidigare i vår uppstod här en livlig diskussion om ett par örhängen i guld som visades på Antikrundan, men där programmet lämnade tittarna med fler frågor än svar. Örhängena angavs vara 2000 år.

Ap:s läsare gissade på ursprung på allt från Mayaindianer till Egypten och skyterna. Denna tråd är nu stängd, kanske någon kan lyfta en hänvisning?

Ett närmare studium av motivinfluenser under de skytiska klassiska tiden, 400-500-talen f kr, visar att skyternas djurmotiv, hjortar, hästar, lejon, fåglar mm också influerades av den grekiska kolonisationen efter Svarta havets norra stränder. Handelsvägarna gick djupt in i nuvarande Iran och ned till Medelhavet. Bl a förekom lotusblomman som motiv uppenbarligen influerad från Egypten. Att då botaniskt fastställa växtområdet på de frökapslar som dekorerar örhängena ger då ingen närmare lokalisering, både lotus och blåklint som möjligheter ger inte vägledning nog.

Skyterna använde definitivt hängande småklockor som dekoration på diverse konstföremål. På enklare djurfigurer i brons i form av en välvd kon, således ett enklare och inte lika dekorerat utförande som de frökapslar vi sett.

Stora skaror nyfikna Ap-läsare väntar fortfarande otåligt på örhängenas ursprung och slutliga datering, och det ovan redovisade lilla steget snarare vidgar geografin, än snävar in den.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 2556
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 21 maj 2013 - 12.35:   

En del frågor blir av olika anledningar hängande i luften obesvarade. Nya inlägg som är lättare att svara på tar över och det fylls på hela tiden. Många frågor fodrar ett bakgrundsarbete för att kunna ge ett troligt svar. Det syns inte i inläggen att ett antal timmar lagts på detta. Volcano pekar i sitt inlägg på att smyckenas ursprung baserat på de växtdelar man kan se, varken ger en säker ålder eller ett säkert ursprung. Det måste bli antagande och så tror jag att L-Y också gjorde.
Just nu är det verkligen stiltje i Ap, kanske trädgårdsarbete eller andra aktiviteter som kvalitetsauktionerna vi överöses av nu tar sin tid. De som ändå vill friska upp vad som skrivits om de 2000-åriga örhängena kan läsa här